Decanul de varsta al cabinetului Ungureanu, Ritli Ladislau, detine din vara lui 2011 portofoliul Ministerului Sanatatii. Propus din nou de UDMR pentru a conduce acest minister, audierea lui Ritli Ladislau nu a trezit un interes prea mare din partea membrilor comisiilor parlamentare pentru Sanatate. Desi ministrul Ritli a fost punctual, zece minute dupa ora stabilita pentru inceperea audierilor, in sala de sedinte se aflau doar 4 dintre parlamentarii asteptati. Sedinta a inceput cu 30 de minute intarziere, dupa aparitia deputatului PDL Monica Iacob Ridzi.

UPDATE Ritli Ladislau a fost votat in unanimitate de membrii comisiei, care a avut cvorum.

Declaratiile lui Ritli Ladislau:

  • "Trebuie sa oferim medicilor de familie un fond din care sa-si cumpere cititoarele de carduri pentru cardul electronic de sanatate"
  • Am obtinut cresterea salariilor pentru asistentii comunitari din comunitatile de romi care vor avea grija de gravide si de sugari.
  • Vor fi evaluate 35 de spitale pe trimestru si avem suficienti evaluatori pentru asta. Am ajuns la 125.600 de paturi contractabile, ceea ce aduce economii la asistenta medicala spitaliceasca.
  • Vom crea un proiect pilot pentru alte forme de organizare a spitalelor: spitale fundatii sau asociatii alternative la forma actuala.
  • Avem intentia sa imbunatatim dotarea si infrastructura spitalelor. Institutul National de Oncologie Iasi va fi finalizat in acest an.
  • Avem suma alocata pentru a dezvolta sistemul de urgenta. 110 milioane de lei sunt alocate pentru doua elicoptere. Inca mai sunt 3 judete unde nu este infiintat SMURD, il vom infiinta acest an.
  • Din sursele interne vom imbunatati sistemul de telemedicina, sectiile de ginecologie si nou-nascuti.
  • Politica medicamentului adoptata prin clawback-ul nou, avem speranta ca vom recupera cam 20% din bugetul alocat pentru medicamente. Mai avem de incasat 100 milioane si dupa clawback-ul vechi.
  • Vorbim de un pachet de baza revizuit astazi, am inceput sa-l perfectam din luna septembrie. Vom promova pachetul de baza revizuit.
  • Asta nu inseamna eliminarea din numarul serviciilor existente, nici un serviciu nu a fost taiat in prezent. Dar vom reglementa foarte precis accesul la medicamente. Medicamentele scumpe vor fi prescrise doar atunci cand este nevoie de ele. Este un fenomen incredibil dar asta se intampla. Incepem elaborarea pachetului de baza nou care dureaza un an si jumatate.
  • In aceasta forma in care coplata contine un procent din punct de vedere tehnic este inaplicabila. Am readus in atentia FMI-ului aceasta problema si vom revizui aceasta lege. Vom introduce o suma fixa, acceptabila pentru toata populatia, mult sub venitul minim, cu rol mai degraba reglator. Intentionam sa revizuim asadar legea. La sfarsitul acestui an estimam ca vor putea incepe incasarile din coplata.
  • Vom lucra la elaborarea unui proiect al legii sanatatii dar o vom face cu o consultare foarte larga si estimam ca la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor vom putea implementa aceasta lege.
  • Ne-am gandit ce putem face pentru stoparea emigratiei medicilor. Speram ca implicarea autoritatilor locale in sistemul sanitar va creste atractivitatea pentru medici.
  • Vom elabora un nou sistem DRG, specific Romaniei (cel actual fiind importat din Australia), impreuna cu Scoala Nationala de Sanatate Publica, dar este un proces care dureaza.
  • Mortalitatea infantila in Romania este o problema socio-medicala. In 1989 erau 26 la mie, acum e de 10 la mie, dar si asa suntem pe ultimul loc in Romania. Aceasta scadere s-a datorat in special imbunatatirii nivelului de trai dar in special nu mai exista sarcini nedorite. Ca sa scadem la nivelul UE sunt necesare masuri medicale importante. Un foarte mare procent avem in comunitatea rroma si vom intari supravegherea la domiciliu. De aceea am introdus acesti 300 de asistenti comunitari.