Liderul unei organizatii albaneze din Kosovo a fost arestat sambata la Pristina, impreuna cu alti cinci activisti, a confirmat politia, citata de allvoices.com. Albin Kurti este acuzat ca a organizat un protest in Pristina in februarie 2007, in timpul caruia doi activisti au murit si alte zeci de persoane, intre care si 80 de jandarmi romani din UNMIK, au fost raniti.

Arestarea lui Kurti a fost urmata de confruntari violente intre politisti si suporterii liderului nationalist. Cel putin 12 membri ai fortelor de securitate au fost raniti, iar sase masini ale politiei locale si ale EULEX au fost deteriorate.

Kurti va fi judecat pentru ca a organizat un protest in Pristina in februarie 2007, in timpul caruia doi activisti au murit si alte zeci de persoane, intre care si 80 de jandarmi romani din UNMIK, au fost raniti.

Publicatia precizeaza ca liderul nationalist va ramane in arest pana la inceperea procesului.

Procesul a fost amanat de 10 ori pana in prezent, dupa ce Kurti nu s-a prezentat la tribunal si si-a exprimat protestul legat de guvernarea internationala din Kosovo.

64 de organizatii non-guvernamentale au strans peste 175.000 de semnaturi pe o petitie care solicita anularea procesului.

Organizatia nationalista Vetevendosja, condusa de Kurti, nu recunoaste autoritatea Uniunii Europene in provincie si cere retragerea misiunilor internationale prezente in zona. Kurti a anuntat recent ca organizatia sa va deveni partid politic si va participa la alegerile parlamentare din Kosovo, programate pentru 2011.