Decizia ANI privind incompatibilitatea lui Mircea Dinescu, membru CNSAS, este definitiva si irevocabila, intrucat poetul nu a contestat actul in istanta, informeaza un comunicat al Agentiei. ANI a stabilit la 3 februarie ca Mircea Dinescu este incompatibil cu functia de membru al Colegiului CNSAS pentru ca, incepand din 2006, este si administrator al unor firme. Potrivit Agentiei, incompatibilitatea constatata constituie temei pentru eliberarea din functie.

"Actul de constatare a starii de incompatibilitate a domnului Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, emis de catre Agentia Nationala de Integritate la data de 03.02.2010, a ramas definitiv si irevocabil (...) Curtea de Apel Bucuresti a comunicat la data de 22.02.2010 faptul ca domnul Mircea Dinescu nu a contestat in termenul legal, la instanta competenta de Contencios Administrativ si Fiscal, actul prin care Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a domnului Dinescu", se arata in comunicatul ANI.

ANI precizeaza ca persoana verificata poate face contestatie la curtea de apel, sectia de contencios administrativ si fiscal, in termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate.

Agentia explica, de asemenea, ca membrilor Colegiului CNSAS li se aplica regimul incompatibilitatilor prevazut pentru ministri si, respectiv, secretari de stat.

Conform prevederilor legale, mai mentioneaza reprezentantii ANI, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie".

"Actul de constatare ramas definitiv se va transmite celor doua Camere ale Parlamentului pentru indeplinirea si aplicarea prevederilor legale, respectiv demararea procedurilor privind revocarea din functia de demnitate publica a domnului Mircea Dinescu", subliniaza ANI.

Inspectorii ANI au stabilit, la 3 februarie, ca poetul Mircea Dinescu se afla in stare de incompatibilitate deoarece detine concomitent functia de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si cea de administrator la doua societati comerciale. Potrivit ANI, Dinescu se afla in stare de incompatibilitate din anul 2006 si ca legislatia care prevede incompatibilitate i se aplica si lui pentru functia pe care o detine la CNSAS.