Arabia Saudita a realizat mai multe test ce vizau "inchiderea" apararii sale anti-aeriene pentru a permite avioanelor israeliene sa efectueze raiduri de bombardment impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, sustine sambata publicatia "Times of London". Potrivit unor surse militare din zona Golfului Persic, autoritatile de la Riad au decis sa permita Israelului sa foloseasca un coridor aerian ingust din nordul tarii pentru a scurta astfel distanta necesara aparatelor de lupta israeliene sa atace Iranul.

Decizia autoritatilor saudite a venit in aceeasi saptamana in care Consiliul de Securitate al ONU a impus noi sanctiuni impotriva regimului de la Teheran.

Arabia Saudita a efectuat mai multe teste pentru a se asigura ca aparatele israeliene pot traversa spatiul sau aerian fara probleme. Autoritatile de la Riad au vrut astfel sa verifice ca, in situatia in care avioanele israeliene traverseaza pe deasupra teritoriului sau, sistemele de rachete saudite nu sunt activate, iar aparatele sale de lupta raman la sol.

Imediat dupa trecerea avioanelor israeliene, sistemul de aparare saudit va fi reactivat.

"Sauditii le-au dat permisiune israelienilor sa zboare pe deasupra lor, in timp ce ei se vor uita in alta parte", a declarat o sursa militara americana din zona. "Sauditii au efectuat deja teste ca sa se asigure ca propriile avioane nu se ridica de la sol si ca nimeni nu va fi doborat. Toate aceastea au fost realizate cu acordul Departamentului american de Stat", a adaugat sursa.

Mai multe surse din Arabia Saudita au afirmat ca in cercurile din domeniul apararii din regat se stie ca exista o intelegere in situatia in care Israelul se decide sa lanseze un raid impotriva Iranului. In ciuda tensiunilor care exista intre guvernele de la Riad si Ierusalim, amandoua impartasesc o teama comuna fata de ambitiile nucleare ale Iranului. "Cu totii stim asta. Ii vom lasa pe israelieni sa treaca si nu vom vedea nimic", a declarat una dintre sursele arabe.

Potrivit informatiilor, cele patru tinte principale ale unui eventual raid impotriva Iranului ar fi instalatiile de imbogatire ale uraniului de la Natanz si Qom, depozitul de gaze de la Isfahan si reactorul de apa grea de la Arak. Alte tinte ar putea include si reactorul de la Bushehr.

Ahmadinejad: Israelul e "condamnat"

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat vineri ca Israelul este "condamnat", in contextul in care Natiunile Unite au adoptat un nou set de sanctiuni impotriva Iranului. Sanctiunile impotriva Iranului au fost adoptate cu sprijinul Chiniei si al Rusiei, lucru care face ca Teheranul sa fie din ce in ce mai izolat din cauza refuzului sau de a stopa programul nuclear. In special relatia cu China, cel mai apropiat partener comercial al Iranului, se afla intr-un moment delicat, cred expertii. Oficiali rusi au anuntat vineri ca Moscova va respecta strict sanctiunile impuse de ONU, in timp ce China a adoptat o pozitie mai flexibila.

ONU a decis extinderea embargoului in ceea ce priveste armamentul si a interzis Iranului sa participe la activitati "sensibile", precum extragerea de uraniu. Documentul autorizeaza tarile sa realizeze inspectii ale vapoarelor despre care se crede ca transporta produse interzise din Iran. In plus, ONU a adaugat 40 de entitati la o lista de persoane si grupururi ce sunt supuse restrictiilor de calatorie si sanctiunilor financiare.

AFP a scris vineri ca Israelul considera Iranul drept principala amenintare la adresa securitatii sale, dupa ce Ahmadinejad a cerut in repetate randuri "stergerea de pe harta" a statului evreu. Autoritatile israeliene au lasat sa se inteleaga ca n-au exclus recurgerea la operatiuni militare impotriva Iranului.​