O femeie insarcinata isi poate pastra statutul de angajat, atata timp cat isi reia serviciul sau isi gaseste un altul, intr-o perioada de timp rezonabila, dupa nastere, a hotarat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), potrivit Mediafax.

Chiar daca este constransa sa isi intrerupa serviciul din cauza sarcinii, o femeie cetatean UE poate continua sa beneficieze de statutul de angajat si de dreturile aferente, potrivit deciziei CJUE.

Totusi, este necesar ca femeia respectiva "sa-si reia serviciul sau sa-si gaseasca un alt loc de munca intr-o perioada de timp rezonabila dupa nasterea copilului", a mai aratat curtea.

CJUE s-a pronuntat in cazul unei frantuzoaice stabilite in Marea Britanie, care si-a intrerupt serviciul de educatoare suplinitoare la gradinita la sase luni de sarcina. Ea a cerut un venit suplimentar atribuit femeilor insarcinate, inclusiv celor din alte tari, cu conditia sa aiba statutul de angajat, insa autoritatile britanice i-au respins cererea, in 2008, pe motiv ca isi pierduse acest statut.

Potrivit deciziei curtii, acest lucru ii poate descuraja pe cetatenii europeni sa isi exercite dreptul la libera circulatie, de teama pierderii statutului de angajat in statul membru gazda.

CJUE a mai amintit ca si cei aflati in somaj fortat sau incapacitate temporara de munca pot beneficia in continuare de statutul de angajat.