Guvernul spaniol a declansat o ofensiva in care foloseste toate mijloacele care ii stau la indemana pentru a opri referendumul pentru independenta din Catalonia, declarat ilegal de autoritatile de la Madrin. Politia spaniola a sigilat peste jumatate din scolile din Catalonia unde ar trebui sa fie sectii de votare si a ocupat centrul de comunicatii al guvernarii regionale, potrivit Reuters.

Catalanii, hotarati sa organizeze duminica referendumul de independentaFoto: Captura YouTube

Madridul a anuntat sambata ca politia a sigilat 1.300 din cele 2.315 scoli din Catalonia unde trebuia sa aiba loc scrutinul.

De asemenea, o sursa guvernamentala a dezvaluit ca 163 de scoli cu sectii de votare au fost ocupate de familii catalane. Locuitorii din regiune care sprijina referendumul au petrecut noaptea in scoli incercand sa se opuna ordinului politiei de a evacua si de a inchide sectiile de votare inainte de ora 6.00 dimineata a zilei de duminica. Scrutinul ar trebui sa inceapa la ora 9.00.

Fortele de ordine au ocupat si centrul de comunicatii al guvernarii regionale, dar liderul catalan Carles Puigdemont a declarat ca referendumul va merge oricum inainte.

"Totul este pregatit la peste 2.000 de puncte de votare, au urne si buletine de vot, tot ce este necesar pentru ca oamenii sa-si exprime opinia", a spus Puigdemont.