De voie, de nevoie, parlamentarii romani si-au completat declaratiile de avere si interese. Unii s-au hotarat sa scape de aceasta corvoada in cursul anului 2005, altii au asteptat inceputul acestui an pentru a respecta principiul transparentei.

Nici cei 9 parlamentari valceni nu au scapat; ei si-au completat declaratiile de avere si interese asa cum s-au priceput. Nu lipsesc ciudateniile: oameni despre care toata lumea stie ca detin averi colosale par aproape saraci. Cel putin asta reiese din documentele completate de ei.

Pe de alta parte, printre cei 9 parlamentari de Valcea se regaseste si un milionar de Top 300: Dumitru Becsenescu.

„Ziarul de Valcea" va ofera o radiografie obiectiva a averilor senatorilor si deputatilor valceni, care, speram noi, va creiona in linii ferme personalitatile acestora.

Peremistii, inexistenti pentru valceni

Doi parlamentari are organizatia PRM Valcea, si aceia aproape inexistenti. Extrem de interesant este ce se intampla cu declaratiile lor de avere. Daca senatorul Viorel Dumitrescu pare doar un sarantoc, deputatul Dumitru Dragomir are bani prin toate buzunarele.

Astfel, senatorul Viorel Dumitrescu (avocatul de casa al tribunului Corneliu Vadim Tudor), detine o singura locuinta: un apartament de 102 mp in Bucuresti, achizitionat in anul 1996, in baza HG 112/1995. La capitolul automobile, senatorul peremist este modest: el conduce un Renault Clio cumparat in 2004.

La capitolul conturi, Dumitrescu declara urmatoarele depozite: 5.000 dolari la BRD, 162 milioane lei la CEC si 70 milioane lei la BCR.

Cat priveste veniturile obtinute in anul 2005, senatorul PRM declara doar salariul de parlamentar (circa 366 milioane lei) si – sa nu va vina sa credeti!, ridicola suma de circa 17 milioane lei obtinuta din activitatea de avocatura. Cu alte cuvinte, Viorel Dumitrescu nu a prea a avut clienti pe tot parcursul anului trecut.

Si aceasta, desi este de notorietate ca este unul dintre cei mai costisitori avocati din Capitala! La aceste venituri se mai adauga pensia sa lunara de 11 milioane lei, precum si cea a sotiei, in cuantum de 8 milioane lei. In rest, nici vorba de terenuri, bijuterii sau alte bunuri de valoare...

In declaratia de interese, Viorel Dumitrescu a specificat faptul ca detine doua functii neretribuite in cadrul PRM: acelea de membru in comitetul de conducere al PRM si membru al Consiliului National al partidului.

Extrem de interesanta este declaratia de avere a deputatului PRM, Dumitru Dragomir, supranumit „Corleone". Unul dintre cele mai controversate personaje din Romania, Mitica Dragomir a reusit sa acumuleze o avere impresionanta, asa cum in nenumarate randuri a recunoscut.

Totusi, seful LPF pare mai sarac dupa ce-i citesti declaratia de avere.

Desi a uitat din nou de valcenii care l-au trimis pentru a doua oara consecutiv in Camera Deputatilor, Dragomir nu uita sa faca avere. El detine trei terenuri in Bucuresti (Pantelimon, Pipera si Mogosoaia), dobandite in perioada 1996-2002, in suprafata de peste 10.000 mp, cu o valoare de impozitare de aproape un milion de euro.

Peremistul sta foarte bine si la capitolul imobile: el detine nu mai putin de 4 case de locuit (doua in Bucuresti si cate una in Balcesti si Almaj), o casa de vacanta in Mogosoaia si un spatiu comercial in Capitala (400mp).

Astfel, suprafata totala a imobilelor detinute de Dragomir depaseste 2.400 mp! Valoarea de impozitare a acestor imobile este de aproape doua milioane de euro!

Cat priveste bunurile mobile, iti vine sa te-nchini: Corleone detine, pe langa un autoturism Volvo din 2001, nu mai putin de... 3 vaporase cumparate la licitatie! Si noi, care ne intrebam unde a disparut flota...

Mitica Dragomir este si un pasionat colectionar de bijuterii. In perioada 1970-2000, el a strans bijuterii din aur, unele dintre acestea cu pietre pretioase, estimate la 200.000 euro.

Nici la capitolul tablouri semnate de pictori romani celebri (Balasa, Piliuta, Iser etc) nu sta rau; valoarea colectiei sale de arta se ridica la 100.000 euro.

La capitolul bunuri instrainate, Dragomir declara ca a vandut „numai 12% cat am avut" din Hotelul Palas din Capitala, pe care a incasat 150.000 euro. Cat despre conturi, Dragomir e mai „modest": el se jura cu mana pe inima ca are doar 86.000 euro la Pireus Bank.

Corleone este si un pic dator: el s-a imprumutat cu 1.300.000 dolari, de la Pireus Bank, pentru construirea a 8 vile duble in Pipera.

Nu este zona economica din care Dragomir sa nu scoata bani. El incaseaza aproape 8.000 de euro lunar din inchirierea unor spatii comerciale unor carciumi. Trei dintre acestea se afla in zona Herastrau.

La veniturile familiei se mai adauga pensia sotiei, precum si un „maruntis" de vreo 300 milioane lei, obtinut din dividende.

Declaratiile lui Ungureanu, pline de bizarerii

Cat ii priveste pe cei trei parlamentari PD si PNL, nimeni nu poate spune ca sunt saraci lipiti pamantului.

Petre Ungureanu, deputat PNL, avocat. In prima declaratie de avere completata in mai 2005, acesta declara 5 suprafete de teren in Valcea, Constanta, Tulcea, Arges si Olt, agricole si intravilane, toate dobandite in perioada 1996-2004, in suprafata totala de aproape 80.000 mp, cu o valoare de impozitare de circa 400 milioane lei.

Deputatul liberal nu sta deloc rau nici la capitolul locuinte: el are o casa de locuit in Rm. Valcea in suprafata de 340 mp cu o valoare de impozitare de 800 milioane lei, o casa de vacanta de circa 100 mp in Tulcea si un apartament de 55 mp in Rm. Valcea, avand o valoare de impozitare de 400 milioane lei.

La capitolul bunuri mobile, Ungureanu a trecut, pe langa doua autoturisme Cielo si Skoda Octavia achizitionate in sistem leasing, si o salupa, cumparata probabil pentru relaxare, dupa o sedinta extenuanta a comisiei juridice a Camerei Deputatilor...

Ungureanu este prevazator. El si-a deschis un fond de pensie la ING Nederlanden, in valoare de 100 milioane lei. Si, ca sa se asigure definitiv pentru zilele negre ce-l asteapta, avocatul valcean a cumparat 10 titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice, in valoare de 3 miliarde lei.

Ca sa nu para ca e chiar asa bogat, Ungureanu s-a si indatorat asa, de forma. Astfel, el a luat de la BCR suma de 15.000 euro (credit scadent in anul 2018), la aceasta suma adaugandu-se 18.000 euro pe care-i datoreaza pentru masinile cumparate in leasing.

Pana la data completarii acestei prime declaratii, Ungureanu incasase, in 2004, impreuna cu sotia peste 1 miliard de lei din activitatea de avocatura, plus 21 milioane lei din activitatea de parlamentar.

De-abia de acum incolo urmeaza partea interesanta! In cea de-a doua declaratie de avere completata, de aceasta data in decembrie 2005, la rubrica „Bunuri mobile", nu mai apare nici un autoturism Cielo, in schimb isi face aparitia o barca de agrement, achizitionata in anul 1986, pe care Ungureanu a uitat, probabil, sa o treaca in

prima declaratie. Totusi, ramane intrebarea: ce s-a intamplat cu autoturismul Cielo?

In cele 6 luni scurse intre cele doua declaratii, deputatul liberal a continuat sa se imprumute: 5.000 euro de la BRD si 10.000 euro de la Banca Transilvania.

Urmeaza cea de-a treia declaratie de avere, completata in ianuarie 2006. Nimic nu s-a schimbat la capitolul venituri: aceiasi bani incasati din activitatea de avocatura de el si sotia sa (circa un miliard lei), plus circa 440 milioane lei reprezentand salariul de parlamentar.

Francu, pasionat de filatelie

Colegul de partid al avocatului Petre Ungureanu si anume presedintele PNL Valcea, Emilian Francu, deputat, nu se poate lauda cu o avere asa impresionanta. Acesta detine 4 terenuri agricole si forestiere in suprafata de 4,6 hectare si 3 apartamente in Rm. Valcea, cu o valoare de impozitare de circa 1,5 miliarde lei.

Francu nu are masina, in schimb detine colectii de metale pretioase, obiecte de arta si cult (tablouri si icoane), bijuterii, timbre si obiecte de patrimoniu, estimate la circa 400 milioane lei. Emilian Francu nu are conturi in banci, in schimb a acordat un imprumut unei persoane, in valoare de 6 miliarde lei.

In ceea ce priveste veniturile incasate in 2005, deputatul liberal declara circa 700 milioane lei obtinute de la Camera Deputatilor si alte 700 milioane lei obtinute de sotia sa dintr-un cabinet medical din Rm. Valcea.

Jurcan, penibil pana la capat

O surpriza de proportii o constituie declaratia de avere a senatorului PD, Dorel Jurcan. Cunoscut ca unul dintre cei mai instariti politicieni valceni, acesta a facut bascalie de cei care l-au ales, completand o declaratie mai mult decat penibila.

Astfel, „sarantocul" Jurcan zice ca nu detine terenuri, iar la capitolul locuinte el declara ca detine doar doua apartamente in Rm. Valcea, in suprafata de peste 200 mp, dobandite in 1994 si 1999, cu o valoare totala de impozitare de circa 1,5 miliarde lei.

Totusi, pentru ca toata lumea l-a vazut afisandu-se cu ele, Jurcan recunoaste ca detine doua autoturisme, Mercedes si Renault. La acestea se adauga niscaiva bijuterii de familie in valoare de 5.000 euro. Senatorul pedist pare si un tip darnic; el declara ca a imprumutat cu 20.000 dolari o persoana.

Totusi, el nu a incasat in cursul anului decat cu putin peste 500 milioane lei. Din aceasta cauza, nu intelegem de unde a avut bani sa imprumute acea persoana cu 20.000 euro (aproximativ 600 milioane lei).

Asta ar insemna pe de-o parte ca senatorul a trait cu aer in 205, ba a mai si ramas dator cu vreo 100 milioane lei! Cel putin ciudat... Cat priveste declaratia de interese, Jurcan declara ca detine 20% din SC Dolex Com SRL (doua milioane lei parti sociale) si 80% din SC Dovali SRL (8 milioane lei parti sociale).

Becsnescu, deputat de Top 300

Unul dintre cei mai bogati valceni, protagonist al Top 300 Capital, este deputatul PC, Dumitru Becsenescu. El detine nu mai putin de 4 suprafete de teren, in Rm. Valcea si Bucuresti, in suprafata totala de circa 100.000 mp.

Numai pe cei aproape 69.000 mp din comuna Voluntari, Becsenescu a dat peste 6 miliarde lei! La aceste terenuri se mai adauga doua apartamente, in Rm. Valcea si Bucuresti, precum si o casa de locuit. Valoarea de impozitare a acestora se ridica la circa 4 miliarde lei.

Becsenescu sta bine la categoria actiuni in societati comerciale. Astfel, el detine actiuni la 7 firme (5 dintre acestea facand parte din grupul Antares). Deputatul conservator are si ceva datorii: circa 1,5 miliarde lei la doua banci.

Cat despre veniturile familiei Becsenescu din anul 2005, acestea se ridica la aproximativ 7 miliarde lei.

Pesedistii nu sunt nici ei coate goale

I-am lasat la urma pe parlamentarii social-democrati valceni, asa, ca sa nu creada nimeni ca avem ceva cu ei, mai ales acum, dupa atatea scandaluri de coruptie care au afectat conducerea centrala.

Vom incepe cu senatorul Mihail Popescu, general in rezerva, fost sef al Inaltului Stat Major. Orice s-ar spune, generalul nu este un om sarac. El detine 3 terenuri in Cluj Napoca, Bucuresti si Vatra Dornei, obtinute in perioada 1991-2004.

La acestea se adauga doua apartamente, in Cluj Napoca si Bucuresti in suprafata de circa 220 mp si o casa de vacanta in Vatra Dornei, de doar 50 mp. In plus, Popescu mai are si un autoturism de lux, marca Audi, cumparat in 2003. Conturile din banci ale senatorului insumeaza 500 milioane lei.

Interesante sunt specificatiile de la rubrica „Bunuri primite – Cadouri". Senatorul declara ca detine mai multe arme, printre care 3 arme de vanatoare si doua pistoale, in valoare de circa 3.000 euro, primite de la omologi (sefi SMG din Turcia si Bulgaria).

Singurele venituri obtinute in 2005 sunt cele 700 milioane reprezentand salariul de parlamentar, plus 70 milioane lei – pensia sotiei.

Nici cei doi deputati PSD, Rovana Plumb si Aurel Vladoiu, nu sunt saraci. Rovana Plumb detine 3 terenuri in Capitala si Dambovita, de circa 7.000 mp, cumparate sau mostenite. In plus, Rovana Plumb are doua apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in judetul Dambovita.

La acestea se adauga doua autoturisme (Chrysler si Cielo), precum si un... scuter. Doamna Plumb este si datoare: aproape 70.000 euro la BRD. In cursul anului trecut, deputatul PSD a incasat aproape 380 milioane lei de la Parlament si circa 360 milioane lei in calitate de salariat al CNIT Bucuresti.

Cat priveste declaratia de interese, Rovana Plumb spune ca detine 368 parti sociale, in valoare de circa 3,7 milioane lei la SC Gerovital Cosmetics SA.

Si nu in ultimul rand, deputatul Aurel Vladoiu, fost primar al orasului Baile Olanesti, ex prefect de Valcea pana in perioada 2003-2004. Acesta detine doar 3 mici suprafete de teren, la care se adauga o casa in Rm. Valcea, in suprafata de 270 mp.

La capitolul bijuterii, deputatul declara ca detine bijuterii de familie in valoare de 5.000 euro. In rest, Vladoiu are doua conturi bancare de 2,6 miliarde lei. La capitolul venituri obtinute, Vladoiu declara salariul obtinut, la care se adauga remuneratiile sotiei si fiului sau.