Parlamentarii au muncit pe branci patru zile si au respins pe banda rulanta mii de amendamente. Cum au reusit parlamenatrii Coalitiei sa respinga atatea amendamente si sa mentina in permanenta cvorumul pentru sedinte? Printr-un mic artificiu de procedura. Numaratoarea voturilor a fost de multe ori contestata de liberali pe parcursul celor patru zile de dezbateri, si nu degeaba.

La o scurt timp dupa ce senatorii si deputatii votau amendamentele la buget, cu mana ridicata sus, presedintele de sedinta anunta cu maxima precizie rezultatul votului: 193 de voturi pentru 74 impotriva. Cum a fost, totusi, posibil?

Conform procedurii legislative, presedintele de sedinta este cel care supune la vot un proiect de lege sau un amendament. In stanga si in dreapta presedintelui sunt secretarii de sedinta care numara voturile din sala si ii comunica acestuia cate optiuni au fost pentru, cate impotriva si cate abtineri. La randul sau, presedintele comunica plenului rezultatul votului de la tribuna.

Numaratoarea ochiometrica

Cand sedintele celor doua Camere sunt reunite, iar senatorii si deputatii voteaza impreuna, procedeul de numarare a voturilor este destul de greoi, daca nu se foloseste cartela electronica. Parlamenatrii ridica mana pentru a-si exprima optinunea iar secretarii de sedinta trebuie sa numere voturile. Pentru a simplifica si a economisi timp, alesii nemului responsabili cu numaratoarea voturilor isi indeplinesc sarcina "ochiometric" si rezultatul votului este de obicei aproximativ.

La dezbaterea bugetului pe 2009, presedintele de sedinta Ioan Oltean a supus la vot sute de amendamente si a a dat rezultatul voturilor extrem de rapid, aproape instantaneu. Olteanu supunea la vot si citea si rezultatul fluent cateodata mai repede decat ridica parlamenatrii mainile in sala.

"Supunem la vot amendamentul de la pozitia 29. Cine este pentru? Impotriva? Abtineri?

Cu 69 de voturi pentru, 178 de voturi impotriva si nici o abtinere, amendamentul a fost respins.

La poz. 30, daca se sustine amendamentul? Nu. Va multumesc.

Poz.31? Art.5. Avem un amendament admis la art.5 alin.(4). supun votului dumneavoastra amendamentul admis.

Cine este pentru? Va multumesc.

Cine este impotriva?

Abtineri?

Cu 178 de voturi pentru, 52 de voturi impotriva, 10 abtineri, amendamentul din Anexa nr.1 de la amendamente admise a trecut. '

Fizic, numaratoarea a peste 250 de maini ridicate este imposibila intr-un minut chiar daca o fac doi oameni.

Hocus-pocus cu parlamentari

Liberalii au contestat in numarate randuri modalitate de numarare a voturilor cand de la prezidiu se comunica un anumit numar de voturi iar in sala prezenta nu era nici macar la jumatate.

Deputatul liberal Cristian Horia a atentionat, chiar in timpul dezbaterilor dupa ce cateva amendamente fusesera deja respinse, ca in sala nu exista mai mult de 80 de parlamentari.

In ciuda acestui fapt, presedintele de sedinta, Alexandru Peres, anunta la cateva minute de la interventia liberalului respingerea unor amendamente PNL cu 202 voturi "contra" si 51 de voturi "pentru".

"Domnul presedinte am o intrebare... Cati parlamenatri sunt in sala in acest moment?", a intrebat liberalul Cristian Horia.

"237" a raspuns Peres.

"Va anunt ca eu am numarat 107 de colegi in sala", a replicat Horia.

Liberalii au cerut suspendarea sedintei pana cand va fi cvorumul necesar pentru dezbaterea bugetului. Toate protestele liberalilor au fost ignorate de catre prezidiu.

Conform regulamentului, bugetul de stat trebuie dezbatut si adoptat de jumatate plus unul din numarul deputatilor si senatorilor. Mai exact, in timpul dezbaterilor in sala trebuie sa fie prezenti 236 de parlamentari.

Practici vechi

Pe parcusul celor patru zile de dezbateri, procedura standard practicata a fost urmatoarea: cvorumul a fost asigurat de aproximativ 300 de paralementari care nu trebuiau sa stea neaparat in sala de sedinta. La inceputul sedintei se facea o numaratoarea parlamentarilor prezenti in sala. Fiecare lider de grup comunica secretarilor de sedinta numarul de parlamenatri care sunt prezenti. Chiar daca unii senatori si deputati paraseau sala de sedinta si se aflau fie la bufet, fie pe holuri, sau la declaratii, ei erau trecuti ca fiind prezenti in plen.

  • Cristian Dumitrescu, deputat PSD: "Este o practica veche in Parlament. Nu se face practic numaratoarea om cu om, dar iti dai seama cati sunt. Practic se face ochiometric, aproximativ. Cert este ca nu trebuia sa scada sub 236 cat e cvorum necesar."
  • Sever Voinescu, deputat PD-L: "Secretarii de langa presedinte ii comunica acestuia votul. Sa stiti ca se vede foarte bine pe randuri si iti dai sema cati lipsesc si cati nu. In timpul discursurile se urmareste cine intra si cine iese din sala si secretarii sunt cei care calculeaza."
  • Alexandru Peres, presedinte de sedinta: "Se face o numaratoare la incept si dupa aceasa secretarii de sedinta monitorizeaza cine intra si cine iese. Acum si in parlamentele europene este aceiasi paractica. Cvorumul a fost stabil pentru ca toti cei prezenti au ramas pe tot parcursul dezbaterilor. Reporter: Dar parlamentarii care erau pe hol sau la bufet? Erau socotiti la numaratoare? Peres: Ei acum ce faceti? Ma trageti de limba?"