Informare originala

Peste sase luni, dupa ce va fi primit 100 de calculatoare „de la centru" si va fi angajat inca vreo 50 de oameni, aceasta structura va trebui sa se bata cu alte 41 de institutii omoloage, pentru a atrage in judet cat mai mult din acest miliard de euro programat pentru 2007-2009 ca plati directe in agricultura.

Dar, inainte, trebuie sa se bata cu propria mentalitate si cu mentalitatea taranului care trebuie invatat, inainte de a cheltui bani europeni, sa fie civilizat.

Pentru aceasta, nu e de ajuns „campania de informare" pe marginea santului, in birturile comunale ori peste gard pe inserat, pe care se bazeaza sucursala clujeana a Agentiei de Plati si Interventie.

Subventii de 50 de ori mai mari

Redactorii Saptamanii Clujene au vizitat sucursala agentiei si au discutat cu directorul acesteia, Gheorghe Serban, pentru a va oferi o imagine a acestei structuri locale care, asa cum am subliniat deja, va avea de gestionat uriasele fonduri destinate agricultorilor: aproape un miliard de euro in 2007-2009, respectiv cate 500 de milioane de euro anual (2008, 2009), si in medie, 12 milioane de euro anual pe judet, adica aproape 450 de miliarde de lei vechi anual ca medie, pe fiecare judet. Acesti bani trebuie sa ajunga direct in buzunarele fermierilor clujeni, fiind subventii pentru productie.

Pentru a se familiariza cu impartitul subventiilor, Agentia de Plati, aflata inca in formare, a preluat atributiile Directiei Agricole in materie de plati directe in sectoarele vegetal si zootehnic. Suma care le-a trecut anul acesta pe sub mana: 14 miliarde de lei.

Adica, de vreo 50 de ori mai putin decat ceea ce ii asteapta din 2007.

In prezent insa taranii nu reusesc sa obtina nici aceste subventii integral, un exemplu concret fiind cel al asigurarii culturilor, subventionate in proportie de 50 la suta de stat, si care nu reusesc sa le trezeasca interesul nici acum, dupa inundatiile care au sters de pe fata pamantului suprafete cultivate considerabile.

Nepregatiti nici logistic, nici psihologic

Discutia cu directorul Gheorghe Serban a fost insa si mai lamuritoare, si mai descurajanta in acelasi timp.

Problemele subliniate de acesta vizeaza, in principal, comportamentul taranilor, fata de care nici el nu se arata optimist: reticenta fata de asociere, neintelegerea si, deci, neacceptarea unor conventii obligatorii (certificarea semintelor, asigurarea culturilor), respectarea unor conditii de igiena si protectia mediului in amenajarea adaposturilor pentru animale si intretinerea acestora. Cat priveste institutia pe care o reprezinta si modul in care o face, impresia lasata este dezolanta, de functionar ingenunchiat de sistemul centralizat.

Pentru ca optimismul debordant al acestuia, legat de functionarea agentiei, de absorbirea fondurilor, de profesionalismul cu care acestea vor fi gestionate, daca nu are nici o legatura directa cu mocheta scorojita si prafuita, cu pereti plini de igrasie sau cu chipurile obosite de prin birouri, nu are nici o legatura nici cu realitatea.

Agentia de Plati si Interventie Cluj

- 69 de salariati: transferati de la Directia Agricola, ingineri mecanici, agronomi si zootehnisti, veterinari, topometristi, economisti, juristi, informaticieni angajati pe baza de examen la care li s-au verificat cunostinte de limba straina si de legislatie europeana si romaneasca in materie de plati directe; pana la sfarsitul anului numarul angajatilor ar trebui sa depaseasca 100;

- 8 calculatoare, telefoane; peste o luna sunt asteptate cele o suta de calculatoare „de la centru";

- 49.000 de ferme inregistrate in Registrul fermelor, aproximativ 245.000 de hectare de teren agricol;

- Conditiile din sectorul vegetal, de certificare a semintelor si de asigurare a culturilor, indeplinite in proprotie de sub 50 la suta;

- Conditiile din sectorul zootehnic (identificarea animalelor este una dintre ele), indeplinite in totalitate;

- Plati directe in 2006: 14,5 miliarde de lei vechi;

- Comunicarea nu se face in cadru organizat cu beneficiarii ci prin intermediul prefectului, a primarilor de comune, a consilierilor locali, reprezentanti ai diferitelor sate

"Intalnirile cu multimea nu dau rezultate, oamenii nu prea asculta cand vine cineva de la oras; asa ca cineva de la noi merge la sedintele de Consiliu Local, unde sunt consilieri din fiecare comuna, si le explicam lor. Apoi, consilierii se duc in sat si ... au ei locurile lor de intalnire cu satenii...", Gheorghe Serban, directorul Agentiei de Plati si Interventie, sucursala Cluj