Angajati nemultumiti

Aproximativ patru sute de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti au protestat ieri fata de decizia conducerii unitatii de a lucra cu Banca Romana de Dezvoltare, in conditiile in care acestia aveau carduri de la Banca Transilvania si au luat salarii in avans.

Reprezentantii Sindicatului Sanatatea, la care sunt afiliati salariatii sustin ca, „prin licitatia fantoma” pentru trecerea salariilor pe carduri s-au incalcat acte legislative.

"Potrivit Hotararii nr.551 din 7 iunie 2001, art.2, bancile prin care se efectueaza platile se selecteaza de ordonatorii de credite bugetare, cu consultarea reprezentantilor salariatilor, ceea ce nu s-a intamplat. De asemenea, trecerea la plata salariilor pe carduri trebuie sa se faca treptat, pe masura incheierii contractelor cu bancile selectate.

Puteau fi selectate mai multe banci tinand cont de interesele beneficiarilor unor limite de credite; Orice modificare in acest sens se comunica bancilor si beneficiarilor de credite cu cel putin 6 luni inainte printr-un protocol comun”, a declarat Constanta Marinescu, presedintele Sindicatului Sanatatea Prahova.

Cine minte?

La sfarsitul lunii ianuarie, conducerea Spitalului Judetean a organizat o selectie de oferte la care se pare ca au fost invitate sa participe Banca Transilvania, Banca Romaneasca, BRD, BCR si Raiffeisen, punctajul cel mai bun obtinandu-l BRD.

Potrivit reprezentantilor Bancii Transilvania, acestia nu au fost invitati sa participe la selectia de oferte, ceea ce a dus la aparitia unei situatii problematice: salariatii spitalului au primit pe cardul BT credite la nivelul a noua salarii nete.

In mod normal, dupa ce s-a renuntat la serviciile Bancii Transilvania, banca trebuia sa ceara angajatilor spitalului sa inapoieze sumele in totalitate, ceea ce ar fi fost imposibil de realizat.

Vor sa dea in judecata conducerea spitalului

Ieri, cei 373 de angajati care primeau salariile prin carduri de la Banca Transilvania au fost chemati la casieria Spitalului Judetean pentru a-si lua banii. Oamenii sunt revoltati pentru ca au fost pusi in situatia de a renunta la banca de la care au imprumutat bani si se vad nevoiti sa faca alte credite pentru a-si achita datoriile.

"Ne-am gandit chiar sa dam in judecata conducerea spitalului. Nu stiu cat de legala a fost acea selectie de oferte. Oricum reprezentantii sindicatelului nu au fost invitati sa participe”, ne-a declarat Lia Dumitrescu, dactilograf in cadrul Spitalului Judetean. Conducerea unitatii sustine ca totul s-a desfasurat in conditi legale.

"Nu angajatii sunt cei care decid cu care banca lucreaza spitalul, ci conducerea hotaraste acest lucru. Noi i-am invitat si pe cei de la Banca Transilvania dar nu au binevoit sa se prezinte”, ne-a precizat Ion Florea, director financiar contabil Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.