Sabin Adrian Luca este castigatorul concursului organizat pentru functia de director al Muzeului National Brukenthal, dupa ce fostul director, Alexandru Lungu, a demisionat. Sabin Luca sustine ca vrea sa aduca mai multi tineri in cadrul Muzeului, al carui „randament" trebuie ridicat.

Reporter: Pot sa va spun deja director?

Sabin Adrian Luca: Decizia urmeaza sa vina intr-o saptamana, mai este nevoie de unele semnaturi, printre si cea a ministrului. Acum, s-a dat concursul, iar punctajul cel mai mare castiga, nu?

Rep.: O sa faceti schimbari la Muzeu?

S.A.L.: Oricum o sa fie schimbari, pentru ca se retrocedeaza patrimoniul nationalizat al Muzeului Brukenthal. Cat priveste restructurarile interne, bineinteles ca o sa fie avand in vedere ca Muzeul nu a mai dat, in ultimul timp, randamentul obisnuit. Oricum, acolo exista o serie de oameni de calitate cu care se poate face treaba.

Rep.: Aveti o echipa pe care sa o aduceti cu dumneavoastra?

S.A.L.: Acum, nu o sa facem schimbari doar de dragul acestora. Evident, sunt deschis oamenilor de calitate si, in mod cert, vom pune accent pe oamenii tineri si pe o pregatire de secolul XXI. Cunosc o gramada de fosti studenti cu studii, cu specializari multiple, care, evident prin concurs, vor putea ocupa functii in cadrul Muzeului.

Nu am de gand sa zdruncin personalul actual, daca nu este nevoie. Si sper sa nu fie cazul.

Rep.: Vorbeati de randament. Cum poate fi cunatificat randamentul culturii?

S.A.L.: Nu stiu daca asa trebuie pusa problema. Ci, mai degraba, uitati-va la Sibiu 2007, la cate programe exista pentru acest an cultural. Daca si acela e randament... Vom incerca pe ultima suta de metri sa introducem actiuni, sa fim mai vizibili.

Rep.: Muzeul a fost retrocedat Bisericii Evanghelice. Nu este, inca, o problema delicata sa conduci o astfel de institutie?

S.A.L.: Nu, dimpotriva, chiar este o pozitie privilegiata deoarece este primul caz in care avem de-a face cu un patrimoniu cultural mixt. Este un experiment, daca pot sa ii spun asa, care sper sa reuseasca si de aceea am si decis sa particip la concursul pentru ocuparea acestei functii. Patrimoniul cultural trebuie sa aiba si valente private.

Si sa intelegem ca acest patrimoniu este protejat de legi internationale. Nu il va fura nimeni.

Rep.: Apropo de furt. O sa vina cele 19 tablouri tinute la Bucuresti?

S.A.L.: Sper ca in 2007 sa le poata admira toti sibienii. Bine, mai sunt niste lucrari al caror stadiu si finantare nu le cunosc.

Rep.: Nu va temeti ca va fi contestata desemnarea dumneavoastra in fruntea Muzeului Brukenthal?

S.A.L.: Oricine are dreptul sa conteste. Este un lucru democratic, tine de libertate.

Rezultatele concursului

Punctajele obtinute de catre candidatii la functia de director general la Muzeul National „Brukenthal" din Sibiu in urma concursului organizat in data de 28 martie 2006 la Ministerul Culturii si Cultelor sunt urmatoarele:

1. Ordeanu Maria 3,78

2. Luca Sabin Adrian 4,15

In baza acestor rezultate domnul Luca Sabin Adrian a fost declarat admis.

Sursa: Ministerul Culturii

Banateanul

Sabin Adrian Luca s-a nascut in Beius, in mai 1959. Este casatorit si are un copil. A absolvit Facultea de Filosofie-Istorie, in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai" Cluj-Napoca si este doctor in istorie. A venit la Sibiu in 1991, in calitate de lector titular la Facultatea de Litere, Istorie si Drept a Universitatii „Lucian Blaga" Sibiu.

In 2000 a fost ales seful Catedrei de Istorie antica si medievala, iar in 2003 a devenit profesor titular la Facultatea de Istorie si Patrimoniu. Detine o serie intreaga de alte functii in cadrul Universitatii si a altor institute, a publicat aproape 20 de carti de specialitate si cateva sute de studii si articole.