Deputatii au respins miercuri cererea de reexaminare a legii pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului 504/2002, adoptand actul normativ care prevede ca radiodifuzorii care furnizeaza servicii generaliste de televiziune vor fi obligati sa rezerve cel putin 120 de minute pe saptamana pentru emisiuni sau stiri cu caracter cultural ori educativ, iar cei care ofera programe specializate in stiri 30 de minute saptamanal pentru astfel de emisiuni, scrie Agerpres.

Legea a fost aprobata cu 269 de voturi favorabile si o abtinere.

Presedintele Traian Basescu a trimis, in ianuarie 2012, Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului 504/2002, seful statului motivand ca impunerea unor conditii si limite in ceea ce priveste continutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportuna, limitand libertatea presei.

Seful statului arata ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, serviciile mass-media audiovizuale difuzeaza programe in scop educativ sau informativ prin insasi natura lor.

El afirma ca o viitoare reglementare in domeniu ar trebui sa vizeze, mai degraba, consolidarea rolului Consiliului National al Audiovizualului in vederea respectarii de catre radiodifuzori a rolului educativ, informational si cultural.

Camera Deputatilor este primul for sesizat cu legea pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, decizia finala urmand sa fie luata de Senat, in calitate de camera decizionala.