Presedintele italian Giorgio Napolitano va oferi dovezi la un proces important deschis impotriva mafiei in Roma. Procurorii investigheaza posibilele intelegeri dintre ministri, sefi de politie si mafie in timpul unei perioade de violente de la inceputul anilor 90, noteaza BBC.

Giorgio NapolitanoFoto: Agerpres/AP

Presedintele Napolitano, in varsta de 89 de ani, a precizat ca nu stie nimic despre aceste negocieri. Politicienii din opozitie au cerut ca dovezile oferite de Napolitano sa nu fie tinute secrete.

Nu exista nicio sugestie care sa ateste ca presedintele italian ar fi implicat in vreo actiune ilegala.

Procurorii investigheaza momentan o perioada dramatica, marcata de violenta mafiei in 1990, care a inclus atentate cu bomba si asasinate.

Acuzatiile procurorilor fac referire la o afacere ilegala, incheiata de stat cu mafia pentru a pune capat violentelor. Ei cred ca presedintele Napolitano are informatii referitoare la aceasta chestiune, primite in anii recenti.

In luna octombrie 2013, presedintele italian a trimis o scrisoare catre instanta de judecata in care a specificat ca nu detine nicio informatie folositoare, dar ca ar fi fericit sa puna la dispozitia instantei dovezi, in cazul in care le-ar avea.

Procurorii sustin ca oficialii guvernamentali au incercat sa faca un acord cu mafia, dupa atentatele cu bomba din 1993, promitandu-le membrilor conditii mai putin dure in inchisoare daca inceteaza violentele.

Doi dintre procurorii care se ocupau de acest caz au murit in exploziile devastatoare din Sicilia.

Nicola Mancino, fost ministru de interne, este judecat pentru ca ar fi negociat cu mafia dupa atacurile din Roma, Florenta si Milano. Mancino neaga acuzatiile.

Curtea a decis anul trecut ca presedintele Napolitano nu poate fi intrebat de conversatiile avute cu Mancino in 2011 si 2012. Probele care reies din interceptarile telefonice au fost distruse dupa o cerere din partea lui Napolitano.

Fostul ministru de interne este judecat impreuna cu doi capi ai mafiei, care in prezent se afla in inchisoare.

Verdictul final in acest caz nu este asteptat mai devreme de doi ani.