Societatea ARCOM a primit o noua amanare din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a trei camine studentesti din Cluj-Napoca.

Drept urmare, locatarii caminelor sunt nevoiti sa plateasca, in continuare, chirii exorbitante, sau sa se ingramadeasca in celelalte camine. Reprezentantii ministerului in teritoriu spuneau, vara trecuta, ca vor sanctiona firma bucuresteana ARCOM pentru fiecare zi de intarziere.

Termenul de dare in folosinta a caminelor a expirat, fara ca vreo penalizare sa "deranjeze" ritmul de lucru al constructorului.

Unitatea de Management a Proiectului de Reabilitare a Scolilor (UMPRS) din cadrul MedC a pasuit societatea ARCOM si i-a amanat termenul de predare a celor trei camine din complexul Hasdeu pentru luna iunie a acestui an.

Este vorba despre caminul I al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) si caminele IX si X ale Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF). Contractul dintre ARCOM si MEdC a fost semnat la data de 1 aprilie 2005, pe vremea ministeriatului clujeanului Mircea Miclea.

Termenele de predare erau de 10 luni pentru caminele UMF si 11 luni pentru caminul UBB. Initial, oficialii MEdC au propus renovarea caminelor in sase luni, dar s-a ajuns la concluzia ca e imposibil si s-a convenit un termen de 11 luni.

"Desi societatea este in intarziere, nu poate fi trasa la raspundere, beneficiind de reprogramari ale lucrarilor, care nu au fost efectuate.

Insa, daca societatea nu va respecta termenul limita, atunci va trebui sa plateasca penalitati pentru fiecare zi de intarziere", spunea, vara trecuta, reprezentantul UMPRS la Cluj, Dragos Rus, intr-o discutie cu reporterii ZIUA de Cluj.

Acesta a luat apararea ARCOM si a spus ca de vina sunt ploile si conducerea universitatii, care nu a evacuat, timp de trei luni, dintr-un camin, o instalatie care incurca inceperea lucrarilor la o mansarda. Numai ca, dupa trei luni de la semnarea contractului, angajatii ARCOM nu batusera un cui pentru camine.

Neseriozitate de la inceput

Studentii din cele trei camine au fost evacuati, cu mare tam-tam, la momentul semnarii contractului.

Din cauza intarzierii constructorului, lucrarile au inceput mai tarziu cu aproape trei luni, astfel ca a fost prelungit pentru prima oara si termenul de finalizare a acestora, care ar fi trebuit sa fie 30 septembrie 200 Liderii studentilor din UMF Cluj au precizat atunci ca ARCOM poate sa inceapa lucrarile la ce data doreste, atata vreme cat se inscrie in termenul final.

Conform reprezentantilor studentilor, in 2005, reprezentantii MEdC au cautat un alt constructor care sa se incadreze in termen, dar s-a ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi sa ramana cu ARCOM, in speranta ca societatea se va incadra in termen.

Numai ca nu a fost nici pe departe asa cum au sperat oficialii din minister si, cu toate ca a existat promisiunea ca reabilitarea caminelor va fi gata in aceasta primavara, termenul final a fost din nou amanat. Studentii medicinisti sunt insa sceptici si in privinta acestui termen.

"Nu putem sa spunem ca nu s-a progresat cu lucrarile, dar nu credem ca acestea vor fi finalizate in iunie, asa cum nu sunt gata in aceasta luna. Noi am facut mai multe demersuri, scrise si verbale, catre constructor si catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, dar nu am fost bagati in seama.

Lucrurile se decid peste capul nostru si peste conducerea UMF, de parca noi nu contam. Am fost chemati de cateva ori sa vedem cum evolueaza constructiile, ni s-a cerut parerea in legatura cu finisarile, insa rolul nostru s-a redus la acest lucru.

Sa vedem ce se intampla in iunie, dar sunt slabe sanse ca termenul sa fie respectat", a spus Vlad Bran, presedintele Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj.

Am incercat sa obtinem explicatii, prin telefon, de la reprezentantul ARCOM in Cluj, Marian Voicu, insa, dupa ce a auzit ca la capatul firului este un ziarist, acesta a spus ca nu poate vorbi.

ARCOM, preferata ministerului

Pentru reabilitarea caminelor s-au organizat doua licitatii: una pentru caminele UMF si una pentru cel al UBB. Culmea, amandoua au fost castigate de aceeasi societate, ARCOM din Bucuresti, cu toate ca printre participantele la licitatie erau societati cu renume din Cluj-Napoca.

Pentru o societate din orasul in care sunt situate caminele, ar fi fost mult mai facil sa efectueze lucrarea la timp, decat pentru bucuresteni. ARCOM a castigat dupa unicul criteriu al celui mai mic pret, care are acoperire legala, dar nu si morala, asa cum ne demonstreaza taraganeala societatii bucurestene.

Conform contractelor, MEdC plateste catre ARCOM 52000 euro pentru reabilitarea caminului IX al UMF, 457.000 euro pentru caminul X al UMF si 49000 euro pentru caminul UBB. 80% din bani provin dintr-un imprumut extern de la Banca Europeana de Investitii, iar restul de la Guvernul Romaniei.

„Lucrarile sunt in intarziere de circa 30 de zile fata de graficele de executie prezentate si au fost luate toate masurile in vederea respectarii termenelor finale de catre SC ARCOM SA", ne comunica in toamna anului trecut directorul UMPRS, Mirela Dirstaru.

Actuala amanare a termenului de predare, fara sanctionarea societatii, arata ca ARCOM are un "inger" la MEdC.