Pe baza unor prietenii cu diversi politicieni din PSD, o societate de constructii a pus monopol pe piata galateana din domeniu. La ora actuala aproape toate institutiile publice, care au derulat diverse proiecte de investitii, au avut incheiate contracte cu societatea „Vega 93", condusa de omul de afaceri Corneliu Istrate.

In guvernarea PSD, firma mentionata a reusit performanta de a lucra, contra unor sume record, aproape in toate colturile orasului unde se construia cate ceva: blocuri ANL, sali de sport, refacerea unor scoli incluse in programe PHARE, reconsolidarea Prefecturii, s.a.m.d.

Cum era de asteptat, firma rasfatata de statul roman nu si-a uitat prietenii la nevoie, iar in campania electorala din 2004, a donat si ea o suma de bani sustinatorilor din PSD.

Stapana la Galati

Societatea „Vega 93" a obtinut inca din 1998 un contract ce vizeaza consolidarea Palatului Administrativ din Galati.

Prefectul Mihai Capra ne-a comunicat ca valoarea initiala a contractului a fost de peste 12 miliarde de lei, insa aceasta suma a fost actualizata inainte de alegerile din 2004 si s-a ajuns la peste 39 de miliarde de lei.

Tot in anul 2004, la contract a fost introdus un act aditional in care se specifica ca societatea „Vega" va efectua si o serie de lucrari suplimentare, al caror cost se ridica la aproximativ 19 miliarde de lei.

Aceeasi societate condusa de omul de afaceri Corneliu Istrate (actionar majoritar) a beneficiat din plin si de pe urma unui program „Phare" de dezvolatare a invatamantului preuniversitar.

Dintr-o serie de documente, puse la dispozitie de conducerea unor institutii de invatamant din Galati, reiese ca Liceul de Marina si Grupul Scolar „Elena Doamna" au fost reabilitate, in schimbul unor sume mari de bani, de catre societatea condusa de Istrate.

Totodata, Compania Nationala de Investitii (CNI) a desemnat inca din 2003, prin intermediul faimosului sistem de achizitii publice „e-licitatie.ro", un numar de 42 de companii care trebuiau sa realizeze lucrarile de constructie la 118 sali de sport din tara (CNI a primit 199 de oferte pentru construirea a 214 sali de sport, dintre care, in Guvernul Nastase, au fost adjudecate 118 licitatii).

Societatea „Vega 93" a primit, de pe urma acestui proiect, 7 sali de sport, pe care trebuia sa le construiasca, iar firma „Citadina 98", condusa tot de Corneliu Istrate, trebuia sa construiasca o sala de sport.

A dat lovitura si in alte judete

Rasfatata politicienilor PSD a obtinut contracte mari si in alte judete ale tarii, conduse in anii anteriori de fostul partid de guvernamant.

In urma cu trei ani, Inspectoratul Scolar din Braila anunta ca in patru unitati scolare brailene se va investi o suma de peste jumatate de milion de euro (Colegiul Economic, Grupul Scolar „Anghel Saligny", Grupul Scolar „Edmond Nicolau" si Grupul Scolar „Istrati").

In urma licitatiei organizate au iesit invingatoare doua firme galatene, care s-au asociat pentru demararea investitiilor din Braila: „Vega '93" si „Confort".

Numai ca dupa ce au fost declarate castigatoare, societatile au constatat ca imobilele ce trebuiau reparate sunt mai deteriorate decat se asteptau ele (totodata, pentru reabilitarea Colegiului Economic, cladire din zona istorica a orasului, trebuiau obtinute si o serie de avize speciale).

Desi pe hartie au iesit invingatoare firmele „Vega '93" si „Confort", la Braila, doua dintre scolile mentionate au fost in cele din urma reabilitate de o alta firma: „Alco Plus".

Surse din cadrul acestei societati au precizat ca intre firmele „Confort" si „Alco Plus" din Braila ar fi existat un contract de asociere, ce permitea ca la lucrari de anvergura sa se asocieze doua firme.

Imediat dupa finalizarea lucrarilor, la scolile reabilitate de firma „Vega '93" s-a reprosat faptul ca ferestrele nu au fost executate exact ca in proiectul initial, ci aveau mai putine deschideri decat cele proiectate in prima faza. O alta problema sesizata la receptie a fost calitatea nesatisfacatoare a parchetului.

Reprezentantii firmei de consultanta Hill au precizat ca in contract se cerea un parchet cu durabilitate de 25 de ani, de categorie AC5, iar constructorul a folosit parchet cu o durata de expoatare mai mica, tip AC3.

Crama cu pret secret

Tot firma „Vega" i-a construit o crama moderna, in judetul Vrancea, parintilor deputatului PSD, Dan Nica. Desi sunt pensionari, parintii lui Nica si-au permis luxul de face o asemenea investitie in curtea casei lor din localitatea Panciu.

Proprietarul firmei „Vega", Corneliu Istrate, a recunoscut ca societatea lui a construit crama familiei lui Dan Nica, insa a refuzat sa ne spuna care este suma de bani pe care a incasat-o de la deputatul PSD. „Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca eu reprezint o societate privata, nu o institutie publica.

Este un contract ce priveste doua persoane particulare si voi face public contractul numai organelor de ancheta. Eu sunt prieten cu toti si nu sunt in nici un partid politic", ne-a declarat in urma cu ceva timp, Corneliu Istrate.

ANL: case pentru tineri, contracte pentru Vega

Societatea Vega 93 este societatea preferata si de catre Primaria Municipiului Galati, condusa de primarul Dumitru Nicolae (PSD). Vega 93 a obtinut numai in 2003 doua licitatii in urma carora trebuia sa construiasca mai multe locuinte pentru tineri, incluse in programul ANL.

Pe vremea aceea Consiliul Local a aprobat stabilirea celor trei zone in care sa se ridice blocurile ANL: zona Garii CFR, zona Micro 13B si Micro 17, iar pentru primele doua locatii a fost contractata societatea lui Corneliu Istrate.

„Paradisul baronilor", aparat tot de Vega

La Bacau, locuintele lui Corneliu Iacobov si a fostului viceprimar PSD, Dragos Benea, sunt protejate de diguri construite din bani publici in baza unor simple HG-uri oferite de Guvernul Nastase.

Firma „Vega 93" SRL Galati a primit, prin incredintare directa de la Guvernul Nastase, o lucrare in valoare de peste 83 miliarde de lei pentru decolmatarea, recalibrarea albiilor si suprainaltarea digurilor de aparare deja existente (Hotararea are numarul 776 si este din data de 25 iulie 2002).

Aceeasi societate a mai primit, tot prin incredintare directa, alte doua lucrari de acelasi gen. Una tot in judetul Bacau, iar cealalta in Neamt.

Istrate, „in carti" pentru un nou contract

Concesionarea de catre municipalitate a unui teren situat pe strada Stadionului, unde se intentioneaza construirea unui supermarket se dovedeste a fi un obiectiv greu de realizat.

Licitatia publica trebuia sa se desfasoare inca din luna aprilie a acestui an, insa a fost amanata cu 15 zile, conform declaratiilor facute recent de primarul Dumitru Nicolae.

Aceste intarzieri se datoreaza unor contestatii formulate de doua societati care au solicitat un ragaz pentru intocmirea unei documentatii prevazute in caietul de sarcini.

Pe de alta parte, consilierul local Marian Popa ne-a declarat zilele trecute ca Primaria intentioneaza sa o desemneze castigatoare la aceasta licitatie pe firma Vega 93. Popa sustine ca prevederile caietului de sarcini ar fi fost special realizate, astfel incat sa dea castig de cauza firmei Vega 93.

Vega, sponsorul de campanie al PSD

Pentru ca a fost rasfatata cu zeci de contracte de fostul Guvern, firma galateana „Vega 93" s-a simtit probabil datoare, si in campania electorala din 2004 a donat oficial, partidului care a ajutat-o, o suma foarte mare de bani.

In Monitorul Oficial se arata ca printre sponsorii de campanie ai PSD figureaza firmele Vega 93, TC INF SA si consilierul local Alexandru Teodorescu.

Alexandru Teodorescu a donat pentru PSD 300.000.000 de lei, „Vega 93" a acordat 250 de milioane, iar TC INF SA a cotizat la PSD 400 de milioane de lei.

Corneliu Istrate, printre miliardarii Galatiului

Corneliu Istrate, actionarul majoritar al societatii Vega '93, are o avere cuprinsa intre 12-14 milioane dolari (conform unui top realizat in anul 2004 de publicatia „Banii nostri"). Totodata el este proprietarul celui mai modern hotel din Galati, pe care l-a inaugurat in primavara lui 2003.

Hotelul Vega are 69 de camere si este situat intr-una dintre cele mai scumpe zone ale Galatiului, pe Faleza Dunarii. Omul de afaceri galatean spune ca a investit aproximativ cinci milioane de dolari in acest hotel. Principala activitate a lui Istrate este reprezentata de constructii.

Firma Vega '93, la care Istrate detine pachetul majoritar, a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de aproape 8,5 milioane dolari. Celelalte companii la care Istrate este actionar majoritar si care activeaza in domeniul constructiilor sunt: Rostar 92, Civica si Citadina 98, ultima avand in 2004 o cifra de afaceri de peste 1,7 milioane dolari.