Guvernul ar putea modifica legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate printr-o ordonanta de urgenta, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc, potrivit Agerpres. El a explicat ca Executivul asteapta momentan motivarea Curtii Constitutionale la decizia privind neconstitutionalitatea unor articole din legea de functionare a Agentiei, pentru a vedea "ce modalitate vom aborda pentru ca ANI sa functioneze ca si pana acum".

  • "Interesul Romaniei ca tara este sa iesim din acea monitorizare pe Justitie pe care o avem de la Uniunea Europeana si atunci, impreuna cu parlamentarii de la putere si cei ai opozitiei, vom cauta solutii ca ANI sa functioneze ca si pana acum. In ultima instanta, Guvernul are ca parghii si emiterea unei ordonante de urgenta in acest sens", a afirmat primul ministru.

Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate joi neconstitutionale de catre CCR, fiind admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici.

Unul dintre primele efecte ale deciziei CCR - declaratiile de avere nu vor mai fi publice. Acest lucru a lasat, practic, Agentia de Integritate fara atributiile principale - senatorii, deputatii, ministrii, etc. nu mai sunt obligati sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul urmeaza sa emita in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta care sa redea principalele atributii Agentiei de Integritate, dupa ce capitolele I si VI din Legea 144/2007 (legea de functionare a Agentiei NationaIe de Integritate) au fost declarate neconstitutionale prin Decizia 415 din 14.04.2010. Motivarea deciziei CC nu a fost inca redactata, ea urmand sa fie data publicitatii in perioada urmatoare.

UPDATE: Si PSD sustine refacerea legi de functionare a Agentiei Nationale de Integritate si considera aceasta institutie "indispensabila pentru o mai mare transparenta a vietii politice romanesti".

"ANI trebuie sa devina o institutie functionala", arata social-democratii intr-un comunicat, adaugand ca PSD "va veni cu propuneri concrete in Parlament si va colabora cu celelalte partide pentru ca activitatea agentiei sa fie reluata 'in conditii de legitimitate''.

''Motivul pentru care s-a ajuns la un asemenea verdict din partea Curtii Constitutionale este modalitatea defectuoasa in care a fost construita ANI. Regimul politic actual nu numai ca s-a dovedit incapabil sa raspunda cerintelor UE si sa creeze o institutie functionala, dar a si intentionat de la bun inceput sa transforme aceasta agentie intr-un instrument politic. Din nefericire, nici conducerea ANI nu a facut niciun demers pentru a inlatura impresia ca deserveste anumite interese politice'', se mai precizeaza in document.