Fostul avocat al lui Saddam Hussein cere declansarea unei anchete impotriva lui Tony Blair, pentru un razboi "ilegal". Apelul avocatului vine dupa ce fostul premier britanic a declarat ca a angajat Marea Britanie in razboiul din Irak, chiar daca Bagdadul nu dispunea de arme de distrugere in masa, informeaza AFP.

Giovanni di Stefano, consilierul fostului ministru irakian de Externe Tarek Aziz, a adresat Procurorului General de la Londra o "cerere de acord pentru inceperea urmaririi penale" a fostului premier din Marea Britanie. Tony Blair "a incalcat Conventia de la Geneva din 1957", angajandu-si tara intr-un razboi "nejustificat de o necesitate militara si condus intr-o maniera ilegala si gratuita", a scris avocatul italian Di Stefano, in scrisoarea trimisa la Londra.

Avocatul citeaza interviul acordat jurnalistilor de la BBC de Tony Blair, unde fostul sef de guvern declara ca a angajat tara in razboiul din Irak, in martie 2003, chiar daca fostul dictator nu detinea arme de distrugere in masa. "Aceasta confirma ca adevaratul motiv pentru atacul asupra Irakului a fost schimbarea regimului si nu ceea ce (Tony Blair, n.red) a declarat in fata electoratului britanic, a Parlamentului si a jurnalistilor in 2003", a declarat Di Stefano.

Intrebat care va fi raspunsul pe care il va transmite, Ministerul britanic de Justitie a refuzat sa faca orice comentariu. Birourile Procurorului General nu au raspuns nici ele la aceasta intrebare, precizeaza AFP.

Sef al guvernului britanic in 1997 - 2007, Tony Blair a declarat la BBC ca invazia din Irak a fost justificata mai mult de "ideea" ca Saddam Hussein "reprezenta o amenintare pentru regiune, decat de prezenta armelor de distrugere in masa". Intrebat daca ar fi angajat tara in razboi chiar daca Saddam Hussein nu dispunea de astfel de arme, Blair a raspuns: "In mod evident, am fi folosit si dezvoltat argumente diferite in ceea ce priveste natura amenintarii".