Valcenii din 16 localitati au intrat din nou in panica dupa ce zeci de gospodarii, terenuri si drumuri au inceput sa se prabuseasca din cauza alunecarilor de teren si vremii nefavorabile. In urma precipitatiilor din ultimele zile s-au reactivat mai multe alunecari de teren sau au aparut altele noi.

La Berbesti 10 locuinte au fost izolate de restul lumii, dar autoritatile locale nu au posibilitatea de a evacua oamenii. De asemenea in Balcesti un pod este in pericol de prabusire, iar la Budesti alunecarile de teren au afectat chiar calea ferata.

Casele localnicilor din comunele Alunu si Lapusata, unde lunecarile au fost observate inca de anul trecut aluneca in continuare la vale, iar valcenii de la Lalosu, care sunt deja ingroziti de posibilitatea subliniata de autoritati, ca locuintele lor sa sara in acer din cauza emanatiilor de gaze din subteran sunt acum

amenintati sa fie luati si de apele paraului Oltet. Conductele de gaz metan si de transportare a titeiului din comuna Fartatesti au fost si ele afectate, fiind necesara inchiderea lord in cauza pericolului de explozie. Mai multe sate au ramas izolate.

"In majoritatea localitatilor din judet sunt probleme mari din cauza precipitatiilor. Nu cred ca este localitate in care sa nu fie vreo sesizare in legatura cu ravagiile facute de natura. Sunt foarte multe alunecari de teren, sunt drumuri distruse." - a spus Ion Calea, vicepresedintele Consiliului Judetean Valcea.

Prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, care este si presedintele Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgenta Valcea a spus ca jumatatea de sud-vest a judetului ar putea fi rupta de civilizatie, deoarece localnicii ar putea fi nevoiti sa ocoleasca zeci de kilometri pentru a ajunge in alte zone.

"Vom discuta daca se mai poate mentine circulatia rutiera deschisa la Sirineasa. Este jale daca vom inchide drumul, pentru ca localnicii din zeci de comune vor trebui sa faca un ocol considerabil pentru a lua contact cu restul judetului sau cu judetul Dolj" - a spus prefectul.

La Berbesti 10 locuinte sunt izolate

Nu mai putin de 10 locuinte sunt izolate de cateva zile de restul lumii dupa ce s-a intrerupt circulatia pe Drumul Comunal 130A. Pe langa faptul ca oamenii au ramas rupti de lume sunt si cateva locuinte afectate grav de alunecari. Astfel, in catunul Amzulesti doua locuinte sunt amenintate de alunecari. .

"La Delureni sunt 10 gospodarii si ar trebui sa evacuam oamenii de acolo, dar nu avem nici o alternativa pentru un spatiu de locuit. Singura varianta ar fi ca ceilalti oameni sa-i cazeze pe sinistrati. ", a spus primarul Aurel Stefan, de la Berbesti.

De asemenea au fost probleme la alte trei locuinte din catunul Pasarei, o locuinta in satul Dealu Alunis si una in Targu Gangulesti. La Valea Mare alte 10 locuinte sunt in pericol de prabusire. In aceeasi zona a fost blocat si Drumul Judetean 676E din cauza unei alunecari de teren.

„Aceasta alunecare pune in pericol varianta de ocolire actuala care poate duce la izolarea altor 30 de locuinte din catunul Pasarei, sat Damteni." – a precizat colonelul Adrian Andrei Mesescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea. Un alt drum judetean - 677 F a fost blocat la Babeni, la kilometrul 7-8.

Alunecarea de teren s-a agravat, pamantul apropiindu-se de drum. Soseaua a inceput astfel sa alunece incet, dar sigur catre raul din apropiere. La Baile Govora au fost distruse mai multe sosele, iar reteaua stradala a orasului a fost si ea afectata de precipitatii.

Barsoiu, satul uitat de autoritati

Una dintre cele mai grave situatii este in localitatea Stoilesti, unde precipitatiile au spulberat si bruma de drumuri din comuna uitata de lume. Primarul sta cu mainile in san si asista impasibil cum siroaiele distrug drumurile, lasand izolate sute de familii din satul Barsoiu.

Localnicii sunt astfel obligati sa parcurga zeci de kilometri pe picioare, masinile neputand sa razbata prin noroaiele de o jumatate de metru. Barsoienii spun ca niciodata autoritatile locale nu si-au indreptat privirile catre ei.

Ei spun ca sunt importanti decat in an electoral, atunci cand promisiunile curg cu nemiluita. Dupa aceea, indiferent cine ajunge in fruntea localitatii, angajamentele electorale sunt uitate, iar satul Barsoiu, care numara peste 1000 de oameni, continua sa ramana in evul mediu.

Drumurile nu sunt nici macar pietruite, canalizare nu exista, despre apa curenta nu mai vorbim, exista totusi ceva: energia electrica, altfel locuitorii satului blestemat ar fi cufundati in bezna totala.

In acest timp primarul da neputincios din umeri si arata spre conducerea judetului, mai precis Consiliul Judetean, care, spune el, a alocat comunei Stoilesti, sume derizorii, cu care nu prea are ce sa faca.

Exact ca in povestea omului lenes, primarul stie de existenta finantarilor europene, prin care ar putea reabilita drumurile localitatii, dar asteapta pe cineva, de undeva, sa vina si sa-i dea proiectele de-a gata.

Un pod de la Balcesti este in pericol

In orasul Balcesti au fost observate in ultima saptamana aparitia unor fisuri la podul peste raul Pesceana, de pe Drumul Judetean 651 A Balcesti – Ghioroiu. In zona Ulicioiu pe soseaua respectiva s-a infiltrat de asemenea apa sub asfalt.

Soseaua a fost rupta astfel pe aproximativ 30 de metri liniari, iar in prezent in zona se circula cu dificultate. Si pe podul de la Pesceana se circula cu mare dificultate deoarece, pe langa fisurile vizibile care au aparut pe pod s-au observat si rupturi in malurile din zona picioarelor de sustinere.

Si Drumul Judetean 643 este blocat temporar in zona Benesti din cauza colmatarii canalelor laterale cu aluviuni, astfel ca soseaua este acoperita cu apa pe aproximativ 1,5 kilometri.

Casele de la Alunu si Lapusata aluneca in continuare

In comuna Alunu s-au reactivat alunecarile de teren care au dus deja la afectarea altor zeci de locuinte. In comuna Ilaciu sunt opt case afectate; la Rosia – 7, Ocracu – 6, iar la Bodesti una. In plus drumurile comunale 110 si 113 sunt impracticabile, iar Drumul Comunal 605 C a fost afectat.

Alunecari mai vechi s-au reactivat si in Comuna Lapusata, sat Zarnesti. In catunul Valea Tiganului s-a observat o alunecare de teren pe aproximativ 1,5 hectare care a distrus locuinta lui Nicolae Desrobitul. Familia omului a fost evacuata deja. Fenomenul este insa activ si pune in pericol o alta locuinta.

„In satul Zarnesti, catunul Gornet am constatat ca exista mai multe perimetre de alunecare desfasurate pe suprafete extinse ce au afectat 4 locuinte." – a apreciat colonelul Mesescu, de la Inspextoratul pentru Situatii de Urgenta Valcea.

Inca o gospodarie din comuna Copaceni, sat Hotarasa a fost afectata de o alunecare de teren.

Satenii din Lalosu sunt amenintati si de apa si de foc

Pe langa faptul ca in comuna Lalosu – Valcea exista pericolul permanent de explozie din cauza emanatiilor de gaze localnicii mai trebuie acum sa faca fata unui alt « blestem », si anume acela al inundatiilor.

In satul Oltetani apele raului Oltet au continuat procesul de eroziune a malului stang, intr-o zona puternic meandrata, afectand proprietati agricole ale cetatenilor (vii, gradini de legume) si punand in pericol 28 de locuinte si anexe gospodaresti.

Desa in sapte gospodarii au fost distruse anexele gospodaresti, apele paraului ajungand la mai putin de 7 metri de locuinte.

In satul Berbesti apele au afectat puntea pietonala, care asigura legatura intre localitatile Lalosu si lancu Jianu, iar in satul Lalosu, catunul Tiganie au fost inundate 18 locuinte, dintre care doua s-au prabusit, iar una este distrusa in proportie de 70%.

Calea ferata a fost afectata la Budesti

Terasamentul caii ferate Valcea – Valcele a fost afectat pe 20 de metri liniari in satul Racovita, comuna Budesti. Acest lucru a blocat si drumul satesc din localitate. Deocamdata locuintele din zona nu au fost afectate, dar distanta pana la acesta este de 80 de metri.

De asemenea Drumul Judetean 677 F din Sirineasa s-a scufundat pe 15-20 de metri la kilometrul 7 + 500 de metri si 7+700 de metri si se deplaseaza cazre albia raului. Si in comuna Vladesti Drumul Comunal 62 spre Fundatura a fost afectat de alunecari la kilometrul 2.

Soseaua este impracticabila pe 100 de metri lungime, dar au fost afectate si terenurile agricole din imediata apropiere pe o suprafata de 0,5 hectare. La Roesti doua locuinte au fost afectate in satul Ciocaltei si una in satul Matulesti.

De asemenea eroziunile malurilor pun in pericol Drumul National 65 C si mai multe institutii din comuna. Alunecarile de teren afecteaza si 10 locuinte din comuna Ladesti, iar la Madulari sunt in pericol de prabusire patru locuinte din diverse zone.

A mai fost afectata de asemenea o gospodarie din comuna Rosiile, in satul Lupuiesti si alte doua in satul Pertesti. La Cherasti a devenit impracticabil un podet, iar platforma Drumului Judetean 676 F Romanesti – Gradiste s-a prabusit pe 150 de metri lungime, circulatia fiind intrerupta.

Si Drumul Comunal Romanesti – Balaciu a fost afectat de o alunecare de teren. In comuna Pesceana patru case au fost afectate si noua anexe gospodaresti , ca si un kilometru din Drumul Judetean 677A. In plus doua podete au fost avariate in comuna Susani, iar drumurile comunale din Slatioara au fost afectate in cinci puncte.

Mai multe drumuri din comuna Milcoiu au fost afectate de precipitatii, inregistrandu-se si o alunecare de teren in apropierea Drumului National 7, la 4-5 metri in punctul Dealul Negru.

Conductele de titei si gaz de la Fartatesti sunt amenintate de alunecarea de teren

In comuna Fartatesti – Valcea situatia este destul de grava. Din cauza alunecarilor de teren din zona sunt amenintate cu distrugerea conductele de transport al titeiului si gazului metan care trec prin punctul Becsani.

Acest lucru ar putea duce la explozii, astfel ca autoritatile au luat masura de oprire a pomparii pe conducta de metan.

In aceeasi zona Drumul Judetean 676 A Ciulesti - Dozesti - Catetu a fost inchis circulatiei rutiere pe portiunea Stanculesti -Dozesti – Catetu deoarece a fost rupt si degradat in mai multe locuri din satele Dancai, Tanislavi, Stanculesti, Dozesti si Catetu.

Toate drumurile nationale din Valcea – afectate de alunecarile de teren

Toate drumurile nationale care traverseaza judetul Valcea au fost afectate in ultimele zile de alunecarile de teren.

Vremea se anunta a fi la fel de nefavorabila si in continuare, astfel ca reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea se asteapta ca situatia sa se inrautateasca. Cel mai greu se circula pe Drumul National 7.

La kilometrii 201+500 si 201+515 de metri, in zona statiunii Calimanesti se circula pe jumatate de cale din cauza caderilor de pietre si ghetari. Se lucreaza pentru degajarea carosabilului.

Pe Drumul National 7A, kilometrul 63+81 – intre Vidra si Obarsia Lotrului circulatia este in continuare intrerupta din cauza ninsorilor abundente. Zapada pe carosabil este de peste 25 de centimetri. Intre Voineasa si Vidra circulatia este ingreunata, zapada pe carosabil fiind de 3-4 centimetri. Se circula pe jumatate de cale.

Intre Brezoi si Voineasa se circula in conditii de iarna, zapada fiind de 1-4 centimetri. Pe Drumul National 7D, la Caineni – limita cu judetul Arges este zapada afanata de 10-15 centimetri.

Pe Drumul National 65 C, la kilometrul 84+570 de metri, in comuna Popesti s-a activat o alunecare de teren pe lungimea de 70 de metri, cu tasarea drumului pana la un metru. „Circulatia se desfasoara in zona pe jumatate de cale.

Mai sunt probleme pe Drumul National 67 B, la kilometrii 47+500 si 47+515 de metri, in zona Obislavu unde se circula de asemenea pe jumatate de cale din cauza unei alunecari de teren. Diferenta de nivel in carosabil este de doi metri.

Peste tot se lucreaza in prezent la asigurarea scurgerii apelor." – a declarat colonelul Adrian Mesescu, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Valcea. Pe un singur sens se circula si pe Drumul Judetean 677 F, la kilometrii 7-8 , intre Calicea - Sirineasa – Popesti, unde platforma drumului s-a prabusit.

Soseaua s-a ingustat si pe Drumul Judetean 703 F Ramnicu Valcea - Runcu – Cepari, astfel ca in prezent se circula tot pe un singur sens.

28 de case sunt in pericol iminent de prabusire la Valcea

In judetul Valcea zeci de locuinte si anexe gospodaresti au fost afectate de alunecarile de teren observate in ultimele zile. In prezent Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta monitorizeaza permanent nu mai putin de 66 de gospodarii.

Pentru 44 dintre ele s-au intocmit si fise tehnice in privinta alunecarilor de teren. „In total sunt 14 locuinte pentru care s-a dispus evacuarea de urgenta, respectiv 14 familii cu 42 de persoane.

In cazul a 28 de locuinte, carora instabilitatea versantilor le-a afectat grav structura de rezistenta am considerat ca acestea pun in pericol siguranta oamenilor.

Am intocmit si transmis astfel fisele tehnice, atat la Ministerul Administratiei si Internelor, cat si la Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului in vederea acordarii unui sprijin material sau financiar familiilor afectate." – a precizat colonelul Adrian Andrei Mesescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea.

In cele mai multe cazuri s-a dispus si evacuarea familiilor afectate, doar ca oamenii nu vor sa plece din case. In Ramnicu Valcea au fost afectate grav doua locuinte. Cele doua familii sinistrate – cu sase persoane au refuzat insa sa se mute din casele lor in spatiile oferite de autoritati.

De la Baile Govora o alta familie urmeaza insa sa se mute. Cele patru persoane vor locui intr-o vila situata pe strada Tudor Vladimirescu. O alta locuinta a fost afectata grav in comuna Alunu. Cei sapte sinistrati locuiesc acum intr-o garsoniera in fostul local al primariei.

O parte dintre sinistratii de la Golesti – Valcea nu au vrut sa plece din case. Cinci locuinte, in care stau noua persoane au fost afectate de alunecarile de teren, devenind impracticabile. Doua familii locuiesc inca in casele afectate - Ceausu si Simeanu, iar ceilalti au fost convinsi de autoritati sa se mute la rude.

O persoana care a fost evacuata din casa la Gradistea locuieste acum la vecini. Sinistratii de la Stroseti – o familie cu cinci persoane au avut mai mult noroc, deoarece mai aveau si o alta casa in afara de cea care a fost distrusa si locuiesc in prezent acolo.

La Nicolae Balcescu cele cinci persoane care nu mai sunt in siguranta in casa proprie aui refuzat pana acum sa se mute la cererea autoritatilor, spunand ca nu le convin spatiile care li s-au oferit.

Un sinistrat de la Maldaresti locuieste la fratele sau, iar o familie de la Lapusata, cu patru persoane a fost evacuata si locuieste prin vecini. Au fost afectate in plus si instalatiile electrice din zeci de localitati valcene.

42 de posturi de transformare nu sunt in prezent alimentate, iar sase localitati nu au curent electric. Pentru remedierea situatiei lucreaza noua echipe de interventie.