In Monitorul Oficial au fost publicate legile privind reforma in domeniul sanatatii, iar primele reglementari care vor intra in vigoare in scurt timp vor fi cele privind introducerea taxei pe viciu.

Guvernul a venit cu o explicatie interesanta pentru introducerea taxei pe viciu si anume pentru a combate consumul excesiv de produse din tutun si bineinteles bauturi alcoolice, altele insa decat vinul si berea.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca fondurile colectate prin aplicarea taxei pe viciu vor fi utilizate pentru imbunatatirea infrastructurii sistemului sanitar si pentru finantarea unor programe nationale de sanatate.

Astfel, potrivit actului normativ agentii economici care produc sau importa produse din tutun vor contribui pentru tigarete, tigari si tigari din foi cu 10 euro /1.000 de tigarete, iar pentru tutun neprelucrat destinat fumatului cu suma de 13 euro pe kilogram.

Aceste taxe ar insemna de fapt aproximativ 20 de eurocenti la fiecare pachet de tigari, aceasta suma urmand sa se regaseasca mai mult ca sigur in pretul final al tigarilor. Persoanele juridice care produc si importa bauturi alcoolice vor trebui sa scoata din buzunare sau din contul firmei 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool pur sau 2 euro pentru fiecare litru de alcool pur.

Nu vor scapa nici agentii economici care realizeaza incasari din publicitate la tutun si bauturi alcoolice si care vor contribui cu 12 la suta din valoarea sumelor obtinute, dar numai dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Valoarea in lei a contributiilor stabilita pe unitatea de masura se va determina prin transformarea sumelor exprimate in moneda europeana la cursul de schimb valutar utilizat la calculul accizelor, la data platii contributiilor. Acestea din urma vor trebui platite pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea produselor pe piata interna.

Au aparut primele reactii din partea unor analisti economici cu privire la introducerea taxei pe viciu. Dupa unii dintre ei, aceasta taxa nu va face altceva decat sa reduca vanzarile de alcool si tutun, ceea ce va insemna pierderi atat pentru producatori, cat si pentru distribuitori.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a spus ca introducerea taxei pe viciu ar urma sa duca la aparitia de presiuni in ceea ce priveste inflatia, iar asta ca urmare a ponderii ridicate detinuta de tigari in cosul utilizat la calculul preturilor de consum.

Si mai interesante sunt datele furnizate de Institutul National de Statistica, date conform carora in Romania in cosul de consum al populatiei tigarile detin o pondere de 4 la suta, in timp ce painea are 8 la suta.

„Taxa de viciu va stimula piata neagra a bauturilor alcoolice"

Supararea fumatorilor va fi cu atat mai mare cu cat pe langa intrarea in vigoare a taxei pe viciu vor fi aplicate si accize mai mari la tigari si alcool ceea ce inseamna ca pretul acestor produse aproape ca se va dubla. De la 1 iulie 2006 acciza la tigari va creste cu aproximativ 25 la suta.

Ministerul Finantelor Publice a incercat sa calmeze spiritele anuntand ca acciza nu va creste pretul unui pachet de tigari mai mult cu 600 - 1.000 de lei vechi. Numai ca majoritatea importatorilor si producatorilor de tutun din tara au atras atentia ca de fapt scumpirea va fi mult mai mare si anume intre 8.000 si 35.000 de lei vechi la pachetul de tigari.

Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri de alcool pur pe an, valoarea accizei va fi de 550 de euro pe hectolitru de alcool pur, nivelul urmand sa fie redus la jumatate (275 euro/ hectolitru alcool pur) de la 1 ianuarie 2007.

Marcel Chis, director de vanzari in cadrul unei societati de distributie din Zalau, ne-a declarat telefonic ca „taxa pe viciu si accizele vor scumpi clar tigarile in maxim doua luni. Va fi o perioada de vreo doua luni in care efectul scumpirii se va simti si vanzarile vor fi mai mici. Se va intampla cum s-a intamplat de fiecare data cand au fost scumpiri.

Dupa o luna nivelul vanzarilor va reveni la normal, pentru ca un fumator nu renunta asa usor. Tigarile sunt scumpe si in Anglia sau Germania, dar la noi scumpirea ar fi trebuit facuta treptat, nu dintr-o data".

Ioan Ardelean, director in cadrul societatii Vinalcool Zalau, a fost de parere ca introducerea taxei pe viciu si cresterea accizei la bauturi alcoolice va avea ca efect inchiderea unitatilor mici de productie si stimularea pietei negre a bauturilor alcoolice, tocmai pentru evitarea acestor taxe.

Ioan Prian, producator de tuica din comuna Cizer, ne-a spus ca „eu produc tuica de pe vremea lui Ceausescu si daca taxele vor fi asa de mari cum s-a anuntat nu se va mai vinde decat pe sub masa. Consider ca taxa pe viciu va stimula piata neagra a bauturilor alcoolice".

Cat vom plati in plus pentru tutun si alcool?

- 1 euro pe un pachet de tigari;

- 0,5 euro pe o sticla de alcool de pana la 250 ml;

- 1 euro pe o sticla de pana la 500 ml;

- 1,5 euro pe o sticla de 750 de mililitri;

- 2 euro pe o sticla de un litru;

- 2,5 euro pentru om sticla de alcool de peste un litru;

(nota redactiei - aceste sume au fost anuntate de asociatii ale producatorilor si importatorilor de tutun si alcool)

Viciile costa

Ministerul Sanatatii spera ca prin aplicarea taxei de viciu va colecta circa 200 de milioane de euro, bani care ar urma sa fie cheltuiti exclusiv in domeniul sanatatii. Directorul Sucursalei Salaj a Raiffeisen Bank Salaj, Emanoil Girdan, a explicat ca „taxa pe viciu insemna de fapt doua lucruri.

In primul rand se urmareste reducerea consumului de alcool si tutun prin scumpirea acestora asa cum s-a intamplat deja in multe tari europene si evident protejarea populatiei. Evident, cei care au vicii vor trebui sa plateasca ceva mai mult. Pentru placere trebuie sa platesti.

Eu nu cred ca producatorii de alcool si tutun trebuie sa se teama pentru ca taxa de viciu nu va fi aplicata diferentiat, ci va fi aceeasi pentru toti".

Marcel Kadar, director in cadrul fostei Societati Nationale a Tutunului Romanesc, a declarat ca va trebui rezolvata mai intai problema evaziunii fiscale pe piata alcoolului si tutunului, iar daca se va intampla acest lucru Ministerul Sanatatii ar putea colecta 400 de milioane de euro si nu 200 de milioane de euro la cat se asteapta in prezent.

Acesta a adaugat ca este putin probabil ca evaziunea sa fie inlaturata prin aplicarea taxei pe viciu si majorarii accizelor din moment ce multi vor cauta sa cumpere produse „pe sub mana" pentru ca vor fi mult mai ieftine decat cele de pe raftul magazinelor.

Intr-un raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor se arata ca la nivel national functioneaza ilegal cel putin 30.000 de cazane de procesare si nu individuale, numarul acestora din urma fiind mult mai mare. De asemenea, produsele contrafacute in domeniul alcoolului acopereau la sfarsitul anului trecut mai mult de 50 la suta din piata.