Pasionat de fitoterapie, dr. Scarlat spera ca si in Romania tratamentele alternative sa fie la fel de cautate, iar medicii sa inteleaga importanta plantelor in tratamentul pacientilor.

Boala la plic

Cele mai multe ceaiuri de slabit contin doua soiuri de crizantema asiatica, amandoua toxice. „Nu exista, de fapt, ceai de slabit. Plantele care intra in componenta acestora nu fac altceva decat sa elimine lichidele din organism. Ceaiul de slabit deshidrateaza si atat”, spune dr. Scarlat. Potrivit aceleiasi surse, in 20 de ani apare cancerul la aparatul uro-genital.

"Deshidratarea se realizeaza pe doua cai - prin diureza (cresterea cantitatii de urina eliminata - n.r.) si prin purgatie. In momentul incare apare boala nimeni nu isi mai aminteste ca acum 20 de ani a urmat o cura de slabire cu ceai”, explica dr. Scarlat. De fapt, ceaiul de slabit nu este singurul dusman al sanatatii.

"In principiu, substantele existente in plante sunt foarte bune pentru tratarea unor boli. Dar medicul este cel care trebuie sa stabileasca exact care este concentratia necesara si cat timp trebuie urmat tratamentul. Altfel, devin nocive”, a mai spus dr. Alin Scarlat.

Consum necontrolat

Medicii sunt ingrijorati, insa, de faptul ca multi dintre pacienti recurg la automedicatie. „In mod normal, cand te prezinti la medic trebuie sa fii intrebat daca mai urmezi vreun tratament si cu ce mediamente. Sunt produse care interactioneaza intre ele si au efecte adverse. Apoi, pacientul, daca vede ca suferinta nu-i trece in doua zile, merge la piata si isi ia de pe taraba o buruiana.

Pe care bineanteles ca nu stie cum s-o prepare. Si atunci nu face altceva decat sa-si accentueze boala”, avertizeaza medicul. Chiar si in cazul oamenilor sanatosi, consumul necontrolat de ceai poate avea efecte neplacute. Si asta pentru ca la un moment dat organismul are excedent de anumite substante.

Subiect tabu

Fitoterapia este, pentru dr. Alin Scarlat, numai o pasiune. A inceput cercetarile pe cand se afla in anul al II-lea de facultate si acum se lupta pentru a introduce fitoterapia ca disciplina in universitatile de profil. Pana in prezent, singura universitate in care studentii studiaza aceasta disciplina este cea de la Targu Mures. „Plantele sunt extraordinare.

Dar trebuie sa stii ce sa faci cu ele, trebuie sa stii ce este bun in ele si ce nu. De exemplu, cinci bobite de soc inchitite de un copil ucid instantaneu”, a conchis dr. Alin Scarlat.