Ioan Oltean este tipul de parlamentar care a avut parte de multa atentie in ultima vreme, in pofida activitatii sale. Actualmente este chestorul Camerei Deputatilor si vicepresedintele Partidului Democrat.

Mai conduce filiala judeteana a PD, iar in urma unui sondaj al Trustului GAZETA a fost votat de catre cititorii nostri drept licuriciul-sef al judetului. Multe bune si rele i se pot pune in carca, dar de asta data ce ne-a luat ochii, de jurnalisti, este evolutia spectaculoasa, in decurs de numai un an, a averii sale de demnitar.

E vorba, pentru parlamentarul bistritean, despre o ‘‘acumulare de capital’‘ care pare a depasi cu mult profitul unui demnitar obisnuit.

Pentru parlamentarii Aliantei D.A., anii 2000-2004 au fost, dupa cum in nenumarate randuri au declarat, ani ‘‘grei’‘ de opozitie. Cu un ochi erau atenti la activitatea politica de partid, iar cu celalalt vanau acumularea de bogatii ale celor de la Partidul Social Democrat.

E un obicei care in ultimii 16 ani a facut cariera in Romania, ca si cel cu aruncatut pisicii in curtea celuilalt. Parlamentarul Ioan Oltean are o experienta politica indelungata fiind pe langa ales al poporului, de trei ori la rand, si ministru pentru o scurta perioada de vreme.

Ei, daca in anii grei de opozitie tuna si fulgera impotriva oamenilor liderilor politici de la PSD, infierand deopotriva activitatile lor oneroase – cu un profit considerabil pentru unii dintre ei – si politizarea tuturor institutiilor publice, Oltean pare sa faca acum cam acelasi lucru, incat ai putea sa-l pui linistit printre cei care nu traiesc pentru glorie, ci si pentru adunatul de averi. Asa ca, ‘‘umblatul cu ciubote rosii’‘ al lui Oltean pare sa-i fi adus in ultimul an nu numai averi, cat si bucurii. Conform obiceiului casei, parlamentarilor, desigur!, acestia trebuie mai nou sa-si intocmeasca la fiecare sfarsit de an declaratia de avere. A parlamentarului Oltean e intr-adevar una notabila.

Dupa declaratia de avere din 14 decembrie 2004, ce poate fi vazuta pe site-ul Camerei Deputatilor, Oltean se putea lauda atunci cu 2 terenuri achizitionate in 2004, unul agricol de 30.000 de metri patrati si unul intravilan in comuna Voluntari, de pe langa Bucuresti, de 2.000 de metri patratis 4 apartamente, unul in

Bistrita si 3 in Bucuresti, cu o suprafata totala de 280 de metri patratis o casa de locuit ce masura 180 de metri patratis un autoturism Matiz cumparat in leasing, in 1999s un depozit bancar in valoare de 7.000 de euros si cu 1.500 de actiuni la SC Teraplast SA Bistrita a caror valoare declarata la acea vreme era de 45 de milioane de lei vechi. Ai putea spune, in comparatie cu averile unor colegi din Parlament, ca era un parlamentar modest.

Ce a adus anul 2005

Nu acelasi lucru poti sa-l spui dupa ultima declaratie de avere, din 9 ianuarie 2006. Oltean ‘‘de ce are, de ce mai vrea sa aiba’‘.

A ramas cu terenurile si apartamentele, dar s-a mai trezit, din salariul de parlamentar (aproximativ 30 de milioane de lei vechi ‘‘in mana’‘), si cu: alte 2 terenuri, unul intravilan in comuna Voluntari cu o suprafata de 2000 de metri patrati si unul intravilan in Bistrita de 500 de metri patratis de asta data, un autoturism Peugeot cumparat in 2005s o casa in constructie, in Bistrita, de 200 de metri patrati,s 3 depozite bancare in valoare totala de (atentie!)... 215.000 de euros 1.000 de actiuni la SC Teraplast SA Bistrita si 100 de actiuni la SC Euroland SA Bistrita ce valoreaza in prezent 300 de milioane de lei vechi, respectiv 100 milioane de lei vechis dar si cu venituri anuale obtinute din chirie sau dividente in suma totala de 300 de milioane de lei vechi, respectiv 400 de milioane de lei vechi.

Ei, ce v-am prezentat mai sus e doar o schita ce nu se poate subsititui tabloului absent: modul prin care Oltean a ajuns, astazi, sa se poata mandri cu o asemenea avere.

Fara a fi neaparat dintre aceia ce-l considera pe parlamentar ‘‘foarte cinstit cand doarme’‘, nu putem spune ca averea sa actuala poate tamaia indeajuns profitul obtinut, asa cum s-a laudat nu cu mult timp in urma, din vanzarea casei, cea din declaratia din 2004, pentru 150.000 de euro si a celor 30 de hectare de teren agricol pentru 50.000 de euro.

Ultima tranzactie e inregistrata doar in declaratiile de avere din vara lui 2005, in cea de la inceputul anului a ascuns-o de ochii curiosilor, sau a uitat. A „uitat’‘ de altfel sa treaca si veniturile obtinute din chirii, probabil din cauza vietii agitate de parlamentar.

Acum ca pariurile politice ale anului 2005 s-au cam facut, Oltean a revenit la ganduri mai bune fata de Fisc si alegatori trecandu-si aceste venituri in ultima declaratie de avere. Ce nu a uitat Oltean, in schimb, e sa-i blameze ani in sir pe oamenii politici ai PSD pentru ciocoismul lor, mai ales cand s-au aflat la putere.

Iar acum ca ultima declaratie de avere l-a cam dat de gol se face ca ar avea de lucru in parlament cu tot felul de proiecte de lege de interes national: unul fiind acela de schimbare a presedintilor de consilii judetene, proiect ce i-a cam pus dangaua pe frunte, iar pe ministrul Blaga sa-l arate cu degetul.

Umbla vorba prin targ ca presedintele judetean al PD, incoltit din toate partile, si-ar strange bagajele si ar lua mai la nord, pe la Satu-Mare.

Ori o fi in cautare de alte oportunitati de innavutire, ori a primit, pe linie de partid, ordinul de a se da mai la umbra, iar ca si pedeapsa: munca in folosul comunitatii democrate – punerea pe picioare a filialei satmarene.

Cand neispravitii se trezesc sa te acuze pentru ‘‘stramtoarea’‘ in care traiesti, te hranesti cu propriul orgoliu: de parlamentar justitiar, dar si bogat pe deasupra.