Nominalizarea senatorului PSD George Maior la sefia Serviciului Roman de Informatii a tensionat puternic sedinta Biroului Permanent National al PSD, care a luat in discutie, ieri dimineata, propunerea sefului statului.

Principalii protagonisti ai disputei au fost senatorul PSD de Cluj, Vasile Dincu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, si senatorul Ion Iliescu, sustinut de organizatia din Bucuresti a social-democratilor.

Nominalizarea lui George Maior a fost adoptata in unanimitate de catre BPN, chiar daca nu exista o astfel de procedura formala in statut, ne-a declarat Vasile Dincu, seful Departamentului de strategie si reforma al partidului. Dincu ne-a confirmat ca au fost discutii destul de aprinse intre el si Ion Iliescu, aparute pe marginea unui comentariu pe care sociologul l-a publicat.

La sedinta de ieri a BPN, fostul sef al statului s-a transformat in portavocea organizatiilor care nu sunt de acord cu grupul de la Cluj in ceea ce priveste nominalizarea lui Maior la sefia SRI. Temerile acestor organizatii, intre care cea din Bucuresti este cea mai vehementa, tin de o posibila intarire a grupului de la Cluj o data ce clujeanul George Maior ajunge directorul SRI.

Forma in care aceste temeri au fost exprimate a fost ca PSD se apropie prea tare de barca puterii, in care ar putea sa sara, cu toate ca exista o decizie a BPN de doua saptamani prin care se solicita ca directorul unuia dintre serviciile secrete, SRI ori SIE, sa fie propus din partea opozitiei.

Liderul organizatiei din Bucuresti a PSD, Sorin Oprescu, care isi face de pe acum incalzirea pentru a candida la sefia PSD, isi declara public nemultumirea, la o intalnire cu Ion Iliescu si cu senatorul Serban Nicolae, vis-a vis de nominalizarea lui Maior, pe motiv ca se introduce dihonia in partid si se alimenteaza ideea ca PSD a ajuns satelitul PD.

Iliescu: PSD face un sacrificiu prin nominalizarea lui Maior

La fel de critic, senatorul Ion Iliescu a declarat, marti, ca partidul face un sacrificiu acceptand propunerea presedintelui Traian Basescu de nominalizare a lui George Maior la sefia Serviciului Roman de Informatii, iar daca acesta nu va intruni voturile necesare in Parlament va fi din cauza votului politic.

Iliescu a apreciat ca intrunirea voturilor necesare in Parlament pentru ca Maior sa fie nvestit ca director al SRI este o problema, si, din acest punct de vedere, pot aparea si surprize. El a afirmat ca, desi unii dintre senatorii PNL il apreciaza pe Maior ca persoana, votul dat de parlamentarii liberali, miercuri, la candidatura acestuia, va fi pe criterii politice.

Pe de alta parte, Iliescu a apeciat ca nu PSD trebuie sa se bazeze pe voturile altor formatiuni parlamentare in privinta candidaturii lui Maior, intrucat PSD nu lupta pentru ceva aici. PSD a raspuns pozitiv la o solicitare sa fie de acord sa fie desemnat un membru de partid (. . .). Daca pica, pica. Se intampla, e o situatie pe care o luam in considerare. (. .

.) Atunci presedintele va face alta propunere, nu e obligatoriu (sa fie - n. red.) de la PSD. Deci, daca incercarea cu PSD ar cadea, ar cadea oricine altcineva. (. . .)Votul contra va fi politic, nu legat de persoana lui Maior. Am vorbit cu niste liberali si il apreciaza, ei nu au ceva cu Maior. (. .

.) Deci, orice alta propunere de la PSD nu ar mai merge si presedintele trebuie sa se gandeasca la altceva, a declarat Iliescu. Liderul senatorilor social-democrati a mai tinut sa sublinieze ca, prin acceptarea nominalizarii lui Maior la sefia SRI, PSD nu ia in calcul o eventuala intrare la guvernare.

Iliescu a spus ca, in randul parlamentarilor PSD, au existat discutii legate de oportunitatea aceptarii candidaturii lui Maior, oamenii si-au pus probleme, dar s-au lamurit. In acest sens, el s-a aratat convins ca toti parlamentarii social-democrati vor vota in favoarea lui Maior.

Oamenii sa priceapa ca nu este vorba de tranzactii subterane, nu este vorba de a negocia ceva cu Basescu, cu PD sau altcineva. Este important ca la aceste institutii sa nu poata fi folosit in nici un fel pentru jocuri politice. Este un sacrificu pe care il face PSD, pentru ca deja planeaza dubii, a apreciat Iliescu.

Senatorul social-democrat a mai precizat ca, in eventualitatea in care Maior va deveni directorul SRI, acesta nu va avea relatii cu guvernarea, ci cu presedintele tarii si cu CSAT si, oricum, va fi nevoit sa demisioneze din PSD.

Discutii aprinse intre Dincu si Iliescu

Liderul senatorilor social-democrati, Ion Iliescu, i-a cerut lui Vasile Dincu, marti, in cadrul sedintei conducerii PSD, explicatii pe marginea unui articol semnat de acesta, in care comenta pe marginea nominalizarii lui George Maior la sefia SRI.

Vasile Dincu ne-a declarat ca Iliescu a venit la sedinta Biroului Permanent National al PSD cu fragmente si citate subliniate din comentariul semnat de reprezentantul grupului de la Cluj, cerandu-i acestuia explicatii pentru unele dintre asertiunile formulate in articolul respectiv.

Dincu afirmase, intr-un comentariu avand ca subiect circulatia zvonurilor, ca o eventuala amanare din partea lui Geoana a raspunsului la propunerea presedintelui Traian Basescu de a-l numi pe George Maior la sefia SRI - amanare necesara si consultarii oficiale a BPN - ar fi fost refuzata de seful statului.

Alegand un tanar din grupul celor de la Cluj, presedintele deschide noi fronturi, ii da de lucru partidului principal al opozitiei.

Valideaza, deci, un tanar din aripa reformista a PSD si deschide un front de lupta in interiorul acestui partid, unde «vechii» poate vor incerca sa dea o ultima lupta impotriva reformei, acuzand «grupul de la Cluj» si pe Mircea Geoana de tradare si neconsultarea BPN. Daca iesea invingatoare contrareforma, PSD se intorcea si nu mai era pericol pentru viitor.

Momentul in care Maior nu ar fi votat de unii pesedisti ar da semnalul fragmentarii partidului pe mai multe directii, spunea Vasile Dincu in acel comentariu care l-a deranjat pe Iliescu si pe social-democratii de pe Dambovita.

Victoria clujenilor

Inainte de aparitia materialului semnat de Dincu, mai multi membri ai BPN al PSD isi exprimasera nemultumirea fata de faptul ca Geoana nu i-a consultat inainte de a accepta propunerea lui Basescu in ceea ce priveste nominalizarea lui George Maior ca director al SRI.

Iliescu i-a solicitat, marti, lui Dincu sa precizeze daca acestea sunt intr-adevar opiniile lui de om politic si lider al PSD, acesta replicand ca a incercat, in materialul respectiv, doar sa faca o demonstratie a afirmatiei ca, in politica, zvonurile au cautare si o trecere mai mare decat afirmatiile oficiale.

Iliescu i-a reprosat lui Dincu faptul ca, semnand comentariul respectiv, si-a asumat opiniile politice despre lupta dintre tabere din PSD si ca nu ar fi trebuit sa abordeze subiectul zvonurilor, sa nu se bage in treaba presei.

Dincu ne-a declarat ca i-a replicat lui Iliescu, precizand ca demonstratia sa este una pur sociologica, in care dorea sa arate ca, de fapt, abundenta de scenarii si comploturi care au urmat nominalizarii lui Maior de catre Basescu se datoreaza incapacitatii clasei politice si a analistilor de a privi calm normalitatea.

Reprezentantul grupului de la Cluj s-a aratat nemultumit de criticile formulate de Ion Iliescu, replicand ca, in acest caz, ar fi poate util ca BPN sa adopte o hotarare prin care sa se interzica liderilor partidului sa semneze articole de fond, comentarii sau analize. I-am spus sa-mi ia dreptul de a mai scrie, ne-a precizat reprezentantul grupului de la Cluj.

Disputa nu a degenerat intr-un conflict verbal mai aprins, in discutie intervenind si Mircea Geoana, care a inchis subiectul. Iliescu a declarat, la finalul sedintei conducerii PSD de marti, ca afirmatiile lui Dincu din articolul respectiv reprezinta tentatiile lui de analist si de eseist si i-a reprosat acestuia ca uita de finalitatea politica si de speculatiile posibile care pot aparea.

La randul sau, Dincu ne-a precizat ca reprezentantii organizatiei de la Bucuresti au vrut sa rastoarne scenariul cu Maior si eventual sa puna un om de-al lor. Nu au reusit, George Maior a fost votat in unanimitate in BPN, asa ca o putem considera ca o victorie a «a grupului de la Cluj», a conchis strategul PSD.

Comisia SRI a avizat favorabil candidatura lui Maior

Comisia parlamentara de control al activitatii SRI a avizat marti favorabil, cu 7 voturi pentru si 2 impotriva, propunerea sefului statului ca senatorul PSD George Maior sa ocupe functia de director al SRI. Unul dintre voturile impotriva a apartinut senatorului PNL Radu Stroe, presedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI.

Stroe a declarat, dupa audieri, ca a votat impotriva numirii senatorului PSD George Maior in functia de director al SRI, fiind nemultumit de faptul ca presedintele Traian Basescu s-a consultat doar cu un singur lider de partid, si nu cu toti.

Consider ca domnul presedinte Basescu, in momentul in care a decis sa se consulte cu un lider de partid, a comis o greseala pe care nu o punem in carca domnului Maior, ci in carca domnului Basescu si a PSD, si-a explicat Stroe votul.

In opinia lui Stroe, presedintele Basescu ar fi trebuit sa se consulte cu toate partidele, sau macar cu toate partidele din opozitie, inainte de a face nominalizarile pentru sefiile serviciilor secrete.

In fapt, vineri seara, la Cluj, Biroul Permanent Central al PNL a decis sa mandateze parlamentarii partidului sa voteze in Parlament impotriva candidaturii senatorului PSD George Maior la sefia SRI. PNL a facut un apel la PD sa mai analizeze oportunitatea votarii lui George Maior la conducerea SRI, avand in vedere ca acesta este membru al PSD, partid de opozitie si adversar al Aliantei PNL-PD.

Comisia SRI va elabora un raport al audierii pe care il va transmite Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Votul din Comisie are doar caracter de aviz consultativ, urmand ca plenul celor doua Camere, reunite astazi in sedinta comuna, sa adopte sau sa respinga prin vot candidatura lui Maior ca director al SRI.

George Cristian Maior s-a nascut in 1967, la Cluj, este licentiat in drept al Universitatii Babes-Bolyai si absolvent al cursurilor de drept international si comparat al Universitatii George Washington, Washington DC si al Colegiului National de Aparare din Bucuresti. Senatorul PSD are un doctorat in Drept cu tema National si european in jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg.

Este fiul fostului senator PDSR si ministru al Culturii, fost diplomat, Liviu Maior.