Aleksandr Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, l-a demis pe șeful Statului Major al Forțelor Armate, Viktor Gulevici, din cauza vârstei, relatează Ukrainska Pravda, citând presa belarusă.

Viktor Gulevici, seful Statului Major al Fortelor Armate Belarus, demis de Aleksandr LukasenkoFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„În conformitate cu un decret emis de Lukașenko, Gulevici a fost eliberat din serviciul militar activ și transferat în rezervă din cauza vârstei sale, păstrând dreptul de a purta uniforme și însemne militare”, potrivit presei belaruse.

Gulevici a servit drept comandant al Comandamentului Operațional de Vest al Forțelor Armate din Belarus din februarie 2020.

Lukașenko l-a numit șef al Statului Major General și prim-adjunct al ministrului apărării la 11 martie 2021.

Trecerea în rezervă a lui Gulevici vine cu câteva zile înainte ca acesta să împlinească 55 de ani, pe 14 mai.

Sancționat de guvernul Regatului Unit în 2022 în legătură cu războiul ruso-ucrainean, el se află și pe lista neagră a UE.

Aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko a autorizat folosirea teritoriului ţării sale pentru desfăşurarea forţelor ruse pentru invazia din Ucraina, lansată în 2022.