Mircea Dinescu a contestat in instanta demersul Agentiei de Integritate (ANI) privind revocarea sa din functia de membru al CNSAS, dupa ce a fost declarat incompatibil in urma cu sase luni. Contestatia a fost semnata si de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si depusa la Curtea de Apel, sectia Contencios Administrativ. Miercuri, 15 septembrie, are loc prima infatisare. Totodata, Dinescu ramane in functie, pentru ca Parlamentul nu poate lua in discutie revocarea sa pana la o decizie finala in instanta. ANI a constatat ca Dinescu se afla in stare de incompatibilitate in martie 2006, pentru ca detine simultan functia de membru in cadrul Colegiului CNSAS, asimilata celei de secretar de stat, si pe cea de administrator la doua societati comerciale.

Mircea DinescuFoto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Mircea Dinescu a confirmat ca miercuri are loc prima infatisare in procesul intentat Agentiei de Integritate. Dinescu sustine ca impreuna cu CNSAS a dat in judecata ANI pentru ca daca va fi considerat incompatibil exista riscul ca toate dosarele de colaborare cu Securitatea pe care si-a exprimat votul sa fie atacate in instanta.

"Miercuri are loc prima infatisare, eu si CNSAS am dat in judecata ANI. Toate dosarele la care eu am participat in ultimii ani pot fi reluate, adica toti securstii dovediti pot face contestatie, banuiesc ca tot subterfugiul asta a fost vazut de cei de la ANI, pentru ca hai sa fim seriosi, faptul ca eu am o ferma de capre si ca sunt incompatibil, este ridicola povestea", a declarat Dinescu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Potrivit unor surse HotNews.ro, tot mai multe verdicte CNSAS sunt contestate de fosti securisti din cauza votului exprimat de Mircea Dinescu, dupa ce a fost declarat incompatibil de catre ANI.

Intrebat daca isi va exercita votul si in dosarul de colaborare cu securitatea a lui Sorin Ovidiu Vantu, Dinescu a spus ca nu crede ca se afla in conflict de interese. "Eu am participat la vot. Particip si in dosarul lui Vantu, evident, se stie cum se va vota. Eu am participat la votarea unor colegi de-ai mei, prieteni chiar. Asta este, aici nu exista socoteala, in functie de ce este la dosar. (...) Nu cred ca exista o incompatibilitate, depinde de constiinta fiecaruia, atunci n-as mai putea sa trec pe strada ca sunt la CNSAS. Asa, eu public carti si nu pot sa discut dosarul unui director de editura, a lui Liiceanu, pentru ca am scos banii si mi-a dat pe cartea mea de versuri aparuta la Humanitas? Hai sa fim seriosi".

Mircea Dinescu este unul dintre colaboratorii de la Realitatea TV, platiti generos pentru aparitii, ceea ce ridica problema unui potential conflict de interese. Potrivit unor surse, Dinescu ar fi incasat pentru prestatiile sale din 2008 si 2009 de la Realitatea TV suma de 44.508 lei (445.080.600 de lei vechi).

O ancheta realizata de HotNews.ro si revista Kamikaze a dezvaluit, in iunie 2010, ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate in 1983, dosarul figurind ca inchis in 1988, cu numele conspirativ "Nus", dupa cum rezulta dintr-o serie de documente din ceea ce pare sa fie dosarul personal. Un fost ofiter de Securitate confirma ca Vantu a fost racolat in penitenciar, unde executa o pedeapsa pentru delapidare, si preluat dupa eliberare in reteaua unui ofiter din Roman, orasul unde SOV locuia inainte de '89. CNSAS nu s-a pronuntat inca in acest caz.

Mircea Dinescu este unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu in spatiul public, dupa arestarea sa, acuzat de favorizarea infractorului, in cazul fugarului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune. In numeroase aparitii la Realitatea TV, Dinescui-a luat apararea lui SOV: "Eu eram un mare sustinator al lui Basescu si am facut niste emisiuni nimicitoare la adresa PSD-ului pe vremea aceea, la adresa lui Nastase, la adresa ministrilor de pe vremea aceea, si ma intalneam prieteneste, cum m-am intalnit si in ultima vreme, cu Vantu, pentru ca Vantu, intamplator, este un mare intelectual. Putina lume stie ca el a scris poezii in tinerete si are o biblioteca uriasa acasa, deci nu este un..., nu face parte din tagma uriasa a semi-analfabetilor care s-au imbogatit dupa Revolutie".

Conducerea Parlamentului va astepta decizia instantei si abia apoi va transa sesizarea ANI privind stare de incompatibilitate a lui Dinescu cu functia de membru al CNSAS.

Potrivit legii de functionare a CNSAS, Parlamentul este cel care ia decizia de revocare sau nu din functie a unui membru. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se afla sub controlul Parlamentului iar membrii acesteia sunt numiti sau revocati din functie in sedinta comuna a ambelor Camere.

Procedural, daca un membru al Colegiului este incompatibil este audiat de catre Comisiile Juridice reunite ale Parlamnetului pentru a-si spune punctul de vedere. Comisiile Juridice vor elabora un raport privind revocarea sau nu din functie, raport care va fi supus la vot in sedinta comuna a Parlamentului. Procedura parlamentara este suspendata pana cand Curtea de Apel va da un verdict in procesul Dinescu versus Agentia de Integritate.

Inspectorii ANI au stabilit, la 3 februarie 2010, ca membrul CNSAS, Mircea Dinescu se afla in stare de incompatibilitate. Potrivit legii de organizare si functionare a CNSAS, incompatibilitatea unui membru se sanctioneaza cu eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Totodata, potrivit Legii 161/2003, membrilor Colegiului CNSAS li se aplica regimul incompatibilitatilor prevazut pentru ministri si, respectiv, secretari de stat.

In comunicatul emis de ANI se precizeaza ca starea de incompatibilitate a intervenit incepand cu data de 27.03.2006, ca urmare a exercitarii simultane a functiei de membru al Colegiului CNSAS, asimilata celei de secretar de stat (numit la data de 27.03.2006) respectiv a functiei de administrator al S.C. AGROINDUSTRIALA S.R.L. GIUBEGA (unic administrator incepand cu data de19.02.2004 si pana in prezent) precum si de administrator al S.C. GRADINA CU VISINI S.R.L. (unic administrator in perioada 15.12.2005 - 14.11.2008)

Chiar daca a recunoscut calitatea sa de administrator al firmelor respective, Dinescu a contestat decizia ANI in instanta. "Aceasta institutie (n.r. Agentia National de Integritate) a devenit o arma. (...) Toti smecherii isi trec averile pe numele copiilor si fac afaceri in draci. (...) Eu nu ma cramponez de aceste formalitati de trei lulele. Sunt politicieni romani care fac afaceri in draci si care si-au pus copiii pe acte", a reactionat Mircea Dinescu la Realitatea TV.

In martie 2006, Mircea Dinescu a fost validat de catre Parlament membru in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, functie asimilata celei de secretar de stat.

UPDATE : Agentia Nationala de Integritate sustine, intr-un comunicat de presa, remis HotNews.ro, ca CNSAS"nu este parte in procesul aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si care are ca obiect contestatia lui Mircea Dinescu". De asemenea, ANI sustine ca daca instanta va decide incompatibilitatea lui Dinescunu va avea, in niciun fel si sub nicio forma, vreun efect juridic asupra deciziilor la care acesta a participat in calitate de membru al Colegiului C.N.S.A.S.