Guineea, una din cele patru tari din Africa de Vest afectate de focarul de Ebola, a decretat miercuri "urgenta sanitara nationala".

Au fost luate mai multe masuri: "cordon sanitar format de lucratori in domeniul sanatatii, securitatii si apararii, la toate punctele de frontiera de la intrarea" in Guineea, restrictii de circulatie si consolidarea controlului sanatatii la diferite puncte de trecere, interzicerea transferului de persoane "dintr-o localitate in alta pe perioada restul epidemiei" si spitalizarea sistematica "pentru toate cazurile suspecte".

De fapt, epidemia de febra hemoragica a izbucnit in luna martie chiar in Guineea, de unde s-a extins treptat in Liberia, Sierra Leone si Nigeria.

In 8 august, OMS a declarat epidemia de Ebola "urgenta de sanatate publica la nivel global". Organizatia a cerut liderilor din tarile afectate sa declare "starea de urgenta" si a solicitat un "raspuns international coordonat". Saptamana trecuta, Liberia, Sierra Leone si Nigeria au declarat stare de urgenta sanitara.

Primele doua tari au impus, de asemenea, carantina in unele din zonele afectate. Comunitatea internationala a promis sa ajute Africa de Vest in fata virusului Ebola, care a facut 1.069 de morti - intre care 56 numai in ultimele doua zile - potrivit noului bilant al OMS publicat miercuri.

Virusul Ebola se transmite rapid prin contactul cu fluidele corporale, sange, lichide biologice ori tesuturi ale persoanelor ori animalelor infectate.

Simptomele bolii sunt hemoragii, voma si diaree si nu exista niciun tratament. Virusul a fost izolat pentru prima data in anul 1976 in Zair, actuala Republica Democrata Congo. Epidemiile anterioare, toate pe continentul african, au avut o rata a mortalitatii de pana 90%, insa cea actuala este cea mai grava.