Dupa BCR Dej, a venit randul Administratiei Finantelor din localitate sa faca jocurile Trafer SRL. Cotidianul Buna ziua, Ardeal a relatat pe larg unul dintre "tunurile" pe care le-a dat societatea controlata de Florentina Barbur si Dumitru Irimus prin accesarea unui credit de peste 30 de miliarde de lei gajat cu o cladire supraevaluata.

Intrata in colaps dupa caderea guvernului PSD, societatea alimentata ani la rand cu contracte de CFR se afla in executare silita pentru recuperarea datoriilor de zeci de milarde la bugetul de stat si la BCR.

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj- Administratia Finantelor Publice (AFP) a municipiului Dej au pus sechestru asigurator pe mai multe cladiri din patrimoniul Trafer SRL.

Astfel, pe langa imobilul de birouri situat vis-à-vis de OMV Dej a fost sechestrat si "cuibusorul de nebunii" al protectorilor firmei dejene, localul Perla, precum si un imobil, cu destinatie de hotel conform surselor noastre, din Bucuresti, soseaua Chitilei nr. 37.

Tot AFP Dej a scos de sub sechestru imobilul din Bucuresti in luna mai a acestui an in urma unei hotarari judecatoresti la care nu a facut recurs. Motivul invocat de Trafer SRL in acest sens a fost ca valoarea cladirilor ipotecate din Dej este suficienta pentru a plati datoriile restante de 7,6 miliarde de lei.

Documentele oficiale arata ca in realitate lucrurile nu stau deloc asa, iar miscarea Trafer-AFP Dej este menita sa pagubeasca statul roman.

Una dintre firmele-capusa intretinute de Mihai Necolaiciuc, fostul director penal al SNCFR, este Trafer SRL din Dej. Cand spui Trafer spui contracte servite ani la rand de CFR pentru diverse servicii de intretinere a structurii feroviare.

In plus, multitudinea de contracte atribuite pe baza de abonament la Necolaiciuc au fost onorate in detrimentul bazei logistice a CFR si in avantajul societatii patronate in tandem de Florentina Barbur si fostul lider sindical al depoului CFR Dej, Dumitru Irimus.

Cumetria dintre CFR si Trafer a inceput inca din 1997 si a continuat cu succes tradus prin milioane de dolari pentru societatea dejeana pana cand PSD a fost debarcat de la conducerea institutiei. Cotidianul Buna ziua, Ardeal a prins firul unor afaceri cu iz penal accentuat, derulate in 2002 prin BCR Dej.

In combinatia pe care am dezvaluit-o la inceputul acestei saptamani sunt implicati mai toti maharii Dejului, protagonistii fiind directori de firme si de institutii care populeaza asa-zisul "cartier al saracilor", cunoscut pentru vilele somptuoase construite in ultimii ani.

Schema "tunului"& Grigore Savan, unul dintre actionarii Sompan, a construit un imobil pe care l-a girat in schimbul unui credit de 33 miliarde de lei obtinut de la BCR Dej. Savan a intrat in dificultati de ordin financiar. Conform surselor noastre, Dumitru Irimus, sfatuit de Petric, directorul BCR Dej, a cumparat cladirea ipotecata cu 4 miliarde de lei.

O data cu colapsul Trafer SRL, AFP Dej a scos imobilul la licitatie. Conform documentelor oficiale, imobilul cu pricina a fost cu mult supraevaluat la 9,3 miliarde de lei.

Sechestrul asigurator a fost pus, de asemenea, pe localul Perla din localitatea Nima (celebru pentru chefurile de pomina pe care le faceau sefii Trafer cu anturajul lor format din ofiteri de politie, SRI si directori de banci sau regionale CFR), evaluat la 1,6 miliarde de lei.

Datoriile Trafer la bugetul de stat din 8 februarie 2005, data la care a fost pus sechestrul, se ridicau la 13 miliarde de lei. Pana in luna mai acestea au scazut la 7,6 miliarde, motiv pentru care Trafer a cerut ridicarea sechestrului de pe imobilul din Bucuresti, ceea ce AFP Dej, cu putin ajutor din partea Judecatoriei din localitate a si facut.

Mentionam ca imobilul din Capitala este compus din subsol, parter si etaj - locuinta plus spatiu comercial si teren aferent de 298 mp.

Redam, in continuare, cererea Trafer catre AFP si instanta& "In aceste conditii (datorii de 7,6 miliarde, n.red.), si cum sechestrul a fost aplicat si asupra altor doua imobile a caror valoare a fost stabilita la peste 11 miliarde, mai mult decat necesar, nu mai subzista nici un motiv de mentinere sub sechestru a imobilului din Bucuresti." Reamintim ca juristul

Trafer, Ioan Munteanu a fost loctiitor al sefului SRI Dej. Munteanu a raspuns de Depoul Dej, unde lucra Irimus, si de Salina Ocna Dej. Sotia acestuia, medic, a activat la cabinetul medical al Depoului Dej. Munteanu a fost pensionat in 1997, dupa o detasare post revolutionara la Bihor, unde a fost adjunctul sefului SRI Oradea.

La doar o luna dupa ce instanta a aprobat ridicarea sechestrului de pe imobilul din Bucuresti, in lipsa creditoarei (AFP Dej), pe publicatia de vanzare a AFP Dej pretul de licitatie a cladirii de birouri de vis-à-vis de OMV scade la 4,6 miliarde de lei.

In consecinta, chiar daca ar fi vandute, cele doua active Trafer ramase sub sechestru nu acopera datoriile care trebuie recuperate de stat. Mai mult, pana acum nu s-au aratat doritori, iar preturile ar putea sa scada mai mult. AFP Dej nu a facut recurs la hotararea instantei, iar conform surselor noastre, imobilul din soseaua Chitilei nr. 37, Bucuresti a fost deja vandut.

Legaturile Trafer – AFP Dej sunt destul de evidente, intrucat directorul interimar, Lidia Giurgiu este sotia lui Mircea Giurgiu, nimeni altul decat fost partener de afaceri cu Grigore Savan la SC Mogul SRL. De altfel, pe cladirea din zona OMV inca mai scrie "Mogul".

Chiar daca Savan a iesit din afacerea Mogul, prietenia sa cu Giurgiu a ramas in picioare, cum de altfel a ramas si relatia sa cu Irimus. Intr-o editie viitoare vom dezvalui pe larg si afacerile derulate de acest "grup de prieteni".

Pe scurt, Giurgiu Lidia a aprobat in iulie 2005 rabursarea TVA in valoare de 332.900.000 lei vechi efectuata de AFP Dej in beneficiul SC Hotel Mogul SRL , cu toate ca rambursarile respective fac obiectul dosarului nr. 88266/2004. O alta afacere a fost vanzarea bunurilor SC Romcons SA sechestrate de AFP Dej catre SC Dulcinea SRL.

Cele doua societati aveau acelasi director, in persoana Angelei Toma, o apropiata a ex-deputatului PSD, Alexandru Lapusan. Activele au fost revandute, la acelasi pret catre SC Sompan SA Dej, patronata de Emil Savan si protejata de Lapusan. Tranzactia Romcons-Dulcinea-Sompan a fost facuta intr-o singura zi.

Giurgiu Lidia nu a putut fi contactata telefonic pentru ca potrivit secretarei institutiei era plecata la Cluj, iar numarul de mobil nu ne-a fost pus la dispozitie. Surse din AFP Dej sustin ca de fapt directorul Giurgiu era la locul de munca, mai mult, a iscat un conflict cu seful serviciului colectare, Marin Tecuta pe tema dosarelor de executare ale Trafer SRL.

Marin Tecuta a facut imprudenta sa trimita o nota de constatare catre DGFP Cluj – Comisia de disciplina, privind scoaterea de sub sechestru a imobilului Trafer din Bucuresti, referindu-se la faptul ca AFP Dej nu a facut recurs la hotararea Judecatoriei Dej, precum si la cresterea datoriilor societatii care nu mai pot fi acoperite din bunurile ramase in executare silita.

Potrivit surselor noastre, Lidia Giurgiu a dat dispozitie sa fie ridicate dosarele de executare silita ale Trafer de la serviciul colectare pentru a-i fi inmanate personal chiar dupa aparitia articolului publicat de BZA la inceputul saptamanii trecute. Cele cinci dosare (308, 432, 540, 671 vol. 1 si 2) au fost scoase de Anamaria Bote, angajat in cadrul biroului serviciu colectare fara document de predare-primire. Din pacate, directorul AFP Dej nu a dat explicatii pentru interesul starnit atat de brusc fata de dosarele societatii Trafer SRL.

Acelasi subiect n-a fost deloc interesant cand s-a judecat in instanta ridicarea sechestrului de pe imobilul din Bucuresti, dovada fiind lipsa unui reprezentant AFP Dej la proces. Vom reveni.