Rusia isi mareste flota din Marea Neagra pana in 2020, cu peste 80 de noi nave de razboi si va termina cea de-a doua baza navala pentru aceasta flota langa orasul Novorossiysk pana in 2016, a declarat marti comandantul flotei, potrivit Reuters.

Portul Novorossiysk la Marea NeagraFoto: Google Maps

Comentariile au fost facute cu prilejul vizitei presedintelui Vladimir Putin in orasul port. Vice amiralul Alexander Vitko a declarat ca este nevoie de o a doua baza in Marea Neagra, pe langa cea din Crimeea, din cauza extinderii NATO.

"Optzeci de nave si alte vase urmeaza sa ajunga pana in 2020. Flota din Marea Neagra va contine 206 nave si vase pana in 2020", i-a spus Vitko lui Putin, potrivit Interfax.

"Navele NATO sunt constant prezente in Marea Neagra si alianta intentioneaza sa stabileasca o baza navala in Marea Neagra", a adaugat el.

NATO a organiat exercitii navale in Marea Neagra in special dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, in luna martie.

O sursa NATO a declarat ca nu are cunostinte de o noua baza militara navala in regiune, dar a adaugat ca Bulgaria, membru al aliantei, are o baza care ar putea fi folosita de navele NATO. Alti doi membri NATO cu linie de coasta la Marea Neagru sunt Romania si Turcia.