Var comunist pe pereti

Din cauza retrocedarilor, Primaria Ploiesti a fost obligata sa desfiinteze mai multe gradinite, fara sa construiasca alte unitati. Acum, parintii au ajuns in situatia de a nu mai avea unde sa-si lase copiii cit timp sint la serviciu.

"Am alergat pe la toate gradinitele din cartier, dar nu am gisit loc decit undeva foarte departe de casa", se plingea Sofia Dumitrache, unul dintre parintii care s-au confruntat cu aceasta criza.

Chiar si gradinitele care au scapat de avalansa revendicarilor au probleme. Din cauza lipsei fondurilor, in majoritatea unitatilor ultima igienizare s-a facut inainte de 1989. Printre acestea se numara si "Sfinta Mina".

"Am mai zugravit cite ceva cu bani de la parinti. Cite o sala de clasa, cite un hol... Dar mai mult nu s-a putut. A trebuit sa cumparam jaluzele verticale, sa acoperim negreala de pe pereti", spune directorul unitatii, Olimpia Preda.

In prezent, cele mai multe dintre salile de clasa de la Sf. Mina sint insalubre. Peretii sint negri, iar gaurile din pereti, aparute in urma interventiilor instalatorilor ori cutremurelor, au fost acoperite cu figurine din carton.

"In spatele gargaritelor si celorlalte animalute si flori sint gauri sau urme de infiltratii ale apei", a mai spus educatoarea Preda.

Numarate pe degete

Si, totusi, din cauza crizei de gradinite, ploiestenii se bat pe un loc la "Sfinta Mina". Asta si datorita faptului ca, in schimbul a numai 50.000 de lei pe zi, orice parinte scapa de grija copilului de dimineata si pina la ora 16.00.

Exact perioada in care in orice om normal se afla la serviciu. La gradinita, copilul are parte de activiati (lectii), o masa calda si doua gustari si de citeva ore de somn. Servicii suficiente, sigure si pe bani putini.

Problema e ca daca nu esti iute de picior, risti sa nu ai unde sa-ti inscrii copilul. Reprezentantii Primariei Ploiesti recunosc problemele parintilor si promit constructia unei gridinite moderne.

"Din pacate, nu avem suficienti bani pentru a face toate lucrarile de investitie necesare, asa ca igienizarile se rezuma doar la materiale consumabile. ~n ce priveste criza de locuri, retrocedarile ne-au obligat sa desfiintam mai multe gradinite.

Anul viitor speram sa construim o unitate care sa mai rezolve aceasta problema", sustine Madalina Craciun, directorul adjunct al Administratiei Domeniului Public si Privat din cadrul Primariei Ploiesti.

Variante scumpe

De aceasta situatie profita gradinitele particulare, al caror numar s-a dublat in ultimii doi ani. Si asta, in conditiile in care un parinte plateste 100 de euro pe luna, de trei ori mai mult decit la o gradinita de stat.

Pretul cuprinde numai actul educational si cel mult o masa calda, procurata in stil "catering" de la o firma specializata. Si in acest caz trebuie cautata o gradinita cu program prelungit, pentru ca cele mai multe trimit copiii acasa la ora 12.00.

Pericol de imbolnavire

Specialistii Directiei de Sanatate Publica Prahova atrag atentia asupra faptului ca un copil tinut in igrasie se poate imbolnavi foarte usor de astm, de exemplu. "Igrasia genereaza alergii, iar cea mai grava forma a unei alergii este astmul", explica epidemiologul Decebal Dan.

La fel de pacatoase sint si unitatile care au gasit ceva bani pentru termopane, dar carora nu le-au mai ajuns fondurile pentru izolarea termica a peretilor. In acest caz se face condens si... in scurt timp apare igrasia.