Candidatul social-democrat Ivo Josipovic este considerat favorit in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Croatia, organizate in aceasta duminica. Contracandidatul sau este independentul Milan Bandic, primarul orasului Zagreb.

Croatii au inceput sa voteze duminica in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, pentru a-l desemna pe al treilea presedinte al tarii de la independenta din 1991. Sectiile de votare s-au deschis la 07.00 (08.00, ora Romaniei) si se vor inchide la 19.00 (20.00, ora Romaniei), iar primele rezultate vor fi anuntate seara. La alegeri sunt chemati peste 4,4 milioane de alegatori, dintre care 400.000 din diaspora, in special in Bosnia vecina.

Ivo Josipovic, deputat in Legislativul croat si profesor de drept, este creditat cu 56 - 69% din intentiile de vot, fata de 31 - 40% cat ar primi Milan Bandic, arata ultimele sondajele de opinie, citate deDeutsche Welle.

Ambii candidati si-au axat discursul electoral pe eforturile de aderare a Croatiei la blocul comunitar si pe lupta anticoruptie.

Presedintele in exercitiu Stipe Mesic se afla la carma Croatiei din 2000, timp in care tara s-a alaturat statelor membre din Alianta Nord-Atlantica, in 2009. Din cauza Constitutiei care limiteaza la doua numarul mandatelor unui sef de stat, Mesic nu a putut candida la aceste alegeri prezidentiale.

Misiune grea pentru noul presedinte

Josipovic, in varsta de 52 de ani, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), este expert in drept penal international, dar si compozitor de muzica clasica. A fost achitat intr-un caz de coruptie, iar criticii ii reproseaza o "lipsa de experienta politica".

Bandic, in varsta de 54 de ani, este primarul Zagrebului din 2000. A fost exclus din SPD dupa ce si-a prezentat candidatura ca independent. Presa l-a acuzat ca ar fi implicat in cazuri de coruptie, dar nu a avut de a face cu justitia pentru asemenea fapte.

In primul tur de scrutin, desfasurat pe 27 decembrie, Josipovic a obtinut 33% din voturi, in timp ce Bandic a primit 14%. Noul sef al statului va mosteni o tara in recesiune, cu o economie care s-a contractat cu aproximativ 5,8% in al treilea trimestru din 2009, continuand o tendinta negativa inregistrata in primul semestru. Bugetul pentru 2010 estimeaza o crestere de 0,5 procente. In noiembrie, somajul a afectat 16,1% din populatia activa. De asemenea, noul presedinte va avea ca misiune negocierile finale pentru aderarea in UE, nu mai tarziu de 2012.