Rezultatul alegerilor care au avut loc, anul trecut, in PNL Mures nu a fost inca validat de forul central al liberalilor. Presedintele ales al filialei, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, are de ales intre functia de lider judetean si cea de membru in Biroul Permanent Central (BPC) al partidului.

Liberalii par a nu mai accepta sistemul suspendarilor si cer respectarea statutului care nu permite sa detii doua functii de conducere in partid. In aceste conditii, nu este exclus ca alegerile din organizatia judeteana sa fie repetate.

Dupa demisia lui Antonie, liberalii sunt obligati sa respecte statutul

Alegerile din filiala, care au avut loc in 16 decembrie 2005, si in urma carora Nicolaescu, care este si deputat, a fost reales presedinte al organizatiei judetene nu au fost inca validate. Oficial, forul central al partidului care are rolul de a valida alegerile din teritoriu, respectiv Comitetul Executiv al PNL, nu s-a reunit pana in prezent.

Neoficial, insa, se pare ca amanarea acestei decizii a fost luata pentru ca presedintele ales al filialei muresene, care este si membru in Biroul Permanent Central al partidului, sa se hotarasca la care din cele doua functii renunta.

"Potrivit statutului, nu poti detine doua functii de conducere si nici nu se mai poate merge pe sistemul suspendarilor ca pana acum", a declarat senatorul PNL Norica Nicolai. Potrivit parlamentarului, Eugen Nicolaescu trebuie sa ia o decizie in acest sens pana cel tarziu la momentul validariii alegerilor. "Fie demisioneaza de la Mures, fie din BPC. Ce va face e alegerea sa", a mai spus Norica Nicolai.

Contactat telefonic, ministrul Sanatatii a confirmat faptul ca alegerile din organizatia mureseana a PNL nu au fost inca validate. "De la alegeri pana acum nu s-a reunit Comitetul Executiv al PNL. S-ar putea sa se reunesca saptamana viitoare sau peste doua saptamani, astept si eu convocarea", a spus Nicolaescu.

El sustine ca inca nu a luat o decizie in ceea ce priveste cele doua functii de conducere.

"Nu m-am decis inca. Vom vedea la momentul respectiv. Cand se valideaza voi hotari la care din ele renunt", a adaugat acesta.

Surse din filiala liberalilor sustin, insa, ca Nicolaescu va renunta cel mai probabil la sefia PNL Mures si va incerca sa obtina aprobare de la Centru pentru ca organizatia sa fie condusa in continuare de un presedinte interimar, care a si fost desemnat deja in persoana lui Eugen Bandea.

Invalidarea alegerilor - o problema de imagine pentru PNL?

Aceleasi surse sustin, insa, ca ideea privind interimatul nu este agreata de o parte din colegii de la Bucuresti ai lui Eugen Nicolaescu. Mai mult, acestia spera ca, in conditiile in care alegerile vor fi invalidate, senatorul Mihail Antonie, ce a parasit PNL in preziua alegerilor, reclamand faptul ca filiala mureseana s-a transformat intr-un SRL, ar putea reveni in partid.

Antonie a afirmat, insa, ca invalidarea alegerilor de la Mures nu este suficienta pentru revenirea sa in randul liberalilor. "Acest gest singur nu este de ajuns. Mai lipseste ceva si aici ma refer strict la aspectele legate de relansarea PNL in judetul Mures", a declarat senatorul. El a completat ca validarea sau invalidarea alegerilor reprezinta o problema de imagine a partidului.

"Eu am avut o declaratie politica pe care am rostit-o de la tribuna Parlamentului in care aratam ca statutul PNL nu este respectat si ca acesta trebuie sa fie lege nu numai pentru membrii de rand, ci si pentru lideri. Eu am lansat provocarea atunci si astept", a mai spus An-to-nie.

Parlamentarul afirmase, in preziua alegerilor din PNL Mures, ca in organizatia liberala, care s-a transformat in SRL, "un patron (Nicolaescu - n.r.) le da de lucru angajatilor, iar criteriile de promovare si de sustinere a oamenilor pentru posturi si functii sunt pur clientelare".

PNL Mures a ramas fara o organizatie intreaga

Pe fondul valului de nemultumiri si a disputelor din filiala, liderul PNL Voivodeni din judet, Ladislau Darabont, a facut public faptul ca membrii organizatiei pe care o conduce au demisionat in bloc din partid. "Principala nemultumire a demisionarilor este lipsa de comunicare dintre conducerea filialei Mures si organizatiile locale", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Darabont.

Liderul liberal a adaugat ca din PNL au demisionat si cei doi consilieri locali pe care liberalii i-au avut la Voivodeni, acestia ramanand deocamdata independenti.