Ambasadorul rus la Budapesta a fost convocat din cauza unor relatari "negative" in presa rusa despre Revolutia antisovietica din 1956, in contextul in care Ungaria a marcat 60 de ani de la sangeroasa insurectie, relateaza Deutsche Welle, citata de News.ro.

Budapesta a denuntat marti ca "umilitoare" comentarii ale televiziunii ruse despre Revolutie si l-a convocat pe ambasador la sediul Ministerului de Externe.

Radiodifuzorul public ar fi prezentant rebeliunea armata drept "niste revolte" in timpul carora "mi de fosti nazisti au fost eliberati din inchisoare".

Televiziunea rusa de stat a sugerat, de asemenea, ca Statele Unite si tari europene occidentale au orchestrat revolutia. Postul a prezentat insurectia drept prima "revolutie colorata", ca "revolutia portocalie" care a avut loc in Ucraina in 2005.

Budapesta a transmis Moscovei ca "nu vom accepta vreo reprezentare defavorabila a revolutiei si eroilor din 1956", potrivit unui comunicat citat de agentia ungara de stat MTI.

Cuvantul rusesc pentru "revolta" - "progrom" - nu are conotatii antisemite, insa are o conotatie negativa in Ungaria, unde sute de mii de evrei au fost deportati si ucisi de nazisti.

Partidul ungar "Politica poate fi altfel" (opozitie) a indemnat ministerul sa protesteze pe langa Ambasada Rusiei.

Ungaria a marcat 60 de ani de la Revolutia antisovietica printr-o serie de ceremonii, care au culminat duminica.

Populatia ungara s-a ridicat impotriva conducerii staliniste sovietice pe 23 octombrie 1956, insa rebeliunea a fost reprimata in sange de Moscova, iar Ungaria a ramas in "sfera de control" sovetic p\na in 1990.