Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat marti ca sscriitoarea Jane Austen (1775-1817) ar putea sa devina noua fata a bancnotei de 10 lire sterline, transmite Agerpres citand Reuters.

In ultima sa interventie in fata parlamentarilor in calitate de guvernator al Bancii Angliei, Mervyn King a declarat ca autoarea romanului "Mandrie si Prejudecata" este principalul favorit pentru a-l inlocui pe omul de stiinta Charles Darwin (1809-1882) pe bancnota de 10 lire sterline.

Prin acest anunt, oficialii de Banca Angliei vor sa respinga criticile vizand lipsa femeilor de pe bancnotele emise de Bank of England. In luna aprilie a acestui an BoE a anuntat ca incepand din 2016 Winston Churchill va lua locul ocupat de activista pentru reformarea inchisorilor Elisabeth Fry pe bancnota de cinci lire sterline.

Mervyn King a tinut sa sublinieze ca figurile de personaje feminine ar trebui alese in functie de meritele lor individuale si nu pentru sexul lor. "Un lucru pe care vrem sa-l evitam este orice sugestie ca bancnota de cinci lire sterline este rezervata pentru femei", a spus guvernatorul Bancii Angliei.

De la introducerea de personaje istorice pe bancnotele emise de Bank of England, in anul 1970, singurele femei care au aparut pe aceste bancnote au fost regina Elisabeta a II a, Elisabeth Fry si Florence Nightingale (1820-1910).