Femei puternice, femei de cariera, obsedate de promovare, leafa, autoritate si performanta. Unele vorbesc cum se poarta acum, jumatate-n engleza, jumatate-n romaneste. Sunt numai taioare, promousan, targhet, marchet, pablic-rileisans, plening, risarci, fidbec... Dame spirt, femei fara de cusur, carieriste care se tem doar de bomba atomica.

Cateva secole, femeile s-au opintit sa ajunga egale cu barbatii. Azi, unele nu mai stiu cum sa scape de acest privilegiu, iar altele au reusit sa nu mai fie nevoite sa-i multumeasca sefului, care le-a dat sansa extraordinara de a lucra si-n weekend, de a se afirma si a se tine de deadline.

Cele din urma, au renuntat la o parte dintre responsabilitatile pe care le au fata de familie, pe care si le-au castigat prin faptul ca s-au nascut femei, si au ajuns, ele insele, sefe. Au trecut vremurile in care, noaptea, visau doar Acrobat Reader, Outlook si Power Point, guguloaie de foldere galbene pe care scria “urgent”, “campanie”, “rapoarte”.

Ceasul nu mai suna la sapte dimineata ci pe la opt, bretonul nu le mai sta ca o bidinea si nimeni nu le trage la raspundere daca ajung la birou dupa ora noua.

Desi, carierismul este plasmurirea unor filme imbecile de la Hollywood, care insinueaza ca o femeie poate face orice, daca isi propune: ajunge imediat director executiv, naste trei pui vii pe care ii hraneste cu lapte praf, sotul o iubeste lesinant, desi o vede cam sase ore pe saptamana, iar el, desi e manager sau neurochirurg, nu e deloc stresat, face mancare la copii si spala vase.

Inca, sunt prea putine femei care ocupa pozitii importante in cadrul unei companii sau institutii si care sa fie implinite pe plan personal. Totusi, femeia puternica, femeia de cariera, nu este doar un vis. O dovedesc bihorencele puternice, date ca exemple elocvente, in randurile ce urmeaza.

Ele au fost selectionate pentru ca au capacitatea intelectuala si taria de a actiona, de a realiza ceva important, pentru ca detin autoritate si influenta, pentru ca au o doza de barbatie dar si pentru ca, in acelasi timp, si-au pastrat feminitatea.

Time is money

De departe, Lucia Pojoca este una dintre cele mai puternice femei din Bihor care stie cunoaste, cu sfintenie, secretele lumii in care banii nu sunt doar un mijloc de supravietuire. Timp de 23 de ani, a fost director adjunct al Bancii Romane de Dezvoltare, iar, in prezent, este directorul sucursalei Bihor a Bancii Transilvania (BT) si director executiv in comitetul de conducere al BT Romania.

Din punctul ei de vedere, secretul succesului sta intr-o “combinatie fericita intre tenacitate, perseverenta, ambitie, eleganta si onoare”.

Femeia bancher considera ca Marylin Monroe avea dreptate cand spunea ca se simte foarte bine ca femeie atata timp cat traieste printre barbati. Este de parere ca pentru a ajunge o femeie puternica nu a facut compromisuri, ci doar sacrificii, dar e multumita de statutul pe care si l-a castigat prin propriile forte.

“Femeile care vor sa devina puternice trebuie sa-si optimizeze energiile pozitive, sa fie altruiste si extrem de rabdatoare”, zice Pojoca. O femeie care se impune chiar si prin simpla prezenta, Pojoca spune ca nu este adepta ascensiunii profesionale pe termen scurt.

Smaranda Scridon, sefa Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bihor, este de parere ca institutia puternica pe care o reprezinta este cea care o face o femeie puternica.

In anul 1975, este absolventa Academiei de Studii Economice din Bucuresti, in 2000, este sefa Serviciului Agenti Economici la Trezoreria Oradea, in 2001, sefa Serviciului Verificari si Decontari Cheltuieli si Institutii Publice, iar in 2005, este numita director executiv al DGFP Bihor. “Institutia imi da dreptul sa respect constitutia tarii”, declara Scridon.

“Munca si disciplina sunt cele care te indreapta catre succes. De asemenea, trebuie sa avem puterea de a ne asuma responsabilitati. Statistic vorbind, ar trebui sa simtim puterea pentru ca suntem mai multe decat barbatii. Problema noastra este ca nu suntem unite. Intotdeauna o femeie va trebui sa depuna efort mai mare decat un barbat”, este de parere specialista in finante.

Stapana cifrelor

Ambitioasa din fire, a inceput cursurile Academiei de Stiinte Economice la varsta de 35 de ani. Dupa cum afirma, ceea ce o caracterizeaza cel mai bine este munca asidua, seriozitatea si corectitudinea. Este vorba despre Dana Valentina Pasc, sefa Directiei judetene de Statistica (DJS) Bihor din anul 2000.

Ea este stapana cifrelor si a metodelor de stocare si de folosire a datelor statistice, care, interpretate, pot sa descrie traiul unei comunitati. Nu de putine ori, articolele jurnalistilor au putut fi redactate doar cu ajutorul datelor statistice detinute de Pasc si echipa pe care o conduce. De fiecare data, a dat dovada de maxima deschidere pentru darea spre publicare a cifrelor magice.

“Barbatii nu sunt atat de admirati ca femeile”, este de parere Pasc. “Acesta este rezultatul faptului ca am reusit sa razbesc intr-o conjunctura in care este destul de greu sa conduc un colectiv de 47 de oameni. Partea negativa este faptul ca oamenii au suspiciuni vizavi de modul in care ai reusit sa ajungi intr-un post de conducere.

Insa, am ajuns la concluzia ca femeile, fiind mai ordonate in familie decat barbatii, pot sa organizeze mult mai bine un colectiv. Singurul dezavantaj al femeilor este ca, prin natura lor, devin mame si sotii la varsta la care barbatii sunt in plina ascensiune profesionala. Deci, ele sunt obligate sa imbine perfect viata de familie cu cea profesionala.

Singurele compromisuri pe care am fost nevoita sa le fac sunt neglijarea familiei si faptul ca am renuntat sa ma perfectionez in gatit”, declara sefa DJS Bihor.

Femeia spune ca intotdeauna a dorit sa realizeze mai mult, dar, din punct de vedere profesional, este multumita pentru ca a reusit ca, pe parcursul a sapte ani, sa schimbe, in proportie de 80%, activitatea institutiei pe care o conduce, atat din punct de vedere organizatoric, cat si profesional, al increderii utilizatorilor de date statistice, tratati fara discriminare.

Protectoarea consumatorilor

Este indragostita de domeniul in care lucreaza, este perseverenta, iar ceea ce o satisface pe plan profesional este lucrul bine facut. I-ar placea sa lucreze la Bruxelles, tot in domeniul protectiei consumatorilor. Este vorba despre Cristiana Bigan, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor, incepand din anul 2003.

Este specializata in comert si studii juridice, a terminat un master in administratie publica si este doctor in management.

“Am sa-mi dau demisia atunci cand nu am sa mai fac cu dragoste ceea ce fac in prezent”, spune Bigan. “Legislatia in domeniu este atat de stufoasa incat, chiar si un singur control, inseamna sa fi foarte bine pregatit, sa studiezi permanent si sa nu faci greseli. Am avut norocul ca, pentru a doua oara, sa fiu casatorita cu un barbat care m-a indemnat sa ma autoperfectionez.

In familie, impartim treburile casnice. Copilul si sotul fac curatenie, iar eu de mancare. La capitolul prajituri, stiu sa fac doar placinte din foi congelate, gata cumparate din magazin si un singur fel de tort, dar imi ies bine”, considera protectoarea consumatorilor bihoreni.

Bigan este de parere ca femeile care vor sa devina puternice trebuie sa lase deoparte toate complexele si sa creada in ceea ce le spune inima si ca doar astfel vor avea sorti de izbanda 100%.

Dupa cum explica, chiar daca este o femeie puternica, cea mai mare realizare a vietii este copilul ei, un baiat de 21 de ani, dar ii pare rau ca s-a rezumat la unul singur si ca acum este prea tarziu pentru al doilea.

Politologul si politicianul

Se considera o femeie suport si nu neaparat un model, crede ca atunci cand femeile isi construiesc modele trebuie sa se uite foarte sus si sa aiba convingerea ca ceea ce pot sa faca pentru ceilalti merita facut cu orice pret, dar ca, in acelasi timp, viata politica se sfarseste intotdeauna in lacrimi.

Sunt parerile Liei Pop, presedintele organizatiei femeilor din PSD Bihor, un politolog care vrea sa construiasca mai mult civic decat politic. “In politica, femeile trebuie sa formeze solidaritatea de gen, care sa promoveze valorile intelegerii si tolerantei comunitare, si respectul pentru libertatea femeilor de a alege, de a avea optiuni, de a-si asuma raspunderi”, declara femeia.

Ionela Pop-Bruchental, deputat PD de Bihor, are o teorie despre ceea ce inseamna a fi om puternic, valabila indiferent de sex. “Sa ai capacitate de sacrificiu, adica sa renunti, macar putin, la acele lucruri care au insemnatate, in favoarea a ceea ce faci pe plan profesional”, spune Bruchental.

“Puterea inseamna a avea capacitatea de a te adapta unor situatii care se pot ivi mereu, a sti sa reactionezi corespunzator in acele situatii si sa deti calitatea sa comunici cu cei din jur, sa-i intelegi, pentru ca, in final, doar asa ai sansa de a fi inteles. Trebuie sa sti sa traiesti printre ceilalti oameni, facandu-ti bine si facand bine”, considera femeia politician.

Turism

Pe langa faptul ca este patronul unei agentii turistice, Maria Tatar este, din anul 2002, vicepresedinte al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) si, din acest an, presedinte, pe euroregiunea de nord-vest ( judetele Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj si Bistrita), al aceleiasi asociatii. Din anul 2000, ocupa functia de presedinte al ANTREC Bihor.

Dupa cum afirma, ceea ce a condus-o pe drumul succesului sunt pasiunea pentru turism. Este satisfacuta de evolutia profesionala pe care a avut-o pana in prezent, dar, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, nu exclude aparitia ocaziilor de a ocupa functii mai inalte.

“Nu putem spune ca exista o lume a barbatilor si chiar daca ar fi asa, in spatele oricarui barbat sta o femeie puternica”, este de parere Tatar. “Singurul compromis pe care l-am facut pentru a ajunge o femeie puternica este ca m-am privat de o viata sociala activa, iar concediile nu mai exista. Gatitul este o placere a familiei mele si inca mai am timp pentru asa ceva.

Desi, de opt ani de zile sunt singura, nu mi-am neglijat copiii. Ei inseamna totul pentru mine, iar tot ceea ce fac, fac in ideea ca ei sa poata fi mandri”, spune femeia.

Specialistul in turism este de parere ca femeile nu ar trebui, nicodata, sa puna capul in piept si sa spuna ca nu pot sa mearga mai departe, trebuie sa aiba un tel si foarte multa ambitie de a lupta pentru a ajunge la tinta propusa.

Sefa spiterilor

A fost surprinsa de faptul ca a fost inclusa pe lista celor mai puternice bihorence. A fost obligata sa dea la o parte modestia, de care da dovada cu ocazia fiecarui interviu. Este vorba despre Eugenia Hamza, presedinta Colegiului Farmacistilor Bihor. “Eu nu ma consider o femeie puternica”, spune Hamza.

“Secretul succesului unei femei este apropierea de oameni, puterea de a comunica si de a-l accepta pe cel de langa tine exact asa cum este. Ar trebui sa fim mai maleabili. Poate ca uneori nu este bine, iar acest lucru ne face mai vulnerabili, mai ales pe noi femeile, dar asa sunt eu.

Am fost secretara a Colegiului Farmacistilor si apoi am ajuns prezedinte, deoarece, prin votul acordat, colegii mei m-au considerat cea mai potrivita. Nu am facut nici un fel de compromis”, zice specialista in farmacie.

Despre competitia dintre barbati si femei, Hamza recunoaste ca exista o lume a barbatilor, dar de care ea este privata, pentru ca profeseaza in lumea femeilor, majoritatea farmacistilor fiind reprezentantele sexului frumos. Ea este de parere ca daca aceasta lume ar avea mai multi barbati, spiteresele ar fi mai puternice si mai ambitioase.

Servicii publice deconcentrate

Functiile de conducere a noua dintre cele 47 de servicii publice din judetul Bihor sunt ocupate de reprezentantele sexului frumos.

Acestea sunt Smaranda Scridon de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bihor, Dana Valentina Pasc de la Directia judeteana de Statistica (DJS) Bihor, Simona Vesa de la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Bihor, Liliana Antonescu de la Inspectoratul Scolar judetean Bihor, Ligia Mirisan de la Directia judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bihor,

Maria Bodogai de la Oficiul de Mobilizare a Economiei si de Pregatire a Teritoriului pentru Aparare Bihor, Cristiana Bigan de la Oficiul judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Bihor, Aurelia Duma de la Directia Regionala de Posta Cluj-Oficiul judetean de Pasta Bihor si Simona Ardelean de la Casa de Asigurari de Sanatate Bihor.

Femei politicieni

Dintre femeile politicieni din Romania, judetul Bihor are patru reprezentante de marca: Elena Dascalu - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Lucia Varga - secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ionela Pop-Bruchental - deputat PD de Bihor, Virginia Vedinas - senator PRM de Bihor, Bir? Roz?lia - viceprimar al Oradiei ca reprezentant al

UDMR si Lia Pop - presedinte al organizatiei femeilor din PSD Bihor si decan al Facultatii de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii.

Dovedit stiintific

Numeroase cercetari stiintifice au adus confirmari si argumente vizavi de puterea de conducere a femeilor.

Cateva dintre rezultatele studiilor: femeile sunt mai bune decat barbatii in delegarea de sarcini si autoritate, femeile incurajeaza sinceritatea si sunt mult mai deschise, femeile din conducere raspund mult mai bine cererilor de asistenta, ele sunt mai tolerante in ceea ce priveste diferentierile dintre oameni si sunt mai pregatite in a conduce echipe formate din oameni cu personalitati diferite, in comparatie cu ele, ei au tendinta de a lua deciziile prea rapid, ele au capacitatea de a identifica problemele mai rapid si mai exact si comunica mult mai bine.