Bolnavii din orasul hunedorean Uricani sunt nevoiti sa strabata cel putin 25 de kilometri pana la cea mai apropiata unitate medicala, din cauza ca spitalul din localitate a fost inchis de circa trei ani pentru renovare si nu a mai fost deschis.

Pacientii pot beneficia cel mult de singura ambulanta care deserveste orasul si satele adiacente, insa oficialii atrag atentia ca nu odata s-a intamplat ca bolnavii sa ajunga in ultimul moment la spital.

Spital inchis de trei ani de DSP

Spitalul din Uricani a fost construit inainte de 1989, dar a fost dat in folosinta abia dupa anul 1990 si a functionat pana in 2003. Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) a decis inchiderea unitatii medicale pentru ca nu corespundea standardelor impuse in privinta compartimentarii.

De fapt, din bucatarie se intra direct in baie, iar din sala de mese in sala de operatii sau in laboratoare.

Unitatea sanitara a intrat in renovare, iar singurii care au fost lasati sa-si desfasoare activitatea in cladire sunt cinci medici de familie si personalul unui laborator particular destinat analizelor medicale. Consilierul local Daniel Moraru a atras atentia ca "au existat situatii delicate, in care pacienti grav bolnavi au ajuns in ultimul moment la spital".

"Asteaptam ceva mai mult, pentru ca unitatea medico-sociala de aici este a doua din judet, dupa cea de la Baia de Cris, care este sustinuta financiar de Consiliul Judetean", a spus reprezentantul CL.

Edilii sunt optimisti

Reprezentantii Primariei sunt, insa, optimisti si au mentionat ca din acest an spitalul va reincepe sa functioneze, lucrarile de renovare fiind aproape finalizate. "In mare parte, aici treaba va fi gata in vara.

Aproape toate lucrarile sunt pe ultima suta de metri, ele realizandu-se in proportie de peste 80 la suta, pentru ca ne-a fost repartizata suma de peste 5 miliarde lei, iar de la bugetul local am acordat un miliard de lei", a afirmat viceprimarul orasului Uricani, Costel Stancu.

Cei care vor avea de castigat vor fi, cu siguranta, pacientii, care vor scapa de drumurile lungi si chinuitoare pe care le strabat acum pentru a-si rezolva problemele de sanatate. Nu la fel de optimist este, insa, consilierul Daniel Moraru, care nu crede ca spitalul va functiona prea curand.

"Eu nu cred ca va fi gata pana la vara, data fiind amploarea lucrarilor, iar daca ele se vor finaliza, noua ne ramane sa cumparam aparatura si tot mai e nevoie de bani", a spus alesul local.