Trei proiecte importante pentru turismul din Regiunea de Nord-Vest au intrat pe linie dreapta in procedura de finantare. Ele vizeaza fondurile pentru infrastrctura, alocate de Comisia Europeana prin programul PHARE 2005.

Primul dintre proiecte vizeaza reabilitarea Zonei Durgau - Valea Sarata - Salina Turda. Valoarea proiectului este de aproape 3,8 milioane de euro. Printre altele, proiecte prevede reamenajarea Salinei Turda, unde ar urma s[ fie create, in clopotele salinei, terenuri de sport. De asemenea, va fi construit un debarcader pe lacul subteran din interiorul salinei.

Turistii vor putea inchiria barci, cu care vor putea naviga pana la insula rotunda formata din bulgari de sare in mijlocul lacului. Un alt obiectiv care va fi reabilitat este “Scara bogatilor”, construita din lemn in Evul Mediu.

Acelasi proiect prevede reabilitatea bailor sarate din Turda. Aceste bai au luat nastere in cariera de sare de suprafata, folosita in timpul Daciei romane, precum si in Evul mediu timpuriu. Astazi, baile sunt lasate in paragina. Si asta desi ele au un potential balnear de invidiat. Proiectul este sustinut de Consiliul Local Turda si de Consiliul Judetean Cluj.

Un alt proiect important se refera la cresterea potentialului balnear si turistic al lacurilor sarate din nordul judetului Cluj si din vestul judetului Bistrita-Nasaud. Valoarea proiectului este de 4,2 milioane de euro.

Proiectul este realizat in parteneriat de consiliile judetene din Cluj si din Bistrita-Nasaud, precum si cele locale din Dej, Beclean si Cojocna. Consiliul Local Dej doreste amenajarea unui aquapark balnear, pe o suprafata de 76 de hectare.

Terenul va fi situat intre localitatilor Dej, Cojocna si Figa. Cele mai importante bai sarate sunt cele din Cojocna. Odinioara, aceste bai erau considerate un adevarat litoral al Clujului. Acum, insa, cele doua lacuri sarate sunt semiamenajate.

Proiectul aquaparkului vizeaza modernizarea unor cladiri deja existente in cadrul statiunilor, amenajarea unor terenuri de sport, a unor campinguri, a unor bazine cu apa sarata ori a unor drumuri de acces si alei pietonale.

Cel de-al treilea proiect finantat de Uniunea Europeana este cel al centurii ocolitoare a Zalaului. Acest proiect are valoarea de 10,7 milioane de euro. El se refera la construirea unei centuri ocolitoare lungi de 9,6 kilometri. Proiectul a fost realizat de Consiliul Local Zalau.

Data-limita pentru depunerea ofertelor pentru primul proiect, cel de la Turda, este 29 iunie. Pentru cel de-al doilea proiect, cel din Dej, data-limita este 15 iunie, iar pentru cel din Zalau, data-limita este 31 mai.