Justitia franceza a deschis luni o noua ancheta penala legata de conturile campaniei electorale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy, care ar putea influenta revenirea in politica a fostului presedinte de dreapta, comenteaza AFP.

Parchetul Parisului a demarat o informare judiciara pentru 'abuz de incredere', 'complicitate' si 'tainuire' cu privire la plati presupuse a fi nejustificate facute de partidul de dreapta UMP in contul penalitatilor aplicate lui Nicolas Sarkozy dupa invalidarea conturilor campaniei sale prezidentiale din 2012, a anuntat o sursa judiciara, citeaza Agerpres.

Consiliul constitutional invalidase conturile campaniei lui Nicolas Sarkozy pentru depasirea plafonului cheltuielilor autorizate de lege (22,5 milioane de euro) si ii aplicase o amenda de 400.000 de euro. Aceasta ar fi trebuit sa fie achitata de candidat personal, dar ea a fost asumata de UMP, care a lansat simpatizantilor un apel la donatii.

O plangere a noii conduceri a UMP a dus la deschiderea unei anchete preliminare.

Aceasta este a treia ancheta legata direct de campania fostului presedinte, invins de Francois Hollande, dupa scandalul Bygmalion (al facturilor false).

In afacerea Bygmalion, nume dat de societatea care s-a ocupat de organizarea mitingurilor campaniei presedintelui-candidat, o sursa judiciara a indicat luni ca acest grup emisese facturi false pentru UMP inaintea campaniei din 2012. Parchetul Parisului a extins saptamana trecuta perioada pe care o ancheteaza magistratii, a adaugat aceasta sursa.

Nicolas Sarkozy este citat in mai multe alte anchete judiciare susceptibile a-i afecta ambitiile politice. El a fost audiat in iulie pentru coruptie activa, trafic de influenta si tainuire a violarii secretului profesional. Fostul presedinte mai este suspectat ca a incercat, prin avocatul sau, sa obtina informatii secrete despre o procedura care il viza.

Dupa mai putin de doi ani de la infrangerea sa in campania electorala pentru un al doilea mandat prezidential, Nicolas Sarkozy si-a anuntat luna trecuta revenirea pe scena politica si ambitia de a prelua conducerea UMP.