Majoritatea institutiilor publice clujene, dar si firme sau institutii private isi bat efectiv joc de handicapati.

Aceste persoane cu soarta trista, de la cei care au handicapuri mici sau medii la cei cu handicapuri grave, care nu au posibilitatea unui insotitor, sunt puse in imposibilitatea de a trimite o scrisoare, de a intra intr-o banca pentru deschiderea unui cont sau de a-si rezolva alte probleme. Motivul este lipsa rampilor de acces la majoritatea institutiilor publice.

Campioana este Posta Romana Cluj, la sediul central al careia exista dificultati de intrate si pentru persoane sanatoase, din cauza unei usi rotative antice, care incurca la maximum tranzitul. Nici alte institutii publice nu stau mai bine, multe dintre ele facand adevarate compromisuri pentru a nu fi acuzate ca incalca legea.

Redactia ZIUA de Cluj a primit mai multe semnale de la cititori cu privire la absenta rampelor de acces sau a accesului ingreunat pentru aceasta categorie de napastuiti ai soartei. "Uitati-va ca nici la Banca OTP Bank, nici la ING Bank din Piata Cipariu nu ai cum, efectiv, sa intri. E blocat tot. Am facut scandal, nu m-am ales decat cu cuvinte grele.

Am vazut gravide in aceeasi situatie", ne–a spus Avram Danci, o persoana cu handicapat locomotor. "Eu cu copilul nu am putut sa intru. Nu au intrari adecvate. Efectiv daca ai copil mic nu il poti scapa din ochi.

Sa se faca ceva ca asa nu mai merge", a spus pentru ZIUA de Cluj A.S., proaspata mamica, referindu-se la sediul central al Postei Romane din Cluj.

Aceeasi situatie grava exista si la Directia Muncii, Biblioteca Central Universitara, Directia Sanitar Veterinara, Oficiul pentru Protectia Consumatorului sau Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, unde rampele lipsesc cu desavarsire."Este o incalcare grosolana si inumana a legii.

Unde este egalitatea de sanse, unde este posibilitatea noastra de a ne integra in societatea noastra? S-au mai facut mici progrese, dar nesemnificative", a spus Horia Bilan, presedinte al Asociatiei Handicapatilor locomotori Romania.

Solutii de compromis

Pentru ca unele institutii sa nu fie acuzate ca incalca legea pe fata, s-a ajuns la un compromis. Rampele nu sunt plasate la intrarea in cladire, dar nici nu lipsesc chiar de tot. Numai ca trebuie... sa le cauti, ceea ce nu este extrem de comod pentru o persoana care isi duce viata intr-un scaun cu rotile.

Unde mai pui ca odata aflata in interiorul cladirii, daca persoana respectiva doreste sa ajunga la etaj, nu poate. Pentru ca nu exista rampe. La intrarea in curtea Inspectoratului Scolar Judetean, pe casuta portarului exista semnul universal al celor care nu se pot deplasa: o silueta si un cerc. Langa o sonerie.

Asta inseamna ca daca o persoana cu probleme vrea sa intre in cladire cheama portarul, care o va ajuta. Probabil solutia este sa o care in spate. In rest, undeva pe o latura a cladirii, o rampa care duce spre o usa inchisa.

Un alt exemplu elocvent in acest sens este si cladirea Prefecturii Cluj, unde iar trebuie sa se apeleze la portar. Iar daca se doreste sa se ajunga la ultimul etaj, sansele sunt minime. Ce sa mai vorbim de magazine, teatre, facultati sau pur si simplu blocuri.

Scuza cel mai des invocata este ca edificiile in cauza sunt pe lista de monumente istorice si ar lua prea mult timp obtinerea avizelor necesare construirii unei astfel de rampe, dar ca acestea se vor obtine la un moment dat.

Pana atunci, cele peste 200 de persoane din Cluj aflate in carucioare cu rotile trebuie sa apeleze la ajutorul unor vecini binevoitori ca sa-si rezolve problemele care tin de institutiile publice. Asa arata, din perspectiva unei persoane aflate in scaun cu rotile, Clujul secolului XXI aflat intr-o tara care doreste integrarea in Uniunea Europeana.

Legislatie clara

In Romania exista peste 2000 de handicapati, releva statisticile ONG-urilor care se ocupa de aceasta problematica. Legislatia care obliga institutiile publice sa confere acces handicapatilor a apartinut guvernului CDR la presiunea societatii civile.

In prezent, statul roman finanteaza atat prin casele judetene de asigurari de sanatate, dar si prin diverse programe ajutorarea acestor persoane. La Cluj, numarul de persoane cu handicap se ridica la peste 200