Preşedintele american Joe Biden a subliniat importanţa cunoaşterii întregii istorii americane, „cu bune şi cu rele”, pe Podul Edmund Pettus la comemorarea „duminicii sângeroase”, reprimarea brutală în urmă cu 58 de ani a unui marş în favoarea drepturilor civice, relatează Reuters și News.ro.

Joe Biden la Selma, AlabamaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Istoria contează”, a subliniat preşedintele democrat într-un discurs la Podul Edmund Pettus din Selma, în statul Alabama, unde sute de activişti pacifişti au fost atacați în mod violent de poliţie la 7 martie 1965.

Acea „duminică sângeroasă” a traumatizat Statele Unite şi a condus, câteva luni mai târziu la Voting Rights Act, o lege federală care garantează accesul la dreptul la vot tuturor.

Acei manifestanţi „au obligat America să înfrunte adevărul şi să acţioneze”, a declarat Joe Biden, care acuză în prezent opoziţia că vrea „să ascundă adevărul” istoric.

„Nu putem alege să învăţăm doar ceea ce vrem să ştim”, a subliniat el, în contextul în care o dezbatere este în toi despre predarea trecutului sclavagist şi segregaţionist în şcolile americane. „Trebuie să ştim totul, cu bune şi cu rele”, a adăugat şeful statului american.

Îngrijorări legate de accesul la vot în Statele Unite

Mai multe state conservatoare au adoptat, începând din 2020, legi prin care interzic predarea „teoriei critice a rasei”, un concept universitar devenit o formulă înglobatoare a programelor de luptă împotriva rasismului.

Guvernatorul Floridei Ron De Santis, care nutreşte ambiţii prezidenţiale, a apărat recent interzicerea unui curs de liceu despre istoria afroamericană, acuzat de „îndoctrinarea” tinerilor.

Joe Biden a îndemnat în discursul său la „atenţie” în privinţa dreptului la vot, ameninţat în opinia sa de către Curtea Supremă, care a anulat în parte Voting Rights Act, dar şi în privinţa a „zeci de legi” restrictive adoptate în state conservatoare.

Preşedintele american în vârstă de 80 de ani, a cărui carieră politică are la bază în mare parte susţinerea alegătorilor afroamericani, a îndemnat Congresul să adopte o mare reformă electorală, blocată de către republicani, fără prea mari şanse să se facă auzit în Legislativ.