Dupa ce, in urma cu cateva luni, dorea sa il faca una cu pamantul, in 2006 Consiliul Judetean (CJ) a ales pentru batranul stadion, pe care il si administreaza, o noua tactica: "infometarea". Adica, din bugetul judetului pe acest an, nici un ban nu a fost alocat acestei arene. Problema rezolvata: neintretinut, stadionul se va prabusi singur, mai devreme sau mai tarziu.

De altfel, presedintele CJ, Marius Nicoara, avertiza inca de anul trecut ca nu va permite ca banii publici sa fie irositi pe vechiul stadion municipal deoarece, indiferent cat efort financiar ar fi alocat acestuia, tot nu ar putea fi adus la normele FIFA si UEFA.

Ca sa le inchida gura celor care s-au opus stramutarii stadionului, Marius Nicoara sustine ca prioritatile Consiliului Judetean sunt altele decat arena sportiva. Totusi, alti reprezentanti ai institutiei recunosc ca in planul de dezvoltare al Clujului este inclusa o noua arena, care sa cuprinda 30.000 de locuri, iar in buget ar fi fost prevazute fonduri care sa sustina un astfel de proiect.

Daca anul trecut CJ avea un plan (construirea unei noi arene, intr-o alta locatie), in 2006 nici aceasta varianta nu mai este sigura, din cauza dificultatilor inampinate cu gasirea unui teren propice unei astfel de investitii.

Bani NU, stadion NU, promisiuni D.A.

In 2005, presedintele CJ, Marius Nicoara, se zbatea din greu sa convinga opinia publica de faptul ca stramutarea stadionului "Ion Moina" este cea mai buna solutie.

Pentru anul acesta, paradoxal, el nu mai are nici un plan concret: "Consiliul Judetan are alte prioritati! Apa, canalizare, spitale… Asta ne preocupa acum", a declarat Nicoara, precizand, totusi, ca varianta stramutarii nu este exclusa in cazul in care terenul de la Valea Garbaului va ramane disponibil.

Totusi, Consiliul Judetean trebuie sa aiba un plan in ceea ce priveste investitia intr-un nou stadion, mai ales ca batranului "Moina" nu i s-a alocat, pentru acest an, absolut nici un ban din buget.

"Nu mai poate fi sustinut financiar"

Directorul adjunct al Directiei Judetene pentru Sport, Nicolae Ienac, a declarat ca, pentru acest an, institutiei pe care o conduce i s-a atribuit un buget de 2,5 miliarde de lei vechi, suma globala, fara o destinatie anume, bani pe care ii va imparti in functie de nevoi. Insa pentru intretinerea stadionului este, fireste, nevoie de bani destinati special in acest sens, considera Ienac.

Acesta a declarat ca reprezentantii Consiliului Judetean vor lua deciza cea mai buna, iar asta tocmai pentru ca sunt proprietarii arenei municipale, pe care o vor gestiona cum vor dori.

"Stiu ca au fost o multime de dezbateri publice anul trecut, stiu ca, de curand, in Consiliul Local s-a cerut ca stadionul sa reintre in proprietatea municipiului pentru a putea fi intretinut de catre Primarie, dar nu pot sa spun ce se va intampla de acum incolo", a afirmat Ienac.

Vicepresedintele CJ, Kerekes Sandor, a explicat, la randul sau, de ce Consiliul Judetean nu doreste sa refaca stadionul "Ion Moina": "Refacerea vechiului stadion costa mai mult decat ar trebui sa cheltuim pentru un stadion nou", a spus Kerekes, precizand ca CJ nu-si mai permite sa cheltuiasca nici un ban pentru intretinerea stadionului.

Kerekes a apreciat ca varianta cea mai plauzibila pentru locatia noului stadion ramane Valea Garbaului. "Inca nu s-au finalizat negocierile cu Ministerul Apararii pentru terenul de pe Valea Garbaului, dar, in principiu, aici vom construi noul stadion", a conchis Kerekes.

Sa vina investitorii!

Marius Nicoara sustine ca oferta unui presupus investitor american, venita prin intermediul presedintelui FRF, Mircea Sandu, de a construi o arena noua la Cluj, nu este valabila. "Nu am fost anuntat despre nici un investitor", a declarat Marius Nicoara, precizand ca ramane deschis unor astfel de oferte.

Totusi, in ciuda celor spuse de Kerekes, varianta unui nou stadion pe Valea Garbaului nu este confirmata in totalitate de Marius Nicoara. Strategie sau nu, Marius Nicoara afirma ca nu este definitivata o locatie pentru noul stadion, chiar daca asteapta propuneri de investitii in acest sens.

"Poate ca pe Valea Garbaului ne vom hotari sa construim un spital de urgenta, inca nu stim, nu este sigur…", a declarat Nicoara. Arhitectul sef al judetului, Radu Spanu, afirma, insa, ca proiectul unui nou stadion a fost inclus in planul de dezvoltare a Clujului.

"O arena care sa cuprinda 30.000 de locuri, cu tot ceea ce implica o astfel de lucrare, a fost inclusa in planul nostru de dezvoltare, iar in acest sens sunt prevazuti si bani din buget", a declarat Radu Spanu, care sustine ca Valea Garbaului ramane in continuare solutia cea mai viabila.

In timp ce autoritatile publice ba nu vor, ba nu se lasa

Stadionul CFR se modernizeaza Conducerea clubului CFR Cluj intentioneaza sa modernizeze stadionul pe care evolueaza, pentru a respecta standardele UEFA. Investitia necesara este de 6 milioane de euro. Capacitatea arenei ar urma sa creasca de la 8.000 la 15.000 de locuri, prin ridicarea unei noi tribune de 7.000 de locuri, dintre care jumatate vor fi acoperite.

De asemenea, vor exista doua loje, sali de protocol si cel putin patru cabine pentru comentatorii radio si TV. In plus, va fi amenajata o parcare subterana cu 300 de locuri. Refacerea gazonului si montarea unei instalatii de nocturna vor ridica pretul lucrarilor de modernizare la 6 milioane de euro.

"Este pacat ca trebuie sa platim noi acesti bani, in loc sa-i investim in echipa, dar vom incerca sa facem fata pe ambele planuri. Vom ridica o tribuna moderna, cu toate utilitatile, iar gazonul va fi refacut astfel incat sa fie impecabil indiferent de vreme.

Arena noastra va corespunde standardelor UEFA, dar cred ca nu se vor putea juca pe ea meciuri din Liga Campionilor", a declarat presedintele clubului, Iuliu Muresan. Constructia va fi inceputa in 2007 si ar urma sa fie finalizata in 2008. (A.M.)