Compania clujeana de asigurare-reasigurare "Ardaf" continua sa se afle in atentia opiniei publice din cauza problemelor cu care se confrunta. Majorarea de capital care ar fi trebuit sa atenueze efectele crizei financiare a fost ratata.

Aprobarea operatiunii de majorare a capitalului social cu 110 milioane RON la "Ardaf" a fost amanata pentru azi deoarece nu existau conditiile legale pentru acest demers. In afara de majorarea capitalului social, actionarii vor discuta si propunerea de renuntare la punerea in aplicare a hotararii AGA din 10 iulie privind majorarea capitalului social cu 71,2 milioane RON.

Aceste probleme vin pe fondul instabilitatii conducerii companiei. Patronul "Ardaf", omul de afaceri Ovidiu Tender, se afla in spatele gratiilor, ca urmare a unor acuzatii de coruptie. El incearca sa vanda societatea de asigurare, al carei declin s-a accentuat.

Deocamdata insa, ofertantii au formulat propuneri de cumparare pentru preturi mult mai mici decat cel real, in conditiile in care compania clujeana ramane totusi unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata asigurarilor. In prezent, societatea are un capital social de 50 de milioane RON.

Din 17 iulie, "Ardaf" se afla sub administrare speciala. Membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au considerat ca managementul companiei a pus in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari.

Administrare speciala

Administratorul special al "Ardaf" este avocatul Radu Cocea, care a mai lucrat pentru "Asirom". Astazi ar urma sa fie destituiti administratorii "Ardaf", adica Octavian Manastireanu, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca. Manastireanu a preluat conducerea "Ardaf" dupa ce Ovidiu Tender a cumparat pachetul majoritar de actiuni la companie. El a inlocuit-o pe Steluta Racolta.

Compania "Ardaf" este ultimul supravietuitor din grupul financiar al Bancii "Dacia Felix". Societatea s-a rupt de acest grup dupa ce banca a intrat intr-o asa-numita "coma" financiara. "Dacia Felix" a fost cumparata de o serie de oameni de afaceri israelieni, care i-au schimbat denumirea in "Eurom Bank" si i-au mutat sediul central al Bucuresti.

Printre actionarii "Ardaf" se numara "Raiffeisen Zentralbank Austria".