Liderii de grup ai parlamentarilor PDL, Traian Igas si Mircea Toader, au precizat ca noile conduceri ale organizatiilor locale si conducerea centrala a partidului vor fi instalate cel mai tarziu in luna iunie, urmand ca modalitatea de derulare a procesului sa se stabileasca in perioada urmatoare, informeaza NewsIn. In sedinta Biroului Permanent National al PDL ce se va desfasura luni vor fi centralizate propunerile din teritoriu privind calendarul si procedura dupa care organizatiile partidului de la toate nivelurile isi vor alege liderii.

Liderii PDL au hotarat ca aceste propuneri sa fie analizate de catre o comisie care sa vina si cu un proiect de modificare a Regulamentului si Statutului PDL. Deocamdata, este dificil de spus in ce masura ar putea fi modificat Statutul. Secretarul executiv al PDL Mircea Toader a spus ca este improbabil sa se modifice procedura prin care este aleasa conducerea partidului, aceea a listei care sustine o motiune. "Eu personal, dar si marea majoritate a colegilor mei, nu suntem de acord cu renuntarea la motiune. Prin motiune poti sa impui un anumit program politic, in urma deciziei majoritatii delegatilor de la Conventie. Este un procedeu care si-a dovedit eficienta", a declarat Toader pentru NewsIn. Oricum, modificarile Statutului vor trebui aprobate tot in cadrul Conventiei Nationale a demcorat-liberalilor.

In schimb, este in discutie succesiunea etapelor de alegere a conducerilor filialelor. Liderul senatorilor PDL, Traian Igas a precizat ca este inca in discutie daca liderii de la centru vor fi alesi dupa cei din teritoriu sau invers. "Din punctul meu de vedere, cred ca ar trebui sa incepem cu alegeri la nivelul organizatiilor satesti, judetene si de-abia la urma sa alegem conducerea centrala. Adica sa pornim de la baza piramidei catre varful ei. O alta propunere a filialei din care provin este sa avem si alegeri la nivelul colegiilor de deputati. Noi la Arad suntem organizati pe colegii de deputati, iar rezultatele au fost foarte bune", a declarat Igas pentru NewsIn.

O alta problema aflata in discutie este daca alegerile interne, pe diverse paliere, vor fi supravegheate de vechea Comisie de Etica sau Litigii sau va fi necesara alegerea noilor membri ai Comisii. "Vor fi alegeri peste tot si inevitabil vor fi si contestatii. Sa vedem daca acestea vor fi solutionate de actuala Comisie sau va fi aleasa una noua", a spus liderul senatorilor PDL.

Atat Igas cat si Toader au spus ca la finele lunii iunie alegerile interne vor fi finalizate, insa data exacta a Conventiei Nationale a PDL va fi stabilita in cadrul Biroului Permanent National in functie de varianta de grafic electoral de va fi agreata. "In iunie va fi totul gata, indiferent de modalitatea aleasa, pentru ca apoi vin lunile de vara si ar fi prima vacanta pe care o vom avea dupa atatia ani electorali", a conchis Igas.