Luni expira ultimatumul dat de presedintele PSD, Victor Ponta, colegilor de alianta in cazul senatorului liberal Sorin Rosca Stanescu. Ponta a solicitat Partidului National Liberal sa se delimiteze clar de declaratiile acuzatoare pe care S.R. Stanescu le-a facut la adresa social-democratilor si sa puna astfel punct celei mai mari crize, potrivit premierului, pe care o are USL de la formare.

  • Cele mai importante dezvoltari ale zilei:

UPDATE 12:48 Victor Ponta, inainte de sedinta PSD: Nu ne intereseaza ce face PNL cu Sorin Rosca Stanescu

Declaratii Victor Ponta:

  • Ultimatumul e un termen pe care l-ati folosit dumnevoastra in presa, precum Sorin Rosca Stanescu.
  • Ne intereseaza sa avem toate garantiile ca in continuare toate responsabilitatile le impartim si suntem solidari, deciziile le luam impreuna in USL si in Guvern, si nimeni nu poate sa faca jocul PDL din 2005-2006 cand erau si la putere si in opozitie pentru ca finalul e acelasi, nu poti sa fii si la putere si in opozitie, esti ori intr-o parte ori in alta.
  • Ceea ce e important pentru noi e ca aici in Parlament si in teritoriu, unde daca dam un semnal de la centru ca ne putem ataca, va dati seama ce se intampla in teritoriu, de abia asteapta toti ca e liber la atacuri, peste tot, in Parlament, in Guvern, in teritoriu, ramanem solidari si ca PNL-ul este solidar cu noi asa cum a fost in acesti doi  ani si jumatatate.
  • Noi suntem un partid foarte serios, foarte disciplinat cand avem o alianta, chiar daca inteleg ca PNL e un pic special, avem de guvernat tara, iar cand guvernam tara nu putem sta toata ziua sa ii raspund lui S.R.S. sau nu mai stiu cui, ca nu doar S.R.S., mai sunt si altii.
  • Nu ma intereseaza ce face PNL cu Rosca Stanescu, niciodata nu am spus eu ce trebuie sa faca PNL cu Rosca Stanescu, si daca il exclud azi pe SRS si maine vine un alt liberal care fac acelasi lucru, la ce ne-a folosit? La nimic. Pe noi ne inteseseaza o anumita atitudine care in ultimul timp nu a mai fost foarte clara, ministrii erau la guvernare si unii parlamentari onl erau in opozitie.
  • intrebat ce garantii asteapa de la PNL: Un angajament oficial, dar nu...Noi avem si acuma scris, la articolul 1.1.4. ca nu se admit atacurile si ca se aplica sanctiuni, ori nu s-a aplicat. Deci inseamna ca acordul nu s-a aplicat. Nu stiu ce garantii, ca si scris, si vorbit... Pana acum a functionat. Cred ca e vorba aici de fapt de o decizie reala si sincera a colegilor de la PNL de a fi solidari si de a merge mai departe cu noi.
  • Prin fapte, in perioada urmatoare. Numai prin fapte, pentru ca vorbele si hartiile s-au facut si nu s-au respectat
  • Pentru noi ca USL Urmeaza o perioada in care sa probam ca putem sa fim toti la guvernare asa cum am fost toti in opozitie.
  • intrebat cum s-ar putea incheia "cea mai mare criza" din istoria USL: Prin solidaritate in perioada urmatoare nu astazi, ca nu poti face mare lucru intr-o zi, ci in perioada urmatoare.
  • intrebat daca excluderea lui S.R.S. din PNL ar reprezenta o astfel garantie: Nu, cred ca ar f un gest foarte bun pentru cei care vor sa faca ca Rosca Stanescu, dar nu e suficient. Important este ca decizia, si nu cea anuntata la presa, cea sincera, sa fie aceea de a fi solidari.
  • intrebat daca, din perspectiva sa, liberalii nu sunt sinceri: Nu, nu pot sa spun asa ceva. Mie, de exemplu, dl Nicolaescu nu mi-a zis niciodata ca are vreo reforma pe care sa i-o blochez, nu a venit niciodata la mine cu o hartie... Probabil ca nu a fost sincer cu colegii de partid cand a spus ca are o reforma pe care noi i-o blocam. Cu mine a fost foarte sincer, nu mi-a zis niciodata ca are o reforma.
  • Am primit garantii, dar trebuie puse si in practica, pentru ca aveam scris si pana acum in acord ca nu se intampla, si uite s-a intamplat si nu a patit nimeni nimic. Deci importante sunt faptele de acum incolo, nu declaratiile. Noi mergem mai departe, dar pana nu se restabileste acel protocol inseamna ca, practic, cum sa spun, e suspendat, nu?
  • Noi guvernam Romania si vreau sa inteleaga toti liberalii, nu doar cei din Guvern, ci si cei care cartesc pe margine, ca nu putem sa guvernam cand unul incarca, doi descarca. Trebuie sa fim foarte seriosi ca e o problema foarte dificila si nu acum nu mai putem sa dam vina nici pe dl Basescu, nici pe Comisia Europeana. Suntem la guvernare, avem puterea de a lua decizii. Ce, ne batem cu dl Basescu? Ce nu ne-a lasat sa facem?
  • intrebat pe ce baza functioneaza USL in acest moment: functioneaza pe baza de necesitate. USL trebuie sa functioneze in continuare. Romania trebuie sa fie guvernata stabil si nu poate fi guvernata stabil decat de USL si sunt convins ca in aceste zile fiecare dintre noi a luat niste decizii.

UPDATE 12:32 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni la Palatul parlamentului, inainte de sedinta PSD, ca "liberalii ar tebui sa mai cedeze".

UPDATE 12:08 Liberalii s-au reunit la sediul PNL. Crin Antonescu a declarat, inainte de a intra in sediul partidului, raspunzand unei intrebari, ca in cadrul sedintei nu se va discuta despre scandalul legat de Rosca Stanescu.

Intrebat daca in sedinta de luni se va discuta despre Sorin Rosca Stanescu, Antonescu a raspuns: "Nu, in nici un caz", precizand ca se vor discuta chestiuni organizatorice. "Nu e o sedinta in care se iau decizii politice. Decizii politice, conform statului, se iau doar in sedintele biroului politic" al PNL, a precizat Antonescu.

"Dupa cum v-am zis de joi, pentru noi subiectul este inchis", a subliniat liderul PNL.

Intrebat daca Ponta a renuntat la solicitarea de sanctionare a lui Rosca Stanescu, Antonescu a raspuns: "nu stiu, intrebati-l pe dl Ponta, mie imi pare ca dupa discutiile pe care le-am avut, dupa declaratiile pe care premierul le-a dat, dupa declaratiile pe care presedintele executicv al PSD, dl Dragnea le-a dat, am vazut si aseara, cred ca lucrurile sunt foarte clare pentru toata lumea, oricat de greu ar intelege unii."

UPDATE 11:15 Potrivit B1TV, liberalii se reunesc luni la amiaza in sedinta.

UPDATE 10:13 Sedinta USL, programata sa aiba loc luni, a fost amanata, informeaza B1TV citand surse. Mediafax informeaza, citand surse din USL. ca sedinta ar fi fost amanata pentru a evita continuarea scandalului mediatic.

UPDATE 9:34 Social democratii se reunesc luni la Parlament, in sedinta Biroului Permanent National, pentru a discuta despre relatia cu PNL si viitorul USL.

Informatiile de context:

Conflictul din interiorul USL a pornit in urma scandalului provocat de patru liberali, membrii ai Comisiei de ancheta privind interceptarile telefonice ale magistratului Corneliu Barsan. Acestia au demisionat la inceputul saptamanii, cel mai vocal fiind Sorin Rosca Stanescu, vicepresedinte al comisiei, care i-a acuzat pe social-democratii ca au refuzat audierea judecatorului in forul senatorial. "A devenit evident ca partenerii nostri, in special cei din PSD, au misiunea de a o ingropa", a declarat S.R. Stanescu.

"Am sentimentul ca, fara sa vrem, incercand sa aflam adevarul in legatura cu aceasta interceptare, ne apropiem de un caz extrem de grav si nu m-as mira ca intr-o zi sa aflam ca la capatul firului este Traian Basescu si seful SRI", a mai declarat senatorul PNL.

Premierul Victor Ponta a cerut inca de miercurea trecuta liberalilor "o decizie" in acest caz. Liderul social-democrat a precizat ca exista "o problema foarte serioasa" si a invocat articolul 1.1.4. din acordul USL, care prevede: "Conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta, nu sunt permise".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat insa,in aceeasi zi, la finalul sedintei USL, canu apreciaza ca in cazul senatorului PNL Sorin Rosca Stanescu exista elementelepentru care sa fie acuzat de ducerea unei campanii impotriva PSD sau a lui Victor Ponta, mentionand insa ca a avut afirmatii excesive.

Biroul Politic National al PNL s-a reunit joi in sedinta, ocazie cu care s-a discutat si cazul declaratiilor senatorului, PNL anuntand ca dezavuaeaza categoric "aprecieri, unele facute si de colegul nostru Rosca Stanescu, aprecieri referitoare la PSD in ansamblu, la Victor Ponta, acuzatii de genul celor referitoare la anumite forme de colaborare sau de control cu Serviciile Secrete, sau santajabilitate, sau astfel de afirmatii care nu isi au locul", a adaugat liderul liberal.

PNL a mai anuntat ca s-a luat decizia in interiorul partidului ca "oricine mai incalca intr-un chip atat de clar articolul" din protocolul USL care interzice atacurile publice reciproce in interiorul coalitiei "va trebui sa se desparta de partidul din care face parte sau din USL".

Intrebat de presa daca este multumit de solutia gasita de PNL, Ponta a raspuns: "Categoric nu. Cred ca e cea mai mare criza pe care o are USL de la formare. De altfel, dl Rosca Stanescu dupa aceasta sedinta a continuat. Daca nu se face nimic e o invitatie pentru alti membri PNL sa continue atacul impotriva PSD si atunci nu putem merge mai departe impreuna", a declarat Victor Ponta.

"Eu astept in continuare pana luni, cand avem USL, sa existe o delimitare clara, nu asa, sa nu mai faci. Pai nu i-a mai spus odata dl Rosca Stanescu sa nu mai faca. Ce, suntem la scoala? Altfel, imi pare rau, dar nu cred ca putem sa gasim o solutie pozitiva", a afirmat premierul, intrebat cum se va iesi din aceasta criza.

Intr-o interventie telefonica la Digi24, senatorul Sorin Rosca Stanescu si-a cerut scuze pentru afirmatiile facute. Rosca Stanescu a mai aratat ca, in opinia sa, "cine cere un anumit lucru unui partener trebuie sa fie el insusi in stare sa le ofere".

Liberalul a afirmat ca el nu a facut niciodata o afirmatie foarte transanta legata Victor Ponta sau de un alt social-democrat cu privire la legaturi cu Serviciile Secrete ci doar aluzii.

Liderii USL s-au intalnit vineri dupa-amiaza la Palatul Victoria, in contextul scandalului legat de S.R. Stanescu, unde au discutat timp de circa o ora. Premierul Victor Ponta a declarat ulterior pentru HotNews.ro ca "nu s-a decis nimic" in cadrul intalnirii.

In pofida diferentelor pe subiectul Sorin Rosca Stanescu, liderii USL au participat sambata la Congresul Tineretului National Liberal, cei doi purtand anterior o discutie in privat, la Palatul Victoria, potrivit unor surse citate de B1.

Uniunea Social Liberala e o alianta politica de durata in interes national, este garantia de stabilitate a Romaniei, a declarat Antonescu, potrivit Agerpres. Premierul Victor Ponta a declarat la randul sau ca Uniunea Social Liberala trebuie sa fie in continuare o echipa unita, pentru Romania, asa cum a fost timp de doi ani si jumatate.

Sambata seara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca el considera episodul Sorin Rosca Stanescu incheiat si ca l-a asigurat pe premierul si liderul PSD Victor Ponta de tot sprijinul liberalilor, iar constructia proiectului USL merge mai departe.

Cu toate acestea, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a declarat duminica seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca USL se va rupe daca in cursul zilei de luni nu se va lua o decizie in privinta excluderii din alianta a senatorului liberal Sorin Rosca Stanescu. De partea cealalta, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea il contrazice. Dragnea a declarat pentru site-ul Gandul.info ca USL nu se destrama pentru ca PNL si PSD nu isi pot permite sa rupa Uniunea pentru Sorin Rosca Stanescu.

Social democratii discuta luni, in sedinta Biroului Permanent National, despre relatia cu PNL si viitorul USL.

Citeste si: