Cinci milioane de euro de la BERD vor aduce Sibiului 35 de autobuze nou-noute. Pina in prezent, doar sapte au intrat in logistica Tursib S.A., dar restul vor veni in curind. Municipalitatea considera ca a facut o afacere buna.

Anul acesta, vor mai fi introduse si automate de vinzare a biletelor, in zonele in care Tursib nu are chioscuri. Iar conducerea firmei de transport public promite si alte imbunatatiri, in curind.

Pentru modernizare

Cu un imprumut consistent de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Tursib spera sa modernizeze conditiile de transport public in oras. Banii au fost deja cheltuiti pe 35 de autobuze, produse de o firma din Turcia.

Astfel, Tursib a achizitionat trei autobuze cu 140 de locuri, 23 de autobuze cu 100 de locuri, doua regionale cu 56 de locuri si sapte midibuzuri, cu cite 24 de locuri pe scaune si 43 in picioare. Sapte midibuzuri marca BMC au fost puse deja in circulatie, ca dubluri, sau pe traseele cu un trafic mai redus de calatori. Restul autobuzelor vor ajunge in Sibiu in luna mai.

Conditii europene

Achizitionarea noilor mijloace de transport a fost efectuata in urma organizarii unei licitatii internationale. Astfel, contractul pentru furnizarea midibuzurilor a fost adjudecat de firma SC BMC Truck & Bus si BMC Sanayi Ve Ticaret A.S. iar contractul de furnizare a autobuzelor a fost cistigat de firma SC Neoman Bus GmbH.

"Noile autobuze ofera calatorilor conditii mult mai bune, prin tipul de scaune cu care sint dotate, modalita- tile de ventilatie si incalzire si sistemele de siguranta pentru pasageri", este de parere primarul Klaus Johannis. Masinile dispun de sisteme de informare vizuala, dar si auditiva, care ofera informatii cu privire traseu si anunta urmatoarea statie.

La bordul autobuzelor vor fi montate si validatoare de bilete automate. Potrivit autoritatilor, motoarele cu care sint echipate autobuzele indeplinesc norma antipoluare Euro 3.

Automate de bilete

Pentru anul 2007, S.C. Tursib S.A. a planificat si introducerea experimentala a doua automate de distribuit bilete, care urmeaza sa fie amplasate in apropierea garii din Sibiu, dupa terminarea lucrarilor din zona si reluarea traficului mijloacelor de transport in comun.

"Prin introducerea automatelor de bilete, se doreste obtinerea unei eficientizari a sistemului de comercializare a biletelor de calatorie, prin folosirea unui sistem modern, care va elimina necesitatea existentei chioscurilor de vinzare a acestora. Daca cele doua automate de distribuire a biletelor isi vor dovedi eficienta, proiectul va fi extins la nivelul intregului municipiu", a mai anuntat edilul-sef.

Garantate prin contract

In cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local, care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute, au fost aprobate modificarile contractuale intre Primarie, Tursib si BERD. Potrivit raportului aprobat de 17 consilieri locali, Primaria nu se implica in plata creditutului, a dobinzii sau a comisioanelor.

"Municipalitatea nu garanteraza imprumutul luat de Tursib de la BERD. Garantia nu este de natura materiala. Ea este reprezentata de contractul de concesiune incheiat intre municipalitate si Tursib", a explicat Viorica Bindescu, directorul economic al Primariei Sibiu.