Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si-a trimis marti primii observatori in estul si sudul Ucrainei, sperand sa favorizeze o revenire la calm in aceste regiuni rusofone agitate de tensiuni separatiste, relateaza AFP.

'Noi am trimis deja aproape 40 de persoane care constituie o prima echipa aici, la Kiev, si asteptam sosirea altor 11 persoane in cursul zilei', declarase seful misiunii OSCE in Ucraina, Adam Kobieracki, in cursul unei conferinte de presa, citeaza Agepres.

'Patru echipe au urmat o pregatire si au plecat astazi spre sudul si estul Ucrainei', a adaugat el.

Aceste patru echipe formate din cate doi observatori fiecare sunt primele care pleaca pe teren si vor trebui sa traga primele concluzii pana la inceputul saptamanii viitoare, a precizat Kobieracki.

Cele 57 de tari membre ale OSCE au anuntat vineri trimiterea unei misiuni in Ucraina, compusa din 100 de observatori, Rusia acceptand sa renunte la obiectii. Moscova a exclus insa ca ei sa intre in Crimeea.

Aceasta misiune intervine dupa o luna de la preluarea controlului de catre fortele proruse asupra peninsulei la Marea Neagra, alipita saptamana trecuta Rusiei pe motiv ca drepturile populatiei de origine rusa erau afectate de regimul de tranzitie instalat la Kiev dupa destituirea lui Viktor Ianukovici.

'Misiunea de supraveghere are de jucat un rol crucial pentru a demonta zvonurile si informatiile despre incalcarile drepturilor omului', indicase luni David Baer, reprezentantul american la OSCE, intr-un comunicat.

Potrivit textului acordului acceptat vineri la OSCE prin consens, observatorii se vor duce in special in orasele Herson, Odesa, Lviv, Ivano-Frankivsk, Harkov, Donetk, Dniepropetrovsk, Cernauti si Lugansk. Sediul misiunii va fi la Kiev.