Cazul unui baiat de 15 ani din Indonezia, acuzat ca ar fi furat incaltamintea unui ofiter de politie, a starnit un val de proteste in randul studentilor si activistilor, care au cerut eliberarea suspectului, identificat doar ca A.A.L., relateaza The New York Times.

In semn de protest, manifestantii au renuntat la vechea incaltaminte si si-au asezat slapii in fata Comisiei Nationale pentru Protectia Copilului. Cazul baiatului a devenit un subiect intens dezbatut in randul retelelor de socializare inca din 29 decembrie. Organizatorii protestului si-au propus sa colecteze 1000 de perechi de sandale in semn de protest fata de acuzatiile ofiterului de politie, insa numarul acestora a ajuns la 1200 pana miercuri.

Secretarul Comisiei Nationale pentru Protectia Copilului, Muhammad Ikhsan, a declarat ca protestul reprezinta un efort de imbunatatire a procesului legislativ, astfel incat copiii sa nu fie transformati in criminali in cazurile de infractiuni minore. El a mai spus ca organizatorii marsului planuiesc sa trimita sandalele ofiterului de politie, adaugand ca publicul ii va oferi si mai multe, in cazul in care acesta se va simti nedreptatit.

Baiatul este acuzat ca ar fi furat pantofii ofiterului din fata unei pensiuni in timp ce mergea acasa de la scoala, in noiembrie 2010. Sase luni mai tarziu, baiatul a fost acuzat de furt, interogat si batut. Parintii au depus o plangere dupa ce au descoperit vanatai pe corpul baiatului. In cazul in care a fi gasit vinovat, A.A.L. risca cinci ani de inchisoare.