Profitand probabil de faptul ca se afla la guvernare si ca pot trage sfori in justitie si in mass-media, o parte dintre politicienii Aliantei PNL-PD, care detin functii de conducere in administratia locala, au omis sa isi faca publice toate averile.

Viceprimarul liberal, Mircea Razvan Cristea (PNL) este un om foarte sarac, ce a mentionat in declaratia lui de avere ca detine un singur apartament. Acelasi politician este actionar unic la o societate comerciala, care si-a sporit recent profiturile, datorita unei afaceri controversate pe care a incheiat-o cu Zona Libera din Braila.

Declaratie de avere mincinoasa

Viceprimarul municipiului Galati Mircea Razvan Cristea (PNL) a omis sa isi treaca in declaratia de avere toate bunurile pe care le detine de cativa ani.

Cristea nu a mentionat in declaratia de avere faptul ca este unic actionar la societatea „Gettica Trade International", firma infiintata la Galati inca din anul 1999. La data infiintarii firmei, asociat unic era un oarecare Gabriel Panaitescu, iar functia de administrator o ocupa Aurel Jalba.

Ulterior, in socitate s-au facut mai multe modificari. Din istoricul firmei, obtinut de la Oficiul Registrului Comertului, reiese ca in anul 2002 a intrat in societate, ca asociat unic, viceprimarul Mircea Razvan Cristea, in timp ce Gabriel Panaitescu s-a retras de la conducerea societatii, el fiind imputernicit ca administrator al firmei.

Ulterior, acelasi Panaitescu avea sa fie inlocuit din functia de administrator al societatii Gettica de o alta persoana cu numele Violeta Blanaru. De luna trecuta insa, acest post i-a revenit mamei viceprimarului liberal, Constanta Cristea.

Cu alte cuvinte, Constanta Cristea, in varsta de 69 de ani, este acum subordonata fiului ei, Mircea Razvan Cristea, care detine in continuare functia de asociat unic al societatii „Gettica Trade".

Cu toate acestea, viceprimarul Cristea nu a specificat, in declaratia de avere, faptul ca ar detine plasamente investitii sau actiuni la vreo societate privata. De fapt, din toata declaratia de avere a viceprimarului liberal reiese ca politicianul este un om destul de modest.

In afara de un apartament, pe care l-a achizitionat inca din anul 1991, Mircea Razvan Cristea nu mai detine absolut nimic. Nu are terenuri, nu are nici un automobil si nici un cont in banca...

Contract cu statul pentru firma viceprimarului

Societatea „Gettica Trade", pe care viceprimarul nu si-a mai trecut-o in declaratia de avere, a realizat profituri substantiale dupa ce partidul din care face parte Razvan Cristea a preluat o parte din posturile de conducere din administratia locala a mai multor judete din tara.

Spre exemplu, Gettica Trade a obtinut un contract foarte suspect cu Zona Libera din Braila. Directorul Zonei Libere Braila, Radu Petrescu ne-a confirmat faptul ca acest SRL a facut afaceri cu institutia pe care el o conduce, insa nu a dorit sa ne ofere mai multe detalii.

„Da, care e problema daca Gettica face afaceri la Zona Libera? Va rog sa plecati, ca trebuie sa vina cineva de la Comisia Europeana si nu am timp azi de discutii. Nu vreau sa fiu inregistrat! Asta e nesimtire de acum...", ne-a declarat saptamana trecuta, directorul Zonei Libere din Braila, Radu Petrescu.

Surse din cadrul acestei institutii ne-au declarat insa ca, zilele trecute, Gettica s-a retras de la Zona Libera, unde concesionase un spatiu, si ca ar fi migrat catre alta institutie de profil din tara, cu care ar fi incheiat un alt contract.

„Firma aceea, Gettica s-a restras de la Zona Libera Braila pe la inceputul lunii martie. Am inteles ca ar fi migrat catre o alta Zona Libera din tara, cu care face acum afaceri. Nu stiu exact unde se afla acum...

Probleme nu stiu sa fi fost aici la Braila, dar noi nu am verificat niciodata cum scotea bani firma respectiva. Doar Politia de Frontiera putea face acest lucru. Firma stiu ca lipea niste etichete pe sticlele de bauturi alcoolice, care ajungeau in Zona.

Acum nu stiu daca s-a sesizat cineva de faptul ca au existat, de-a lungul timpului, mai multe probleme cu preturile. Spre exemplu, am auzit ca la poarta Zonei Libere o sticla de whisky scotian costa intre 3 si 4 euro, dar ulterior era vanduta cu mult mai mult", ne-a declarat vineri un angajat din structura de conducere a Zonei Libere din Braila.

Mama lui Cristea spune ca firma e la Constanta

Constanta Cristea, mama viceprimarului liberal, care a fost desemnata de fiul ei, la o varsta de aproape 70 de ani, sa conduca societatea, ne-a declarat ieri ca firma „Gettica" poate fi contactata si in judetul Constanta, dar numai in zilele in care vin importurile la Zona Libera. „La Constanta firma noastra nu are sediu.

Acolo suntem de gasit numai cand vin importurile si se descarca marfa. Mai bine reveniti si vorbiti cu fiul meu, Mircea. El e de fapt directorul firmei", ne-a declarat ieri administratorul societatii Gettica, Constanta Cristea.

Conducerea Zonei Libere din judetul Constanta a refuzat sa ne comunice zilele trecute daca a incheiat sau nu vreun contract cu SRL-ul condus de viceprimarul galatean.

Pe de alta parte, reprezentantii Zonei Libere din Galati ne-au comunicat vineri ca societatea „Gettica" nu a obtinut deocamdata nici un contract cu aceasta institutie, chiar daca sotia viceprimarului Mircea Razvan Cristea este angajata la Zona Libera din judetul nostru.

Ce spune legea:

Politicienii mincinosi, cercetati penal pentru fals in declaratii

Nici o persoana care detine functii de conducere in administratia locala nu a fost verificata pana acum, pentru a se stabili daca si-a completat corect declaratia de avere sau daca a omis sa isi faca publice anumite bunuri.

De altfel, in legea care ii obliga pe toti demnitarii si persoanele ce detin posturi de conducere in administratia publica nu este prevazuta nici o sanctiune ce poate fi aplicata unei persoane care se sustrage de la respectarea legii.

Cu toate acestea, in Legea privind Statutul Alesilor Locali, publicata in Monitorul Oficial din 7 octombrie 2004, se specifica, la articolul numarul 84, ca: „Fapta alesilor locali de a face declaratii privind interesele personale, care nu corespund adevarului, constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului penal".

Gettica Trade

Domenii de activitate: BAUTURI (Import-export), BAUTURI (Distributie), BAUTURI (Bauturi alcoolice), Comert cu ridicata si JUCARII