Desi situatia este extrem de grava, cei direct implicati ridica din umeri si se bucura de faptul ca... nimeni n-a facut o gluma proasta. Daca eleva ar fi cazut, de vina ar fi fost... profesorul supraveghetor pentru ca nu a fost „pe faza” si directorul, pentru ca nu a prevazut gratii la geamuri.

"Dar profesorul supraveghetor este unul, pe tot culoarul, iar copiii sunt cu sutele”, se plange purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Prahova, prof. Aurel Graur. La randul sau, directorul Scolii "Matei Basarab”, se disculpa si mai mult, spunand ca intreaga responsabilitate apartine... elevei.

"La fiecare inceput de an scolar si la fiecare inceput de semestru scolar, elevii semneaza un proces verbal dupa ce li se citeste Regulamentul de Ordine Interioara. Ei stiu nu numai ca nu au voie sa se urce pe geamuri ci si ca nu au voie sa umble la prize”, spune directorul Paul Babonea.

Prof. Babonea recunoaste ca ceea ce a facut eleva in cauza contravine regulamentului scolar si ea ar putea fi sanctionata pentru ca a incalcat regulamentul. „Regulamentul de Ordine Interioara prevede drepturi, indatoriri si sanctiuni. Cine nu respecta regulile plateste”, spune directorul Babonea.

Din cate se pare, la Scoala Matei Basarab si parintii sunt pusi sa semneze respectivul proces verbal de luare la cunostinta. Asadar, parintii nu au cui sa ceara socoteala pentru clipa de neatentie a profesorului supraveghetor sau pentru gluma proasta care s-ar fi putut solda cu un accident.

Pentru ca a incalcat Regulamentul de Ordine Interioara, eleva de la „Matei Basarab” este pasibila de sanctiune. Ea va fi „anchetata”, si, in functie de concluziile la care se va ajunge ea risca scaderea notei la purtare. „Orice astfel de fapta este pedepsita.

Incalcarea Regulamentului inseamna mustrare in fata casei, mustrare scrisa catre parinte, scaderea notei la purtare, mutarea disciplinara la alta clasa sau mutarea disciplinara la alta scoala”, explica Paul Babonea.

In general, scolile prahovene au fost scutite de evenimente neplacute. Acesta este si motivul pentru care profesorii de serviciu, cei care supravegheaza elevii in pauze, nu sunt foarte atenti la fiecare gest necugetat al copiilor. Acum un an, trei baieti de la „Rares Voda” au fost surprinsi in toaleta scolii in timpul unui act sexual, iar acum cateva zile un elev de la „Sf.Andrei” si-a injunghiat un cunoscut care ii datora 5 RON.

Situatiile sunt apreciate drept „incidente regretabile”, insa elevii vad in ele niste gesturi de curaj.