Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a acuzat "colegii din PSD" de faptul ca au ingropat ancheta privind interceptarile judecatorului la CEDO Corneliu Barsan si ca ar fi fost "reticenti" de la inceputul anchetei, acesta fiind motivul demisiei sale din Comisia de ancheta.

Declaratii SRS:

"Motivul pentru care am demisionat este pentru ca am avut toate datele si intreaga convingere ca imi este imposibil, data fiind obstructionarea in special din partea colegilor din PSD, de a desfasura aceasta ancheta. (Colegii din PSD) au ingropat subiectul, prin vot nu ne-au permis sa il audiem pe magistratul Barsan. Pretextul a fost ca imixtionam cu justitia.

S-a intamplat la capatul unui lant intreg de obstructionari. Am sentimentul ca, fara sa vrem, incercand sa aflam adevarul in legatura cu aceasta interceptare, ne apropiem de un caz extrem de grav si nu m-as mira ca intr-o zi sa aflam ca la capatul firului este Traian Basescu si seful SRI.

Convingerea mea intima este ca de la icneput PSD-ul a fost foarte reticent, la varful PSD, in a investiga un caz flagrant de interceptare a unui magistrat. De ce anume - nu stiu.

Am discutat cu dl presedinte Crin Antonescu, domnia sa a inteles care este situatia. Eu nu cred ca exista vreo posibilitate de a reveni aspura demisiei."

Cei patru membri liberali ai Comisiei de ancheta privind interceptarile telefonice ale magistratului Corneliu Barsan, judecator la CEDO - Sorin Rosca Stanescu, care era vicepresedinte al acestui for, Corneliu Dobritoiu, Victor Ciorbea si Sorin Iliesiu - au demisionat marti. Rosca Stanescu a sustinut ca social-democratii au refuzat audierea judecatorului in forul senatorial.

"Doi dintre principalii initiatori, eu, in calitate de vicepresedinte (al comisiei - n.red), si dl Corneliu Dobritoiu, precum si ceilalti doi membri (liberali - n.red) Victor Ciorbea si Sorin Iliesiu ne-am dat demisia din comisia speciala de ancheta pe care am initiat-o pentru ca a devenit evident ca partenerii nostri, in special cei din PSD, au misiunea de a o ingropa. (...) Nu stiu ce se ascunde in spatele inregistrarii ilegale a magistratului Corneliu Barsan si a sotiei acestuia. (...) Colegii din PSD refuza sa faca primul gest normal intr-o comisie: sa audieze persoana respectiva. (...) Colegii de la PSD nu au fost de acord sa il chemam pe profesorul Barsan", a declarat marti seara Sorin Rosca Stanescu pentru Antena 3.

Senatul a infiintat o comisie de ancheta privind interceptarea in baza unui mandat de siguranta nationala a convorbirilor telefonice ale magistratului Corneliu Barsan, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Comisia este condusa de senatorul social-democrat Georgica Severin.

Sorin Rosca Stanescu a criticat si in alte randuri PSD si Guvernul, precum si SRI, intre el si deputatul PSD Sebastian Ghita, patronul Romania TV, existand un adevarat razboi. In februarie, SRS l-a acuzat pe Ghita ca este "ofiter acoperit" si coordoneaza campania de denigrare a PNL. Ghita, care detine functia de secretar al Comisiei parlamentare de control a SRI, a declarat ulterior ca atacul senatorului PNL "la adresa serviciilor de informatii romanesti este de factura sovietica".

Totodata, premierul Victor Ponta a afirmat luna trecuta ca va ignora "pana la un anumit moment" criticile lansate periodic la adresa Guvernului de liberalii Frunzaverde, Rosca Stanescu si Orban, dar a avertizat ca aceste "vedete de Dambovita care nu pot sa-si tina gura" incep sa reprezinte un risc pentru functionarea USL.

"Exista cativa oameni de la PNL care nu au niciun fel de cadere sau mandat din partea PNL, dar care se trezesc vorbind. Este un termen generic, ca unii se trezesc si seara sa vorbeasca. Pana la un anumit moment, o sa-i ignor, de la un moment incolo sigur ca o sa le cer partenerilor mei de coalitie sa stabilim: eu nu am alianta nici cu Frunzaverde, nici cu Rosca Stanescu, nici cu Orban, eu am alianta cu PNL si cu PC si daca Guvernul asta e bun, atunci e bun, daca Guvernul nu e bun, ii punem pe Frunzaverde si pe Rosca sa conduca tara", a spus Ponta.

El a aratat ca, la un moment dat, exista riscul sa fie stricat un lucru foarte bun pentru "doi-trei care nu pot sa-si tina gura" si vor sa fie vedete la televizor, dar care reprezinta un risc pentru USL, deoarece sunt luati in serios de mass-media.