Orasul Sibiu se confrunta cu o criza pe piata chiriilor. Cererea foarte mare si oferta extrem de redusa a facut ca pretul chiriilor sa fie mai mare decat in zone bune din Bucuresti. Principala cauza este, potrivit expertilor, este cresterea numarului de locuri de munca.

Pentru inchirierea unui apartament de trei camere, prin agentie, in conditiile proprietarului, prima plata a clientul ar trebui fie in jur de 60 de milioane de lei. Fara 150 de euro, in Sibiu nu mai gasesti nicio garsoniera

Cele mai ieftine din putinele oferte de pe piata, garsoniere si apartamente de 2 camere, se inchiriaza la 200 de euro pe luna si, foarte rar, la 150 de euro pe luna. Media chiriilor cerute in acest moment pe piata este cuprinsa intre 250 si 300 de euro pe luna, pentru apartamente de doua si trei camere, preturi comparabile cu cele practicate in Capitala.

Exista insa din ce in ce mai multe oferte de chirii cu preturi intre 400 si 600 de euro pentru apartamente de trei si patru camere, iar pentru case si vile, o chirie poate ajunge la 1000-1200 de euro.

"Preturile mari cerute pentru chirii nu sunt motivate neaparat de aspectul deosebit al locuintei, cat, in mare masura, de cererea foarte mare si de oferta redusa de pe piata”, explica Daniel Negrea, patronul agentiei Immo Land.

Potrivit agentilor imobiliari, cauza principala a cresterii cererii de pe piata si a preturilor la chirii este marirea numarului de angajati, in special, din sectorul privat.

Mai multi angajati, din alte orase decat Sibiul, inseamna mai multe cereri de chirii, ceea ce duce la o scumpire inevitabila a acestora, dupa cum explica analistii. „Oricine poate remarca cresterea numarului de locuri de munca, odata cu sosirea diferitilor investitori. Piata nu mai ofera la fel de multe chirii ca inainte, desi cererea este in crestere.

Daca si pe sectorul de vanzari, preponderent la agentia noastra, exista cerere foarte mari de locuinte, pe sectorul chiriilor situatia nu putea fi altfel”, arata Sorin Mihaila, patronul agentiei Mara Imobiliare.

Cresteri de 5-10 la suta la locurile de munca

Fenomenul cresterii locurilor de munca disponibile in judetul Sibiu, care ar explica cererea foarte mare de chirii, este confirmat de catre Inspectoratul Teritorial de Munca. Potrivit lui Francisc Torok, datele oficiale ale institutiei nu pot face o imagine clara asupra ritmului real de crestere a angajatilor.

Datele statistice ale ITM Sibiu, care se refera la situatia judeteana, arata de fapt o scadere a persoanelor angajate cu contract de munca.

Inspectorul sef al ITM Sibiu, Francisc Torok, crede insa ca in in judet si mai ales la nivelul orasului Sibiu, marirea numarului de angajati este evidenta „In opinia mea, exista o crestere a numarului de angajati de 5 - 10 la suta”, spune Torok, care precizeaza ca anul trecut, putin peste 56.000 de persoane s-au angajat in judetul Sibiu, in timp ce 60.000 de persoane au renuntat la locul de munca, dupa cum rezulta din statisticile institutiei. „Trebuie sa tinem cont ca anul trecut am efectuat o campanie de redresare a evidentei muncii, adica de aducere la normal a situatiei angajatilor.

In plus, o buna parte din firmele mari, care au angajat oameni, anul trecut, au sediul social in alte judete, iar angajatii acestor firme sunt luati in evidenta de alte inspectorate teritoriale”, mai spune Torok.

ITM mai remarca o mare fluctuatie, in ceea ce priveste angajatii pe care ii are in evidenta. „Exista o fluctuatie, in sensul ca multe persoane isi schimba locul de munca. Este un fapt explicabil, pentru ca oamenii isi cauta un loc de munca mai bun, iar piata a oferit in ultimul timp oportunitati mai bune”, precizeaza Francisc Torok.

Garsonierele, pe cale de disparitie

Dupa cum reiese din datele culese de ZIARUL de Sibiu, de la agentii imobiliare si persoane pfizice, pe parcursul mai multor saptamani, garsonierele sunt cele mai rare oferte de locuinte oferite spre inchiriere. Pe parcursul unei sapamani, oferta de chirii cuprinde doar 2 -3 garsoniere, care se inchiriaza imediat. Pretul unei garsoniere este intre 150 si 250 de euro, in functie de zona si dotari.

De regula, proprietarii garsonierelor solicita plati anticipate pe minim trei luni, plus o garantie. Apartamentele de doua camere au preturi cuprinse intre 180 si chiar 400 de euro, cel mai des cerut pret fiind cel de 250 de euro. In cazul apartamentelor de doua camere exista cea mai mare flexibilitate la negocieri intre clienti si chiriasi.

In ceea ce priveste apartamentele de trei si patru camere, pretul acestora variaza de la 250 de euro pana la 600 de euro, in functie de dotari si zona. Sunt insa case inchiriate de agentii in orasul Sibiu, cu 2.500 de euro pe luna.

Firmele si oamenii de afaceri contribuie la pretul ridicat

Firmele care isi cauta sediu intr-o zona cat mai circulata si oamenii de afaceri ce locuiesc in Sibiu pentru perioade medii sunt principalii clienti ai apartamentelor inchiriate la cele mai mari preturi de pe piata. „Apartamentele de 300 de euro si mai mult, sunt apartamente in zone bune, care ofera un anumit confort.

De regula, firmele sunt principalii clienti, pentru ca vor un vad bun si accepta chirie chiar si la etajele blocurilor. Mai sunt insa si oamenii de afaceri care dezvolta investitii ale unor firme in Sibiu, dupa care pleaca in alte orase.

Ei stau pentru perioade medii, de maxim un an, timp in care solicita un apartament in zone bune si cu un confort ridicat”, explica Daniel Negrea, patronul Immo Land Company. Aceste tipuri de cereri au fortat persoane fizice sa investeasca in apsectul locuintelor oferite pentru chirie pana acum studentilor si sa forteze obtinerea unor chirii mai mari, de la firme si oameni de afaceri. Surse din cadrul agentiilor au aratat ca sunt persoane care ofera locuinte spre inchiriat cu 300 - 500 de euro si care sunt dispuse sa astepte luni de zile pana cand o firma sau un om de afaceri se decide sa inchirieze.

Multe din locuintele de 300 si 400 de euro arata insa la fel ca alte apartamente pentru care se cere o suma mult mai mica. „Nu toate apartamentele oferite la preturi mari isi merita pretul. Cererea mare contribuie la mentinerea acestor preturi pe piata”, mai spune Daniel Negrea.

In principiu, oferta fiind mica, iar cererea mare, proprietarii isi permit sa astepte si sa aleaga cu grija viitorul chirias, pana cand gaseste pe acela care sa indeplineasca conditiile financiare cerute. „Nu vreau sa mai fac acte de caritate.

E un apartament la care tin foarte mult si pe care nu il dau mai ieftin de 300 de euro”, a spus o proprietara pe un apartament de doua camere, nedecomandat, fara termopan, nemobilat, pozitionat in zona Mihai Viteazu, intr-un bloc de patru etaje.

Proprietarul respectiv a cerut in plus, avans pe trei luni si garantie o luna, ceea ce face ca un chirias sa plateasca in avans 1.080 euro, adica circa 36 milioane de lei. Daca se mai adauiga comisionul unei agentii, se ajunge la o suma de peste 1230 de euro.

In cazul achizitiei unui apartament de trei sau patru camere, la un pret de 500 de euro, plata anticipat pe trei luni, garantia si comisionul la agentie inseamna 1750 de euro, adica aproape 60 milioane de lei.

Chiria pentru o garsoniera variaza in Bucuresti intre 200, dar si 1.000 de euro. Apartamentele de 2 camere se inchiriaza cu 250 de euro minim, iar pretul maxim poate ajunge la 1.000 de euro, in zona Pietei Unirii. Pretul mediu al apartamentelor de doua camere, din Bucuresti, este de 400 de euro pe luna.