Directia Nationala Anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus trimiterea in judecata a consilierului local PSD din Baia Mare, avocatul Mircea Dolha, pentru trafic de influenta.

"Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in luna iunie 2006, inculpatul a pretins de la o persoana denuntatoare suma de 15.000 euro, afirmand ca prin influenta pe care o are asupra colegilor sai din cadrul Consiliului Local ii va determina sa voteze un proiect privind vanzarea, catre persoana denuntatoare, a unei suprafete de teren aflat in proprietatea municipiului.

Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Maramures", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Pesoana denuntatoare a consilierului local se numeste Delia Vranau. Povestea este legata de un teren aferent unei locuinte cumparate de femeie, in urma cu trei ani, in Baia Mare. In curtea casei era o parcela netrecuta in documentele de proprietate.

Delia Vranau a dorit sa obtina dreptul de proprietate si asupra terenului in susprafata de 404 metri patrati, solicitand Consiliului Local vanzarea imobilului. Proiectul de hotarare a fost, insa, respins de mai multe ori de consilieri, din diverse motive.

Memoriu la Ambasada Germaniei

La un moment dat, consilierul Dolha a intervenit in aceasta "poveste" si i-a solicitat femeii 15.000 de euro in schimbul obtinerii voturilor colegilor din CL. Discutiile dintre cei doi au devenit publice, chiar si in Consiliul Local, ca urmare a unor inregistrari realizate de denuntatoare.

Delia Vranau traieste de 17 ani in Germania. Dupa cele traite in Romania a trimis un memoriu si la Ambasada Germaniei. "In data de 5 iunie 2006 am fost contactata telefonic de Mircea Dolha, consilier local si membru marcant al PSD Maramures.

Acesta este o cunostinta de-a mea si mi-a spus ca ar fi trebuit sa apelez la dansul in vederea obtinerii acordului de vanzare a terenului de catre Consiliul Local. Mai mult, mi-a spus ca a intervenit pentru rezolvarea cererii mele la mai multi consilieri locali, care ar fi pretins suma de 15.000 de euro in vederea votului favorabil, el achitand deja din surse proprii suma de 9.000 de euro.

La intalnirea cu dansul mi-a pretins suma de 9.000 de euro, pe care spunea ca a trebuit sa o dea consilierilor. Discutia a fost purtata in prezenta unui martor, Vasile Cernestean, angajat de-a lui Dolha. Am mai avut o intalnire cu el si mi-a cerut din nou aceeasi suma de bani. Discutii care sunt inregistrate. S-a iscat un adevarat scandal in Consiliul Local si problema mea nu a fost rezolvata.

Am apelat la Administratia Prezidentiala in urma refuzului si tergiversarilor din Consiliul Local Baia Mare, care, desi a primit inregistrarile cu tentativa de luare de mita, nu s-a implicat pentru rezolvarea problemei", sustine Delia Vranau in memorialul transmis ambasadei.